[B]Tuleja zawieszenie tylne

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#61 Post autor: Mariusz 79 »

Witam mam pytanie czy te ściągacze które pokazał kolega Bodek pasują do tulei belki w zafirze A.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2015, 21:40 przez Mariusz 79, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#62 Post autor: Bodek »

Mariusz 79 pisze:Witam mam pytanie czy te ściągacze które pokazał kolega Bodek pasują do tulei belki w zafirze A.
Zapytaj gościa z tej aukcji: http://allegro.pl/sciagacz-tulei-tylnej ... 00561.html

ma napisane Astra H i Zafira B

Tak wyglądają tuleje do ZB i ZA:

Obrazek

troszkę się różnią.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Mariusz 79
Mieszkaniec
Model:

#63 Post autor: Mariusz 79 »

Dzięki Bodek tak zrobię kto pyta nie błądzi. Pozdrawiam

przemjod

#64 Post autor: przemjod »

Panowie, chciałbym pokusić się o małe podsumowanie tematu tulei:
1. Jeśli coś stuka w "dziwnych" momentach w czasie jazdy (nie na dziurach, ani przy bujaniu autem) to w większości przypadków są to tuleje.
2. tuleje mogą wyglądać ładnie itp. ale luzy mogą pojawić się np. w obsadzeniu tulei (u mnie tak było - po odkręceniu mogłem sobie tuleje wyjąć bez wysiłku)
3. NIE KUPOWAĆ ZAMIENNIKÓW - różnią się one tym od Lemfordrera lub oryginału, że w miejscu wcisku mają perforację lub wypustki, które imitują rozszerzanie się tulei na całym obwodzie w Lem... lub oryginale. Dlatego zamienniki długo nie pociągną (u mnie Sasic - pół roku), bo ta perforacja/wypustki szybko się zużywają
4. Robota wbrew pozorom nie jest specjalnie trudna, jak ktoś ma pojęcie o naprawach, to jest to raczej robota z pogranicza kowalstwa :lol: (podane tu wcześniej opisy w zupełności wystarczają)
Z góry przepraszam za wymądrzanie i dziękuję za pomoc w poprzednich pytaniach w tym wątku.

misiek16v

#65 Post autor: misiek16v »

Panowie - uważajcie ! - wszystkie tuleje metalowo-gumowe skręca się na siłę po opuszczeniu auta bo inaczej mogą zostać zerwane przez skręcenie - to podstawa

Skasowany użytkownik 6483

#66 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Dokładnie, zgadzam sie z opnią kolegi wyżej.. :piwo:

maslowy

#67 Post autor: maslowy »

Przejrzałem temat i czy ustawianie zbieżności na tyle istnieje bo mam problem ze zdartą oponą z prawej strony od wewnątrz?
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2016, 23:44 przez maslowy, łącznie zmieniany 1 raz.

#68 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

No nie wiem jak jest w Zafirze ale w tylnej belce we VW Golf VI są mimośrody i można ładnie wszystko pozgrywać. Myslę ,że i u nas jest podobnie ale..sam osobiscie nie sprawdzałem :) . Podjedź do magika od zbieżności to Ci dokładnie powie jak ten temat wygląda.

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB

#69 Post autor: Bodek »

Byłe ostatnio robić zbieżność - był robiony tylko przód.
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

#70 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Witam ponownie tutaj . Byłem właśnie na przeglądzie autka i jest tak jak podejrzewałem. Auto mi ściągało raz a za jakis czas jechało prosto . Zbiezność ustawiona idealnie a ściągało.. walczyłem z tym długo i dziś moje przypuszczenia się sprawdziły. Tylna prawa tuleja popękana i oberwana. Tak więc czeka mnie wymiana obydwu bo jak juz robić takie sprawy to za jednym razem sie lepiej pomęczyć i basta :lol: . teraz poluje na mechanika , który ma ten sprytny ściągacz ...poszukiwania zaczne od jutra... :piwo:

#71 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Witam , nadszedł czas wymiany tych tulei tylenj belki. W necie znalazłem firmy Meyle w dość dobrej cenie . Czy ktoś już zakładał tuleje tej firmy i jak jest z ich trwałością?

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo

#72 Post autor: rafant4011 »

Dużo tańsze od LEMFORDER-a? jak nie to po co kombinować? korzystaj ze sprawdzonych marek, i opinii zadowolonych Zafiromaniaków...

#73 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Lemforder kosztuje ok 200zł/sz a ja dostałem Meyle po 90zł/sz a zatem różnica jest znaczna . Tuleje juz kupiłem w piatek bierzemy sie z kumplem za wymianę :)

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#74 Post autor: Wojti »

Jarek oby była jakość dobra bo to jednak sporo pracy :piwo:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

#75 Post autor: Skasowany użytkownik 6483 »

Z tego co słyszałem, tragedii nie ma . napisze Wam w sobote , jak sobie poradzilismy z tymi gumami panowie :piwo: . A Meyle to jednak dość znana firma i nie słyszałem by ktos na te produkty narzekał tak więc raczej powinny sie sprawdzić przez długie lata :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”