klakson zafira b

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#31 Post autor: paweldm »

Lektura tematu zmusza mnie do sprawdzenia jak działa klakson w moim aucie. ;)
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

sandacz

#32 Post autor: sandacz »

Witam, w zośce B 2009r 1,6 115KM benzyna -przestał działać klakson i spryskiwacz przedniej szyby chyba jednocześnie, czy one mają jakieś powiązanie ? Słychać cyknięcie po przyciśnięciu klaksonu, bezpieczniki 10-amperowe posprawdzałem, są ok. Może któryś przekażnik?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#33 Post autor: Flora »

Jeżeli działa drugi spryskiwacz to ten się zapchał. Pompka pcha płyn na oba i znajduje się daleko od klaksonu.

sandacz

#34 Post autor: sandacz »

Niestety nie działają oba (przód i tył) spryskiwacze :( i klakson.
Wszystko by wskazywało że bezpieczniki... ale posprawdzałem :roll:

drahe
Mieszkaniec
Model:

#35 Post autor: drahe »

Po pierwsze sprawdź klakson czy działa na krótko (jest z prawej strony na dole) dostęp dosyć dobry bez kanału sobie poradzisz :)
Po drugie napisz czy masz dużą skrzynkę bezpiecznikową w bagażniku tzw REC.

Jak masz REC sprawdź bezpiecznik nr 8 15A jak nie masz sprawdź bezpiecznik nr 16 5A i przekaźnik K4.

Od spryskiwacza jest albo bezpiecznik 8 albo 7 wersja z REC.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

sandacz

#36 Post autor: sandacz »

drahe, Patrzyłem do skrzynki bezpieczników w bagażniku i nie mam tzw REC, tam jest raptem może sześć bezpieczników.
Sprawdziłem bezpiecznik nr 16 (5A) , niby dobry, ale wymieniłem. Odpaliłem auto, sprawdziłem spryskiwacz, działał ale tylko chwilę, moze dwie sekundy.
Auto odpalone było może z minutę, w tym czasie walczyłem ze spryskiwaczami, zarówno bezpiecznik który był, jak i ten wymieniony nie wyglądają na spalone.
Wyjąłem przekażnik K4 (był nagrzany), inne były zimne.
Moje pytanie, wymienić przekażnik? Czy ten przekażnik ma powiązanie z klaksonem? bo nie sprawdzałem klaksonu na krótko, jeśli nie ma powiązania to jak to się sprawdza? :?

drahe
Mieszkaniec
Model:

#37 Post autor: drahe »

W twoim przypadku przekaźnik K4 steruje klaksonem.
Jak jest ciepły to jest podejrzany.
Wyciągnij przekaźnik i kawałkiem cienkiego drutu zrób mostek między pinami 87 i 30.Klakson powinien się włączyć.Jak milczy to jest uszkodzony.
Opis pinów jest na obudowie przekaźnika.
Jak nie wiesz jak działa przekaźnik podjedź do dowolnego elektryka samochodowego to ci to sprawdzi.
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.

@Marcin2628@

#38 Post autor: @Marcin2628@ »

Czy orientujecie się czy w Zafirze B standardowo są dwie wtyczki do klaksonu? Bo obecnie mam pojedynczy sygnał (bip) a chciałbym zamontować klaksony dwutonowe. Teraz to wstyd trabic.
Ostatnio zmieniony 15 lip 2016, 11:27 przez @Marcin2628@, łącznie zmieniany 1 raz.

sandacz

#39 Post autor: sandacz »

drahe, Byłem wkońcu u mechanika, okazało się że spryskiwacze nie działały bo wypieła się kostka (dojście od spodu) w okolicy lewego przedniego koła.
Co chodzi o klakson, to się zepsuł, muszę kupić nowy.
@Marcin2628@, Właśnie wykręciłem klakson, u mnie jest pojedynczy z jednym wejściem ale dawał całkiem niezły sygnał:), niestety padł i na dniach podjadę na szrot, tam widziałem mają "zośki" może coś znajdę.

@Marcin2628@

#40 Post autor: @Marcin2628@ »

Ja kupiłem od Vectry b. Dwutonowy. Oryginalne firmy Hella. 500Hz i 400Hz za 10pln za dwa. I będę niebawem zakładać.

sandacz

#41 Post autor: sandacz »

@Marcin2628@, Ja byłem dziś na szrocie i kupiłem taki sam klakson jak miałem, pojedynczy ale z Astry wymontował, nawet tym samym tonem trąbi bo już go założyłem :P . Też dałem mało bo wziąłem jeszcze wkręcany hak (oczko) holowniczy i uszczelkę drzwi kierowcy i dałem raptem 40zł .

@Marcin2628@

#42 Post autor: @Marcin2628@ »

Dzisiaj zamontowane wspomniane klaksony. Okazało się ze fabrycznie jest juz wprowadzona kostka pod drugi klakson, tylko ze była podwieszona ciut wyżej. Wszystko działa a jak trąbne teraz to klękajcie narody😨

Awatar użytkownika
paweldm
Zafiromaniak
Imię: Paweł
Auto: Peugeot 308SW
Model: P308
Oznaczenie silnika: A20DTH

#43 Post autor: paweldm »

Ostatnio pojawił się u mnie taki dziwny problem klakson raz działa raz nie. Gdy nie działa klakson, naciskanie na przycisk sygnału na kierownicy powoduje wzrost głośności radia. Miał ktoś już cos takiego? Jak zdjąć poduchę w kierownicy, by sprawdzić taśmy.
Ponadto zauważyłem, że czasem nie chce się włączyć tempomat.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#44 Post autor: Flora »

Poszukaj tematu o problemach z CIMem.

ceki70
Bywalec
Imię: ceki70
Auto: Zafira B 1,8 Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER
#45 Post autor: ceki70 »

Temat klaksonu jest wam znany , i potrzebuje informacji na jaki wymienić ?, z którego innego auta wstawić najlepiej :?:

Dzisiaj Zosia robiła za karetkę , a ten klakson tak piska że ledwo go słychać :x , więc pozostały mi awaryjne światła , i zrozumienie innych kierowców .

Proszę o rade , informacje , kto na jaki wymienił, i nie wstydzi się teraz naciskać klakson :?:
ceki70
Przy pisaniu towarzysz mi dysleksja, dysortografia, dysgrafia, ;) :nie_wiem:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”