[A] zafira dmuchawa kabinowa nie wyłącza sie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Maxxro

[A] zafira dmuchawa kabinowa nie wyłącza sie

#1 Post autor: Maxxro »

Witam.
Przeszukalem caly Internet nie udało mi się znaleźć podobnego problemu.
Od ponad tygodnia zacina mi się wentylator kabinowy.
Po przejechaniu kilku kilometrów wentylator pracuje ale nie da się zmienić biegu. Na wyświetlaczu słupki się przesuwają, sterowanie nawiewammi temperatura klima on off działa. Ponadto po wyłączeniu silnika wentylator dallej pracuje. Dopiero po wyciągnięciu bezpiecznika odczekaniu jakiegoś czasu wraca do normy. I tak za każdym razem.
Auto jest z klimat tonikiem z 2004 roku 1.8 benzyna.
Awatar użytkownika
ryba1
Zafiromaniak
Imię: Krzysiek
Auto: Zafira B 381KM/507NM
Model: OPC
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#2 Post autor: ryba1 »

Maxxro, obstawiam panel klimatronika.to wada fabryczne tego auta i lubi to się psuć.
Maxxro

#3 Post autor: Maxxro »

Po podłączeniu do komputera wyświetla błąd 'niskie napiecie obwodu silnika dmuchawy'
marek40

#4 Post autor: marek40 »

Witam . Miałem takie same objawy jakie opisujesz zmieniłem rezystor nawiewu tzw. jeż i jest super
Maxxro

#5 Post autor: Maxxro »

Właśnie wymieniłem rezystor. przejeechalrm z 5 km do tej pory nie zacia sie więc może bedzie dobrze. :)
Może ktoś próbował rozbudować tą chłodnice?
Kupiłem go na szrocie i zrobiłem 1szy rozruch trzymając to w ręku. Po 20sek był już dosyć mocno nagrzany. Przypuszczam ze przy tych upalach przegrzewa się mocno i przez to się psuje. Miejsca jest tamm sporo. Mozna by było coś doczepić na patecie np chłodnice że starego :lol:
Co o tym myślicie?
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#6 Post autor: oki »

Ten rezytor jest umieszczony w kanale powietrza i chłodzi go przepływające powietrze.
Może się uszkadzac z dwóch powodów:
1. ciężko pracujący silnik zatarcie łożysk (wyczyścić nasmarować)
2. wymienić filtr powietrza kabinowego
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”