[B]Koło dwumasowe w CDTI - diagnoza, naprawa, wymiana
Przeguby sprawdzane po zdjeciu - luzów nie miały. Fakt że nie zdejmowałem osłon gumowych( wartszat też nie) ale wydaje mi się że wyczułbym luzy.
Metaliczny odgłos zdiagnozowaliśmy z kolegą przy zgaszonym silniku. Złożyliśmy klucz na wał od strony koła pasowego - ja ruszałem przód tył a kolega słuchał pod spodem. Ewidentne odgłosy z okolic skrzyni -trzeci , kolega wciskał i puszczał sprzęgło przy wciśniętym dźwięk prawie zanikał, przy puszczonym pojawiał się. Skrzynia zdjęta, wysłana do Poznania i naprawiona. Przed złożeniem założone kolejne koło( w ramach gwarancji - przynajmniej tak twierdzi warsztat- stare widziałem w pudełku). A rzegot jak był tak jest.
Normalnie ręce opadają, bo pieniążków poszło tyle co połowa wartości Zochy a tu nic...Niby jeździ dobrze, przyspiesza, hamuje, na autostradzie płynie a gaszenie doprowadza do szału...nie mam już mocy:(
Metaliczny odgłos zdiagnozowaliśmy z kolegą przy zgaszonym silniku. Złożyliśmy klucz na wał od strony koła pasowego - ja ruszałem przód tył a kolega słuchał pod spodem. Ewidentne odgłosy z okolic skrzyni -trzeci , kolega wciskał i puszczał sprzęgło przy wciśniętym dźwięk prawie zanikał, przy puszczonym pojawiał się. Skrzynia zdjęta, wysłana do Poznania i naprawiona. Przed złożeniem założone kolejne koło( w ramach gwarancji - przynajmniej tak twierdzi warsztat- stare widziałem w pudełku). A rzegot jak był tak jest.
Normalnie ręce opadają, bo pieniążków poszło tyle co połowa wartości Zochy a tu nic...Niby jeździ dobrze, przyspiesza, hamuje, na autostradzie płynie a gaszenie doprowadza do szału...nie mam już mocy:(
Do sprawdzenia przepustnica moze byc tak że sie nie domyka klapka do końca przy gaszeniu,jest z tego taki rechot podobny do padniętej dwumasy.Najprościej sprawdzic podłączając pod interfejs i zrobić test przepustnicy,ewentualnie zdjąć gumową rure i jedna osoba gasi a druga patrzy w momencie wyłaczenia silnika klapka ma się zamknąc na amen.
Witam serdecznie, kolego Darek_S jesteś wielki - sprawdziłem przepustnicę zgodnie z Twoją radą - wogóle się nie zamykała - ani drgnęła. Zakupiłem regenerowaną, dzisiaj założyłem i stwierdzam że moja Zocha to niezła laska:)chodzi jak marzenie, gaśnie cichutko:) tego efektu szukałem od kilkunastu miesięcy!!! także jak dla mnie temat zakończony, kasy wyrzuconej w niepotrzebne wymiany nikt mi nie zwróci, ale już nie chcę sprzedawać mojej Zafiry:) po takich przebojach, może ja teraz komuś podpowiem...a dla kolegi Darka_S jak tylko będziemy mieli okazje się spotkaćdarek_s pisze:Do sprawdzenia przepustnica moze byc tak że sie nie domyka klapka do końca przy gaszeniu,jest z tego taki rechot podobny do padniętej dwumasy.Najprościej sprawdzic podłączając pod interfejs i zrobić test przepustnicy,ewentualnie zdjąć gumową rure i jedna osoba gasi a druga patrzy w momencie wyłaczenia silnika klapka ma się zamknąc na amen.
-
- Debiutant
- Imię: Radek
- Auto: ZAFIRA B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Podepnę się pod temat.Ok.3 m-ce temu wymieniłem w mojej Zafirze dwumasę ze sprzęgłem i przy okazji kilka innych pierdół.Dwumasa ori, sprzęgło LUK.Dwa miesiące było OK.Teraz coraz bardziej wyczuwam uderzenia kiedy w trakcie jazdy puszczę gaz lub wcisnę go.Najbardziej odczuwalne jest to na piatym i szóstym biegu. Poduszki pod silnikiem i skrzynią sprawdzone,nie są rewelacyjne,ale nie są pozrywane. Jedynie wspomniany prawy wew.przegub ma luz góra-dół . Czy to on może być przyczyną tych stuków ? Dwumasa raczej nie powinna paść po 3 miesiącach ,ale jej również nie wykluczam.
Na swoim własnym przykładzie mogę powiedzieć, żebyś zaczął od tych najtańszych spraw - typu przepustnica bo ją masz na wierzchu - potem reszta bo mechanicy specjaliści wymienią połowę auta i będziesz
- spectroB
- Bywalec
- Imię: Marek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Moje poduszki też wyglądały na "niepozrywane" ale dopiero po wymianie na Lemfordera stwierdziłem że na oko to chłop w szpitalu zmarł Silniczek na jałowych cichutko chodzi i wszelkie zmiany i redukcje biegów wyglądają teraz ja w automacie Poduszki nie są tanie ale odwdzięczają się.bipower pisze:Podepnę się pod temat.Ok.3 m-ce temu wymieniłem w mojej Zafirze dwumasę ze sprzęgłem i przy okazji kilka innych pierdół.Dwumasa ori, sprzęgło LUK.Dwa miesiące było OK.Teraz coraz bardziej wyczuwam uderzenia kiedy w trakcie jazdy puszczę gaz lub wcisnę go.Najbardziej odczuwalne jest to na piatym i szóstym biegu. Poduszki pod silnikiem i skrzynią sprawdzone,nie są rewelacyjne,ale nie są pozrywane. Jedynie wspomniany prawy wew.przegub ma luz góra-dół . Czy to on może być przyczyną tych stuków ? Dwumasa raczej nie powinna paść po 3 miesiącach ,ale jej również nie wykluczam.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A co możecie powiedzieć o tych zestawach:
(1849zł)Zestaw sprzęgła z wysprzęglikiem i dwumasowym kołem zamachowym + zimering wału korbowego tył
Producent zimeringa wału korbowego: Reinz / Corteco/ Elring
Producent zestawu sprzęgła z wysprzęglikiem: Luk
Producent dwumasowego koła zamachowego: GM / Luk - Oryginał
klik
(1329zł) Zestaw sprzęgła z wysprzęglikiem i dwumasowym kołem zamachowym
Producent zestawu sprzęgła z wysprzęglikiem: STATIM
klik
Czy może osobno kupić koło i sprzęgło.
(875zł) KOŁO DWUMASOWE ORYGINAŁ GM-LUK
klik
(1849zł)Zestaw sprzęgła z wysprzęglikiem i dwumasowym kołem zamachowym + zimering wału korbowego tył
klik
klik
klik
Witam.
Panowie moja zafira dziwnie odpala, w momencie odpalania słychac głośne chrobotanie no i trzeba dłużej kręcic. Odgłos jest taki jakby rożrusznik miał się rozpaśc. Jak zapali to już pracuje cichutko nie trzęsie nie wali itp. Przy gaszeniu też nie słychac żadnych dziwnych dzwięków, klekotów, walenia , cisza jak w benzynie.no i jeszcze jak nacisnę sprzegł tak delikatnie to tak troche czuc jakby mrowienie w noge . Ja stawiam na rozrusznik a mechanior na dwumase.
Ktos miał coś takiego ?
Panowie moja zafira dziwnie odpala, w momencie odpalania słychac głośne chrobotanie no i trzeba dłużej kręcic. Odgłos jest taki jakby rożrusznik miał się rozpaśc. Jak zapali to już pracuje cichutko nie trzęsie nie wali itp. Przy gaszeniu też nie słychac żadnych dziwnych dzwięków, klekotów, walenia , cisza jak w benzynie.no i jeszcze jak nacisnę sprzegł tak delikatnie to tak troche czuc jakby mrowienie w noge . Ja stawiam na rozrusznik a mechanior na dwumase.
Ktos miał coś takiego ?
Jak na moje najlepiej będzie jak warsztat zamówi i założy, w razie reklamacji nikt Ci nie zarzuci ze poszedłeś po kosztach, kupiłeś "chińczyka" to teraz masz. Ćwiczyłem to niedawno z tym, że mój warsztat wzorowo się zachował i wstawił nowy dwumas a stary sam zareklamował - ja mogłem użytkować auto i nie musiałem wykładać kasy od nowa.pol pisze:A co możecie powiedzieć o tych zestawach:
klik
klik
klik