[TUT/B] Demontaż tylnych lamp ZB
[TUT/B] Demontaż tylnych lamp ZB
Aby zdemontować lampy w naszych zośkach musimy:
Lampa Lewa tył
1. Ściągnąć zaślepkę
2. Ukaże nam się tablica bezpieczników
3. Zerkamy przez nią i widzimy dwie plastikowe nakrętki
4. Odkręcamy te dwie nakrętki i delikatnie pociągamy lampę z zewnątrz.
Lampa prawy tył
1. Ściągnąć zaślepkę
2. Ukaże nam się zestaw naprawczy opony lub jego brak zależnie od wersji wyposażenia
3. Odkręcamy dwie plastikowe nakrętki i delikatnie wysuwamy lampę
Po wysunięciu pozostaje nam jeszcze tylko wypięcie wiązki elektrycznej
Czas operacyjny ... maksymalnie 5 minut.
Pozdrawiam
Lampa Lewa tył
1. Ściągnąć zaślepkę
2. Ukaże nam się tablica bezpieczników
3. Zerkamy przez nią i widzimy dwie plastikowe nakrętki
4. Odkręcamy te dwie nakrętki i delikatnie pociągamy lampę z zewnątrz.
Lampa prawy tył
1. Ściągnąć zaślepkę
2. Ukaże nam się zestaw naprawczy opony lub jego brak zależnie od wersji wyposażenia
3. Odkręcamy dwie plastikowe nakrętki i delikatnie wysuwamy lampę
Po wysunięciu pozostaje nam jeszcze tylko wypięcie wiązki elektrycznej
Czas operacyjny ... maksymalnie 5 minut.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 09 lis 2018, 17:53 przez Bodek, łącznie zmieniany 7 razy.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DT
A ja dodam, że w ZA technologia demontażu tylnych lamp jest niemal identyczna.
Myślę, że w obu wersjach trzeba też zwrócić baczną uwagę na te plastikowe nakrętki i nie pozwolić im wypaść z ręki na dno tych schowków.
Może się zdarzyć, że wpadną tak głęboko, że ich już nie znajdziemy (chyba że przy następnej większej demolce łącznie ze zderzakiem) - z własnego doświadczenia. Dokupienie takiej nakrętki graniczy z cudem, ja musiałem coś dopasować.
Myślę, że w obu wersjach trzeba też zwrócić baczną uwagę na te plastikowe nakrętki i nie pozwolić im wypaść z ręki na dno tych schowków.
Może się zdarzyć, że wpadną tak głęboko, że ich już nie znajdziemy (chyba że przy następnej większej demolce łącznie ze zderzakiem) - z własnego doświadczenia. Dokupienie takiej nakrętki graniczy z cudem, ja musiałem coś dopasować.
- MieHor
- Zafiromaniak
- Imię: Mieczysław
- Auto: Zafira
- Model: B
Szukałem w ASO tu na miejscu, objeździłem szroty i kicha, szwagier znalazł mi podobną nakrętkę, chyba z jakiegoś autobusu, ważne że pasowała
-----DODANO------
Proszę bardzo 2min w EPC
Nakrętka radełkowana, światło tylne GM 13240975, 12 23 954 cena w ASO mniej niż 5zł.
PS. Ja się z ASO nie szczypie niosę listę co chce jak mówią że nie ma bo to pierdoły to każe im zamówić z centrali i tyle
-----DODANO------
Proszę bardzo 2min w EPC
Nakrętka radełkowana, światło tylne GM 13240975, 12 23 954 cena w ASO mniej niż 5zł.
PS. Ja się z ASO nie szczypie niosę listę co chce jak mówią że nie ma bo to pierdoły to każe im zamówić z centrali i tyle
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez MieHor, łącznie zmieniany 1 raz.
Może ciekawym rozwiązaniem było by doklejenie też tematu w dziale Zafira A bo jak MieHor wspomniał technika mocowań tylnych lamp w A jest identyczna z tym że jak posiadacze A wiedzą inne są te zaślepki schowków bocznych i nie ma tam żadnych paneli z bezpiecznikami tylko od razu widać te nakrętki.
Brakuje tylko słowa o tym aby przytrzymać lampę jak odkręcamy nakrętki bo jak uszczelka nie "przyklei" się do karoserii to lampa potrafi dosłownie wypaść i zawiśnie na kablach
Brakuje tylko słowa o tym aby przytrzymać lampę jak odkręcamy nakrętki bo jak uszczelka nie "przyklei" się do karoserii to lampa potrafi dosłownie wypaść i zawiśnie na kablach
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Zafira_B_Cosmo
- Model: ZB
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... ght=#49531,,TRYRON pisze:..............
Przy okazji czy ma ktoś sprawdzony sposób na parowanie lampy z tył i gdzie leży przyczyna?
"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.
-
- Bywalec
- Imię: ceki70
- Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Dziś zwróciłem uwagę ze tylna lewy lampa - obudowa jest zaparowana -krople wody . Mam nadzieję ,że to tylko jest uszczelka , ale podczas oględzin okazało się też jeszcze , że błotnik na szerokości lampy jest szorstki .
Czyżby otarcie , puknięcie i fuszerka domowego pryskania . Jak zwykle wychodzi wszystko w praniu a nie w dniu zakupu
Jutro się dowiem po pracy , czy to tylko nieszczelność uszczelki.
Czyżby otarcie , puknięcie i fuszerka domowego pryskania . Jak zwykle wychodzi wszystko w praniu a nie w dniu zakupu
Jutro się dowiem po pracy , czy to tylko nieszczelność uszczelki.
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia,
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia,
Ja zimą miałem obydwie lampy zaparowane , zdjąłem je , wysuszyłem , założyłem ponownie i.......to samo... . Latem jest spokój ale podejrzewam ,że na jesień jak będzie dużo wilgoci w powietrzu , to sytuacja znów sie powtórzy..czy to wina uszczelek , trudno powiedzieć. fakt ,że jakoś według mnie, te uszczelki , nie uszczelniaja tak dokładnie jakbym sobie tego życzył...