[B] - shadow - Zafira B 1,8 2007r.
- shadow
- Mieszkaniec
- Imię: Adam
- Auto: Zafira 1.8 Cosmo
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Stało się,
Temat zakupu Zafiry zacząłem ok 7 miesięcy temu. Początkowo czytałem na tym forum opinie w "pomocy przy zakupie", później coś tam sam umieszczałem. Wszytko po to aby poznać słabe i mocne punkty tego modelu.
W końcu po obejrzeniu kilku trafiłem na tą jedyną.
Na początek opis, zdjęcia wrzucę niedługo.
Zafira B 1,8
2007r
Import z Francji
Przebieg 166tys
Wersja Cosmo m.in. :
-pół skóra
-czujnik zmierzchu i deszczu
-atermiczna szyba przednia
-4 szyby elektryczne
-klimatronik
W sumie do pełni szczęścia brakuje mi podgrzewanych foteli i elektrycznie składanych lusterek. Navi mi nie potrzeba jak również odtwarzacz mp3.
Oczywiście ma kilka drobiazgów do poprawienia. Jak to samochód z Francji był pukniety z przodu. Wygląda to tak jakby ktoś wjechał w wysoki murek i zderzak się zawinął do środka od dołu.
Z zewnątrz widać lekkie pęknięcie lakieru a górne mocowania zostały zerwane i sklejone + brak hokeja. Innych obrażeń brak.
Do wymiany jest uszczelka pokrywy zaworów bo cieknie olej.
Ale co mnie cieszy- nie słychać klekotania kzfr.
Będę miał pewnie sporo pytań, ale to na bieżąco w kolejnych postach
jedna fotka tymczasowa na zachętę jeszcze z ogłoszenia
Plany:
-wymiana radia na CDC40 lub coś lepszego od CD30
-przyciemnienie trochę mocniej szyb z tyłu
-założenie brakującej dokładki pod zderzak (hokej) prawą stronę zdobyłem za darmo więc połowicznie jest zrealizowane
-dorobienie kluczyka (sam kluczyk już mam wycięty czekam tylko na Car Pass)
-uzupełnienie braków wyposażenia tj trójkąt, gaśnica
-programowanie świateł dziennych
-chętnie przygarnął bym dokładki OPC i daszek na tył- ale póki co dostępność słaba a i ceny kosmos
Temat zakupu Zafiry zacząłem ok 7 miesięcy temu. Początkowo czytałem na tym forum opinie w "pomocy przy zakupie", później coś tam sam umieszczałem. Wszytko po to aby poznać słabe i mocne punkty tego modelu.
W końcu po obejrzeniu kilku trafiłem na tą jedyną.
Na początek opis, zdjęcia wrzucę niedługo.
Zafira B 1,8
2007r
Import z Francji
Przebieg 166tys
Wersja Cosmo m.in. :
-pół skóra
-czujnik zmierzchu i deszczu
-atermiczna szyba przednia
-4 szyby elektryczne
-klimatronik
W sumie do pełni szczęścia brakuje mi podgrzewanych foteli i elektrycznie składanych lusterek. Navi mi nie potrzeba jak również odtwarzacz mp3.
Oczywiście ma kilka drobiazgów do poprawienia. Jak to samochód z Francji był pukniety z przodu. Wygląda to tak jakby ktoś wjechał w wysoki murek i zderzak się zawinął do środka od dołu.
Z zewnątrz widać lekkie pęknięcie lakieru a górne mocowania zostały zerwane i sklejone + brak hokeja. Innych obrażeń brak.
Do wymiany jest uszczelka pokrywy zaworów bo cieknie olej.
Ale co mnie cieszy- nie słychać klekotania kzfr.
Będę miał pewnie sporo pytań, ale to na bieżąco w kolejnych postach
jedna fotka tymczasowa na zachętę jeszcze z ogłoszenia
Plany:
-wymiana radia na CDC40 lub coś lepszego od CD30
-przyciemnienie trochę mocniej szyb z tyłu
-założenie brakującej dokładki pod zderzak (hokej) prawą stronę zdobyłem za darmo więc połowicznie jest zrealizowane
-dorobienie kluczyka (sam kluczyk już mam wycięty czekam tylko na Car Pass)
-uzupełnienie braków wyposażenia tj trójkąt, gaśnica
-programowanie świateł dziennych
-chętnie przygarnął bym dokładki OPC i daszek na tył- ale póki co dostępność słaba a i ceny kosmos
Ostatnio zmieniony 15 lis 2016, 16:43 przez shadow, łącznie zmieniany 6 razy.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
- Mat86radom
- Zafiromaniak
- Imię: Mateusz
- Auto: Mazda 5 2.0 Diesel 143KM/360nm
- Model: MZRCD
- Oznaczenie silnika: CITD
Powodzenia w użytkowaniu
- shadow
- Mieszkaniec
W podłokietniku brakuje zamka. Przez co po jego odchyleniu sam się otwiera. Ma ktoś może namiary na jakiś szrot lub coś podobnego aby zdobyć sam zatrzask?
Ewentualnie jeżeli można prosić o zdjęcia jak wygląda ten zatrzask to może sam coś wyskrobię.
Czy włączanie podświetlenia tablicy po otwarciu centralnego zamka to normalna rzecz?
Ewentualnie jeżeli można prosić o zdjęcia jak wygląda ten zatrzask to może sam coś wyskrobię.
Czy włączanie podświetlenia tablicy po otwarciu centralnego zamka to normalna rzecz?
- shadow
- Mieszkaniec
Zastanawiam się czy przyciemniać szyby (znajomy otwiera biznes i w sumie za grosze mi zrobi) czy zainwestować w zasłonki. Niby za 300,00 można kupić dedykowane ale mają jedną wadę. Na szybę klapy jest łączona co by mnie denerwowało.
Są jeszcze takie http://www.climair.de/shop/product_info ... 005--.html ale cena powala.
Zastanawiam się czy przyciemniać szyby (znajomy otwiera biznes i w sumie za grosze mi zrobi) czy zainwestować w zasłonki. Niby za 300,00 można kupić dedykowane ale mają jedną wadę. Na szybę klapy jest łączona co by mnie denerwowało.
Są jeszcze takie http://www.climair.de/shop/product_info ... 005--.html ale cena powala.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Przyciemnij autko będzie fajniej wyglądać. Preferuję folię przyciemniającą 95% jednak tylną szybę wolę jaśniejszą.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
- shadow
- Mieszkaniec
No właśnie nie chce robić całkowicie na czarno.
Chodzi o to żeby od środka było dobrze widać szczególnie w nocy.
Te 20% by starczyło (a nawet 35%) sugerując się tym porównaniem
-------------
Miłe zaskoczenie.
Przed chwilą odwiedził mnie sprzedający a w ręku trzymał kluczyki do haka oraz drugi oryginalny kluczyk do samochodu. Gdy kupowałem mówił, że powinien być jednak nie mógł go znaleźć i zaproponował dorobienie. Dzisiaj znalazł i osobiście przywiózł
Pośpieszyłem się z zakupem nowego kluczyka. Już go nie odsprzedam bo grot jest docięty. Będę miał 3 komplety
Chodzi o to żeby od środka było dobrze widać szczególnie w nocy.
Te 20% by starczyło (a nawet 35%) sugerując się tym porównaniem
-------------
Miłe zaskoczenie.
Przed chwilą odwiedził mnie sprzedający a w ręku trzymał kluczyki do haka oraz drugi oryginalny kluczyk do samochodu. Gdy kupowałem mówił, że powinien być jednak nie mógł go znaleźć i zaproponował dorobienie. Dzisiaj znalazł i osobiście przywiózł
Pośpieszyłem się z zakupem nowego kluczyka. Już go nie odsprzedam bo grot jest docięty. Będę miał 3 komplety
Ostatnio zmieniony 07 lip 2016, 20:21 przez shadow, łącznie zmieniany 5 razy.
- shadow
- Mieszkaniec
Co trzeba ustawić aby przyciskami z kierownicy przełączać stacje zgodnie z tym co mam zapamiętane pod przyciskami 1-9? Bo obecnie zamiast zmieniać po kolei to chyba szuka stacji. W instrukcji jest napisane, że przy włączonym RDS zmienia. Czy to znaczy że muszę dla każdej stacji włączać ręcznie rds?
Ustawiłem RDS auto ON- ale mi to nadal wyszukuje a nie przełącza
Ustawiłem RDS auto ON- ale mi to nadal wyszukuje a nie przełącza
Ostatnio zmieniony 07 lip 2016, 21:38 przez shadow, łącznie zmieniany 1 raz.