Po zakupie autka... co wymienić w ZB
Moderator: Mariusz
Ja to nie bardzo rozumie sensu wymiany pompy, skoro nie jest ona napędzana paskiem zębatym rozrządu. Za części zapłaciłem:
-pasek, rolka, napinacz-325zł
-uszczelniacze wałków rozrządu-30zł
-uszczelniacz wału korbowego-30zł
-uszczelniacz pokrywy zaworów-55zł
Prawie 4 stówy za robotę to trochę za dużo się mi wydaje. Jak pompie nic nie dolega to nie wymieniaj. Napędzana jest tym samym paskiem co alternator.
-pasek, rolka, napinacz-325zł
-uszczelniacze wałków rozrządu-30zł
-uszczelniacz wału korbowego-30zł
-uszczelniacz pokrywy zaworów-55zł
Prawie 4 stówy za robotę to trochę za dużo się mi wydaje. Jak pompie nic nie dolega to nie wymieniaj. Napędzana jest tym samym paskiem co alternator.
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Oleje wszystkie filtry także paliwa i kabinowy i na razie tyle reszta sama później wyjdzie :lol:a co do cen niemam pojęcia co i ile kosztuje bo jak trzeba to zrobić to nie zastanawiam się nad ceną tylko kupuje :>ktk pisze:Witam,
Dopiero co kupiłem Zafirę B 1,9 cdti 120 KM, rocznik 2006, pierwsza rejestracja 2007. na liczniku 198 tys km (przebieg pasuje do wcześniej udokumentowanych przebiegów).
Wiadomo, że trzeba wymienić rozrząd. W warsztacie współpracującym z auto-handlem w którym kupowałem autko mówią , że wymienią rozrząd i wszystko co trzeba (pompę wodną, filtry oleju i powietrza...). Za części mam zapłacić ok 600zł, a za robociznę nic nie wezmą.
Czy to dobry układ.? Nie mam pojęcia ile te części kosztują.
Czy coś jeszcze warto wymienić przy okazji?
Pewnie przydałoby się olej wymienić - ile i jakiego oleju kupić?
Czy jest potrzeba wymiany czegoś jeszcze? (olej skrzyni biegów, lub coś innego?)
Pozdrawiam
Ps.przednie gniazdo zapalniczki samochodowej mam ori na sprzedaż nówka
Ostatnio zmieniony 07 lip 2016, 18:10 przez fredas, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja wymieniałem rozrząd w swojej Zośce i cena jaką Ci proponują za wszystko, jest jak najbardziej do przyjęcia. Ja płaciłem dokładnie za kompletny rozrząd 430 zł po upuście (100 upust) a dochodzi do tego wymiana płynu plus te filtry . Jesli proponuja Ci jedynie 600zł to masz dobrą cenę za wymiane wraz z usługą. Bierz tylko dobry zestaw rozrządu bo tu nie warto oszczędzać.
- paweldm
- Zafiromaniak
- Imię: Paweł
- Auto: Peugeot 308SW
- Model: P308
- Oznaczenie silnika: A20DTH
Mam w prawdzie benzynę, ale przy odrobinie szczęścia udało mi się kupić zestaw rolka, napinacz, pompą SKF i w zestawie był pasek Gates za 400zł. Wymiana u mojego mechanika 100zł.
Jest Peugeot 308SW 2.0Bluehdi i Meriva B 1.7cdti
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
Była Zafira A 1.8 16v lpg i B 2.0 Turbo +lpg oraz zastawa, polonez, tempra, espace II i IV omega B, tigra, C3, C4 Grand Picasso, Outlander II, Berlingo III, Astra J 2.0cdti, Peugeot 308
-
- Zafiromaniak
- Imię: Mar
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Warto oprócz standardowych czynności (rozrząd, olej, filtry, płyn chłodniczy) odgrzybić klimatyzację (chemicznie+ozonowanie wnętrza) i... zakonserwować profile zamknięte, sprawdzić czy nie ma w podwoziu ubytków konserwacji...
Ostatnio zmieniony 21 lip 2016, 09:07 przez MARCEL!, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER