Brak napięcia w UEC 1.9 cdti
Brak napięcia w UEC 1.9 cdti
Witam
Podczas jazdy zgasł mi Zośka. Po odholowaniu do elektryka i sprawdzeniu bezpieczników, styków doszliśmy do wniosku,że nie dochodzi napięcie do skrzynki bezpieczników z przodu auta UEC. Po przekręceniu kluczyka kontrolki ciemne, prąd np w zapalniczce jest, jedyną kontrolką ,która świeci jest sygnalizująca otwarcie drzwi. Sprawdziliśmy przewody oraz skrzynkę tylnią-prąd w niej jest ale nie wraca do przedniej. Kupiłem używaną i dalej jest to samo. Kończą się nam pomysły.
Kilka dni wcześniej włączył mi się tryb serwisowy i wyskoczyły takie błędy :
U2105-00
C0242-71
C0237-71
P1120-52
P1122-52
Podczas jazdy zgasł mi Zośka. Po odholowaniu do elektryka i sprawdzeniu bezpieczników, styków doszliśmy do wniosku,że nie dochodzi napięcie do skrzynki bezpieczników z przodu auta UEC. Po przekręceniu kluczyka kontrolki ciemne, prąd np w zapalniczce jest, jedyną kontrolką ,która świeci jest sygnalizująca otwarcie drzwi. Sprawdziliśmy przewody oraz skrzynkę tylnią-prąd w niej jest ale nie wraca do przedniej. Kupiłem używaną i dalej jest to samo. Kończą się nam pomysły.
Kilka dni wcześniej włączył mi się tryb serwisowy i wyskoczyły takie błędy :
U2105-00
C0242-71
C0237-71
P1120-52
P1122-52
-
Flora
U2105 - Brak komunikacji magistrali CAN z modułem sterującym silnikiem
P1120, P1122 - Czujnik 1 i 2 położenia pedału gazu - nieprawidłowa wartość sygnału
C0242 - Sygnal zadania momentu obrotowego silnika, poza wymaganym zakresem
C0237 - Nieprawidłowy sygnał czujnika położenia pedału przyspieszenia
Moim zdaniem powinieneś zacząć od sprawdzenia połączeń z ECU znajdującego się u Ciebie przed lewym przednim nadkolem - idą tam dwie spore wtyczki. Zerknij czy przewody są całe i oczyść styki.
W "nowej" skrzynce UEC miałeś inne przekaźniki czy przekładałeś stare?
P1120, P1122 - Czujnik 1 i 2 położenia pedału gazu - nieprawidłowa wartość sygnału
C0242 - Sygnal zadania momentu obrotowego silnika, poza wymaganym zakresem
C0237 - Nieprawidłowy sygnał czujnika położenia pedału przyspieszenia
Moim zdaniem powinieneś zacząć od sprawdzenia połączeń z ECU znajdującego się u Ciebie przed lewym przednim nadkolem - idą tam dwie spore wtyczki. Zerknij czy przewody są całe i oczyść styki.
W "nowej" skrzynce UEC miałeś inne przekaźniki czy przekładałeś stare?
Plus z akumulatora jest na śrubie do której mocuje się moduł bezpieczników UEC.robins pisze:Witam
Podczas jazdy zgasł mi Zośka. Po odholowaniu do elektryka i sprawdzeniu bezpieczników, styków doszliśmy do wniosku,że nie dochodzi napięcie do skrzynki bezpieczników z przodu auta UEC. Po przekręceniu kluczyka kontrolki ciemne, prąd np w zapalniczce jest, jedyną kontrolką ,która świeci jest sygnalizująca otwarcie drzwi.
Myślę że problem jest nie w samym module tylko w podstawie czyli tam gdzie moduł wchodzi.
Sprawdzałeś czy masz +12V na śrubie i tych dużych bezpiecznikach?
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
REC nie ma nic do tego i jego wymiana nic nie zmieni.
Musisz sprawdzić tylko jedno czy na śrubie jest +12V.
Jak jest to znaczy że albo skrzynka jest uwalona albo nie ma masy.
Musisz sprawdzić tylko jedno czy na śrubie jest +12V.
Jak jest to znaczy że albo skrzynka jest uwalona albo nie ma masy.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
-
Flora