Przechodzenie auta w tryb awaryjny

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Matys27

Przechodzenie auta w tryb awaryjny

#1 Post autor: Matys27 »

Witam od trzech dni jestem posiadaczem Zafirki 1,8 B+G, kupiłem go od gościa, który jeżdził nim 7 lat a od 5 ciu z założoną zwykłą instalką. Kontrolka silnika świeci się i na gazie i na paliwie u mnie w VIKI B po przerzuceniu na paliwo kontrolka gasła ale nie miałem kompa i nie wiem co to znaczy przejście auta w tryb awaryjny i jakie są objawy. Facet zapewnia ze z chwilą założenia instalacji tak miał i nie było z autem żadnych problemów. Wracając nim do domu ponad 150 kilometrów auto zbierało się jak chciałem przyspieszyć, wyprzedzić czy na gazie czy na paliwie. Dlatego proszę napiszcie jakie objawy są po przejściu auta w tryb awaryjny. Szukałem na forum podobnych tematów ale nie znalazłem ;) jeżeli przeoczyłem to sorki. Pozdrawiam
sQcha

#2 Post autor: sQcha »

Jak autko przechodzi w tryb awaryjny, to silnik nie daje się wkręcić na wyższe obroty i nie chce przyspieszać. U mnie w dieselku prędkość max. w trybie awaryjnym wynosiła 50/55 km/h, a obroty max 2800 rpm.

Która dokładnie kontrolka ci świeci?
maly.art

#3 Post autor: maly.art »

Mam jak narazie podobny problem. Tyle że ja dopiero założyłem gaz. Na zlocie podłączyliśmy auto pod kompa i wyszło że zła mieszanka paliwowa. Auto mam obecnie w warsztacie. Jak odbiorę to napiszę coś więcej. Polecam podjechać do serwisu gazu i wyregulować autko oraz skasować błąd.
dejna

#4 Post autor: dejna »

Matys27 pisze:Facet zapewnia ze z chwilą założenia instalacji tak miał i nie było z autem żadnych problemów
zapewniać może ale to co Ci świeci to kontrolka, która często pojawia się jak instalacja jest źle wyregulowana i są problemy z odpoiwednią mieszanką... jest szansa, że gościu wiedząc, że sprzedaje auto mógł olać pewne czynności serwisowe związane z obsługą instalacji...

a tryb awaryjny ma dokładnie takie objawy jak napisał sQcha, ale dodatkowo wyświetla się kontrolka "samochodzik z kluczykiem" i wtedy najlepiej podjechać do serwisu na zczytanie błędów bo napewno jakieś są...
Matys27

#5 Post autor: Matys27 »

żaden samochodzik z kluczykiem mi się nie wyświetla, tylko pod obrotomierzem pomarańczowa kontrolka silnika. Podjade na wykasowanie błędów i na regulację gazu nie ukrywam że wkurza mnie widok święcącej się kontrolki ;) pamiętam że jak pewnego dzionka w moim wcześniejszym autku kontrolka nie zgasła po przełączeniu na paliwko i cały czas świeciła sie to była wina EGR-a.
sQcha

#6 Post autor: sQcha »

dejna pisze:a tryb awaryjny ma dokładnie takie objawy jak napisał sQcha, ale dodatkowo wyświetla się kontrolka "samochodzik z kluczykiem" i wtedy najlepiej podjechać do serwisu na zczytanie błędów bo napewno jakieś są...
Zapomniałem o kontrolce :oops:

Matys27 ta kontrolka o której mówisz świeciła też u malego.arta, jak podłączyliśmy pod kompa, to wyskoczył błąd dawki paliwa co ma związek z instalacją gazową.
Matys27

#7 Post autor: Matys27 »

to wniosek z tego taki : podjechać, wyregulować, błędy skasować i poczekać na efekt. Dziękuję za odpowiedzi i pomoc ;)
AndrzejS

#8 Post autor: AndrzejS »

Mam to samo z LPG. Gaz sekwencję mam od paru dni, też zapalała mi się kontrolka z silnikiem. Dzwoniłem do mojego gazownika, powiedział mi że to normalne przy gazie zwłaszcza przed pierwszą regulacją. Byłem też w servisie Opla. Tam też powiedzieli że przy gazie to normalne chodzi o błędy sondy lambda i żebym nawet nie próbował z tym walczyć bo się nie uda. Mam nadzieję że po regulacji po przejechaniu pierwszego 1000 km błąd będzie wyskakiwał rzadziej. Nr błędu P0170.
sQcha

#9 Post autor: sQcha »

AndrzejS pisze: Nr błędu P0170.
Dokładnie ten sam co u arta.
jacek78

#10 Post autor: jacek78 »

Witam,
Ja nie mam gazu bo moja zafka jest jakaś oszczędna a silnik ma 1.6 benzynka. Ale też miałem błąd PO170 i jest to zbyt bogata mieszanka paliwowo powietrzna tzn doi paliwo jak smok. Ja to miałem i co było najlepsze że kontrolka tzw. check zapalał się i gasł raz na jakiś czas ale spalanie miałem około 8,5l/100km w trasie. Teraz możecie uwierzyć lub nie spalanie po wymianie sondy firmy BOSCH spalanie średnie po przejechaniu 550 km wyszło mi 6,4l/100km - odczyt z komputera. Jeśli chodzi natomiast o gaz to z tego co słyszałem na gazie są problemy z kontrolką check gdyż podobno nie reaguje na pieszankę powierzno gazową, ale do końca nie jestem pewny.
AndrzejS

#11 Post autor: AndrzejS »

jacek78 pisze:Witam,
błąd PO170 i jest to zbyt bogata mieszanka paliwowo powietrzna tzn doi paliwo jak smok..
dlatego czekam do pierwszego przeglądu i dam znać jak to się skończyło za ok 2 tyg.
maly.art

#12 Post autor: maly.art »

Godzinkę temu odebrałem Zośke z warsztatu. Zatankowałem gazu, przejechałe 1,5 km i znów check. Więc w tył na lewo jak u " nas " mówią i na warsztat. Sprawdził i znów PO170. W poniedziałek znów ustawianie.
Woytas

#13 Post autor: Woytas »

maly.art pisze:Godzinkę temu odebrałem Zośke z warsztatu. Zatankowałem gazu, przejechałe 1,5 km i znów check. Więc w tył na lewo jak u " nas " mówią i na warsztat. Sprawdził i znów PO170. W poniedziałek znów ustawianie.
Niestety przy gazie potrzebny jest fachman a nie ....
pozdro
darek_s

#14 Post autor: darek_s »

Woytas pisze:
maly.art pisze:Godzinkę temu odebrałem Zośke z warsztatu. Zatankowałem gazu, przejechałe 1,5 km i znów check. Więc w tył na lewo jak u " nas " mówią i na warsztat. Sprawdził i znów PO170. W poniedziałek znów ustawianie.
Niestety przy gazie potrzebny jest fachman a nie ....
pozdro
.Świete slowa.Panowie powiem jeszcze raz check nie ma prawa sie zapalac a to ze instalacja sie ulozy a na pierwszym przegladzie sie doreguluje to sranie w banie gazownik druciarz zalozyl albo najtansze gowno wogole niedobrane do silnika albo nie ma pojecia o regulacji i zwala wine na wszystko inne.Auto z dobrana i wyregulowana instalacja bedzie jezdzilo tak samo jak na benzynie a jesli zapala sie check to znaczy ze jest zla regulacja.Przy sekwencji regulacja zawsze musi byc wykonywana podczas jazdy z podlaczonym laptopem a nie w warsztacie autokalibracja i wynocha a jak cos jest zle to druciarz mowi zamontowalem tego bardzo duzo i kazdy jest zadowolony tylko pan cos wymysla albo auto jest uszkodzone.pzdr.
maly.art

#15 Post autor: maly.art »

darek_s pisze:Przy sekwencji regulacja zawsze musi byc wykonywana podczas jazdy z podlaczonym laptopem a nie w warsztacie
Dlatego właśnie w poniedziałek pojeździ ze mną i ustawi, nie popuszcze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”