nowy nabytek-kilka pytań?

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
pejko

nowy nabytek-kilka pytań?

#1 Post autor: pejko »

witam. nabyłem dzisiaj upragnioną zfirkę OPC-Z20LET. używałem szukajki ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi na kilka pytań. gdybyście mogli pomóc byłbym wdięczny.
1. jak sprawdić czy jest fabryczny alarm?
2. czy podobnie jak np. w octavi można przytrzymując kluczyk przy otwieraniu drzwi otworzyć wszystkie szyby, funkja domykania działa prawidłowo?
3. brak jest podświetlania licznika przebiegu- jaka tam idzie żarówka i czy dużo roboty z wymianą?
z góry dzięki za wszelką pomoc.
Lorry

#2 Post autor: Lorry »

pejko pisze:1. jak sprawdić czy jest fabryczny alarm?
Ja zamknąłem siostrę w aucie i kazałem jej poskakać by go uaktywniła (czujki wewnątrz) albo zostaw uchyloną szybę, zamknij drzwi (powinien się alarm uaktywnić) i wsadź ręke--powinien zacząć wyć
pejko pisze:2. czy podobnie jak np. w octavi można przytrzymując kluczyk przy otwieraniu drzwi otworzyć wszystkie szyby, funkja domykania działa prawidłowo?
nie wiem jak w ZA dokładnie ale w ZB się da wiec twierdzę że na 90% jest to możliwe
pejko pisze:3. brak jest podświetlania licznika przebiegu- jaka tam idzie żarówka i czy dużo roboty z wymianą?
jaka żarówka to nie wiem ale roboty jest sporo----jest na forum temat, wymiana podświetlenia zegarów i tam jest o tym trochę ;)
Anony Mous

#3 Post autor: Anony Mous »

Co do alarmu to powinieneś mieć fabrycznie zamontowane czujki. W ZB są na środku przy lampce, w ZA pewnie podobnie były montowane.
el_guapo

#4 Post autor: el_guapo »

pejko pisze: 3. brak jest podświetlania licznika przebiegu- jaka tam idzie żarówka i czy dużo roboty z wymianą?
Roboty od pyty, żarówka dostępna w ASO za 5zł (z plastikowym cokołem)

Obrazek

Taka, tylko z żarówką zamiast LEDa
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#5 Post autor: MieHor »

Kolego pejko, aby dostać się do żarówek w zestawie przyrządów trzeba wykonać robotę opisaną w tym poście: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132 - brakuje już kilku zdjęć, myślę jednak że dasz radę. Jak będziesz miał jakieś trudności - podaj swój e-mail, to prześlę Ci cały załącznik z kompletem zdjęć
dejna

#6 Post autor: dejna »

1. jak sprawdić czy jest fabryczny alarm?
w przycisku świateł awaryjnych powinieneś mieć diodę - to oznacza, że masz fabryczny alarm... ( nie mylić ze znaczkiem trójkąta)
jeżeli był dokładany to na pewno ta dioda jest w innym miejscu...

gratuluje zakupu i czekamy na przedstawienie Twojej Zafirki w odpowiednim dziale (Moja Zafira)
kris

#7 Post autor: kris »

No właśnie a ciekawi mnie pytanie 2 ? Czy ktoś ma to w ZA ?
sQcha

#8 Post autor: sQcha »

Ja też nie widziałem otwierania okien na kluczyk, nad czym też ubolewam w lecie :(
kris

#9 Post autor: kris »

wojtek_z, na zamknięcie to wiem. Ale na otwarcie nie mam tego. Szkoda bo niezły bajer.
darkp1

#10 Post autor: darkp1 »

Na otwarcie nie ma opcji, zamykanie jest możliwe, ale trzeba trzymać cały czas przycisk na pilocie żeby się domknęły, co mi osobiście trochę nie pasuje.
pejko

#11 Post autor: pejko »

MieHor pisze:Kolego pejko, aby dostać się do żarówek w zestawie przyrządów trzeba wykonać robotę opisaną w tym poście: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=132 - brakuje już kilku zdjęć, myślę jednak że dasz radę. Jak będziesz miał jakieś trudności - podaj swój e-mail, to prześlę Ci cały załącznik z kompletem zdjęć
.
dzięki bardzo panowie. jeśli mógłbympoprosić o komplet fotek to podaję e-mail: pejko@o2.pl
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#12 Post autor: MieHor »

pejko, poszło ma e-mail
pejko

#13 Post autor: pejko »

MieHor pisze:pejko, poszło ma e-mail
dzięki wielkie doszło.
beniu31

#14 Post autor: beniu31 »

MieHor, planuje wymienić żarówki na diody w desce rozdzielczej. Czy możesz mi podesłać pełny opis wymiany żarówek, gdyż na forum nie ma wszystkich fotek mail beniu31@o2.pl

// edit // - poszło
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 09:37 przez beniu31, łącznie zmieniany 1 raz.
Besiek

#15 Post autor: Besiek »

To jak już jesteś tak uprzejmy to ja też nie pogardzę i poproszę komplecik zdjęć na besiek00@poczta.onet.pl

//edit// - poszło

Dotarło, dzięki wielkie!!!
Ostatnio zmieniony 04 cze 2010, 09:35 przez Besiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Zablokowany

Wróć do „Elektryka i elektronika”