Zafira B gdzie szukac impulsow tacho?
-
demon_x
Zafira B gdzie szukac impulsow tacho?
Witam, gdzie znajdę impulsy prędkości jazdy w zafirze b 2008r? Potrzebne mi sa do podłączenia dodatkowgo komputera spalania (ukp) Na pewno sa w can-ie ale z pewnością są gdzieś bezpośrednio z jakiegos czujnika analogowo, ze skrzyni biegów czy z ABS, może ktoś już przerabiał podobny temat.
Ostatnio zmieniony 22 cze 2016, 00:03 przez demon_x, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Flora
-
demon_x
-
Flora
Może ktoś wie.
Od strony modułu (numery styków):
Lewy przód - 9 niebieski/biały + 8 brązowy/biały
Prawy przód - 5 niebieski/czerwony + 6 brązowy/czerwony
Lewy tył - 3 niebieski + 2 brązowy/niebieski
Prawy tył - 11 niebieski/czerwony + 12 brązowy/czerwony
Od strony czujników:
Lewy przód - żółty + czerwony
Prawy przód - żółty + czerwony
Lewy tył - niebieski + brązowy/niebieski
Prawy tył - niebieski/czerwony + brązowy/czerwony
Od strony modułu (numery styków):
Lewy przód - 9 niebieski/biały + 8 brązowy/biały
Prawy przód - 5 niebieski/czerwony + 6 brązowy/czerwony
Lewy tył - 3 niebieski + 2 brązowy/niebieski
Prawy tył - 11 niebieski/czerwony + 12 brązowy/czerwony
Od strony czujników:
Lewy przód - żółty + czerwony
Prawy przód - żółty + czerwony
Lewy tył - niebieski + brązowy/niebieski
Prawy tył - niebieski/czerwony + brązowy/czerwony
-
demon_x
Dzisiaj odnalazłem wiązkę od prawego przedniego czujnika ( dwa przewody w skrętce niebiesko-czerwony i brązowo czerwony) na jednym przewodzie jest masa a na drugim 12v i niestety podczas jazdy nic się nie generuje, sprawdzałem na piszczku jak i na częstotliwościomierzu, podłączałem również UKP i też nie widział żadnych impulsów.
Czyżby to nie te przewody? z tego co sam prześledziłem drogę to wiązka wchodzi od czujnika przy kole,przymocowana do amortyzatora następnie wchodzi przez zakole do komory silnika i idzie pod filtrem powietrza ( pod filtrem powietrza nie widać wiązki ale nie idą tam inne przewody) w kierunku przedniego prawego reflektora i schodzi gdzieś w dół. Ja się dopiąłem właśnie tuż pomiędzy filtrem a reflektorem bo tam było dobre dojście do przewodów,czy to może nie ta wiązka? kolory się zgadzają, i wydaje mi się że to ta wiązka Czy po prostu te impulsy są jakieś bardzo słabe że nie mogę ich wymierzyć? kiedyś w jakimś innym samochodzie podłączałem się pod czujnik abs-u w kole i było ok. Może w skrzyni jest impulsator do którego można by się dopiąć, jeśli tak to dokąd idzie przewód od tego impulsatora? Wiem na pewno że można wyprowadzić te impulsy, bo dzwoniłem do firmy co montuje taksometry i człowiek zaoferował mi usługę wyprowadzenia tych impulsów i jak twierdzi moduł can-a nie był by potrzebny,problem w tym że w moim mieście nie ma firmy montującej taksometry a firma oferująca usługę jest daleko. Zresztą wolał bym samemu sobie poradzić z tymi impulsami, jestem elektronikiem i alarmowcem mam co nieco styczność z samochodami i przy niewielkiej pomocy Was koledzy powinienem sobie poradzić.
Czyżby to nie te przewody? z tego co sam prześledziłem drogę to wiązka wchodzi od czujnika przy kole,przymocowana do amortyzatora następnie wchodzi przez zakole do komory silnika i idzie pod filtrem powietrza ( pod filtrem powietrza nie widać wiązki ale nie idą tam inne przewody) w kierunku przedniego prawego reflektora i schodzi gdzieś w dół. Ja się dopiąłem właśnie tuż pomiędzy filtrem a reflektorem bo tam było dobre dojście do przewodów,czy to może nie ta wiązka? kolory się zgadzają, i wydaje mi się że to ta wiązka Czy po prostu te impulsy są jakieś bardzo słabe że nie mogę ich wymierzyć? kiedyś w jakimś innym samochodzie podłączałem się pod czujnik abs-u w kole i było ok. Może w skrzyni jest impulsator do którego można by się dopiąć, jeśli tak to dokąd idzie przewód od tego impulsatora? Wiem na pewno że można wyprowadzić te impulsy, bo dzwoniłem do firmy co montuje taksometry i człowiek zaoferował mi usługę wyprowadzenia tych impulsów i jak twierdzi moduł can-a nie był by potrzebny,problem w tym że w moim mieście nie ma firmy montującej taksometry a firma oferująca usługę jest daleko. Zresztą wolał bym samemu sobie poradzić z tymi impulsami, jestem elektronikiem i alarmowcem mam co nieco styczność z samochodami i przy niewielkiej pomocy Was koledzy powinienem sobie poradzić.