Generalnie w Vectra A (bo wcześniej miałem Vectrę i jako pasjonat uruchamiałem w niej klimę, wymieniając lub wyjmując wszystko poza kompresorem...) zawór rozprężny znajdował się przy ścianie grodziowej ale po stronie kabiny, tuż przy parowniku. Być może podana przez Ciebie lokalizacja jest prawidłowa.
Czujnik ciśnienia w układzie w ZA jest czujnikiem analogowym - generuje napięcia z zakresu 0-5V (praktycznie gdzieś od 0,2-0,3V do 4,8V w zależności od ciśnienia). Na podstawie jego wskazań moduł wentylatorów decyduje czy podać sygnał na sprężarkę (do jej załączenia) oraz steruje pracą wentylatorów chłodnic. Jedną z form diagnostyki mogło by być odłączenie czujnika ciśnienia i podawanie na 1 przewód we wtyczce napięcia z tego zakresu i obserwacja wskazań ciśnienia na komputerze (Tech, Opcom) oraz zmian w pracy wiatraków.
12 barów ciśnienia to nie jest dużo. W mojej VA dochodziło ciśnienie do 20 barów. Dopiero po wyżej 16 barów wskakiwał wysoki bieg wiatraków. Tylko kwestia na jakie ciśnienie jest zaprojektowana klima Zafiry... Bo może pracuje spokojnie na niższych ciśnieniach. U mnie ciśnienie podskakuje na 9 do 11 barów i tak oscyluje... Z tym że tak było przy niskich temperaturach zewnętrznych. W upałach ponad 30oC nie sprawdzałem... Ale jeżeli jutro będzie gorąco mogę dla Ciebie taki test wykonać bo mam interfejs.
EDIT
tomek.kos3n pisze:okazuje się że chłodnica puściła od dołu , wymieniono chłodnice , niestety od momentu wymiany osuszacza ciśnienie stoi w granicach 12 BARÓW i ani drgnie
Mh tak jakby coś się gdzieś w układzie poruszyło i przytkało, albo nabili układ złą ilością czynnika.
Mam znajomego który klimę w autach robi popołudniami i napełnia ją manualnie (dopuszcza albo spuszcza czynnik) a pracę śledzi na manometrach. Dla niego ilość czynnika fabryczna to tylko szkic ilości jaka powinna być - ustawia to na "czuja" właśnie wg manometrów i na termometr w kabinie - jak zrobi się przygazówkę do 3 tys obr/min to w kabinie na wylocie temp powietrza powinna być poniżej +1oC... A ciśnienie w układzie powinno oscylować.
Zerknij tutaj:
http://www.laser-sinex.pl/auto-klimatyz ... ochodowej/
Wg powyższego artykułu twój przypadek podpasowuje trochę pod zawór rozprężny - brak zmiany przepływu czynnika w układzie - brak oscylacji ciśnienia