Tak samo jest i w ZA piasta do wymiany ....ale najpierw można sprawdzić kostki przy piastach czasem może nie stykać dobrze....ale w 99% piasta do wymiany.swfr pisze:Prawdopodobnie czujnik. Nie wiem jak w ZA ale w ZB trzeba wymienić piastę.
Kontrolka ABS Zafira A
Moderator: Sebu$
-
dawidryba
-
Chemikmp3
hej, podepnę się pod temat.
od jakiegoś czasu zapala się kontrolka ABS i gaśnie, lub tez zapala się po przejechaniu kilku kilometrów. bywa i tak że podczas odpalania auta już świeci się kontrolka i jak jadę trasą gaśnie i ponownie się zapala. Dodam że zauważyłem że przed tym jak się ma zapalić prędkościomierz zaczyna spadać i po chwili wraca na swoją pozycję. Byłem podpiąć na kompie wykazało błąd lewego czujnika ABS jednak nie podano mi nr. błędu. co robić??
Pozdrawiam
od jakiegoś czasu zapala się kontrolka ABS i gaśnie, lub tez zapala się po przejechaniu kilku kilometrów. bywa i tak że podczas odpalania auta już świeci się kontrolka i jak jadę trasą gaśnie i ponownie się zapala. Dodam że zauważyłem że przed tym jak się ma zapalić prędkościomierz zaczyna spadać i po chwili wraca na swoją pozycję. Byłem podpiąć na kompie wykazało błąd lewego czujnika ABS jednak nie podano mi nr. błędu. co robić??
Pozdrawiam
-
heniek1821
-
ukasz
Odgrzeję kotleta.
Wyglądało to tak.
Był śnieg, a pod śniegiem błoto. Teren ciężki, więc włączyła się kontrola trakcji/ESP (kontrolka migała). Przejechałem tak ok. 100m i wyjechałem na przyczepną drogę.
W tym samym momencie zapaliły mi się na stałe kontrolki ESP/kontrola trakcji oraz ABS.
Wyłączyłem zapłon, włączyłem ponownie i odpaliłem silnik. Kontrolki świeciły się jeszcze przez ok 15-20 sekund po czym zgasły.
Od tamtej pory nic takiego się nie pojawiło. ABS i reszta działają normalnie.
Moje pytanie jest takie.
Kontrolki sygnalizowały jakąś awarię?
Czy może zwyczajnie zbyt długo jechałem korzystając z kontroli trakcji/ESP, więc komputer postanowił wyłączyć "systemy" w obawie przed przeciążeniem układu?
Wyglądało to tak.
Był śnieg, a pod śniegiem błoto. Teren ciężki, więc włączyła się kontrola trakcji/ESP (kontrolka migała). Przejechałem tak ok. 100m i wyjechałem na przyczepną drogę.
W tym samym momencie zapaliły mi się na stałe kontrolki ESP/kontrola trakcji oraz ABS.
Wyłączyłem zapłon, włączyłem ponownie i odpaliłem silnik. Kontrolki świeciły się jeszcze przez ok 15-20 sekund po czym zgasły.
Od tamtej pory nic takiego się nie pojawiło. ABS i reszta działają normalnie.
Moje pytanie jest takie.
Kontrolki sygnalizowały jakąś awarię?
Czy może zwyczajnie zbyt długo jechałem korzystając z kontroli trakcji/ESP, więc komputer postanowił wyłączyć "systemy" w obawie przed przeciążeniem układu?
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Poczytaj moze pomozeukasz pisze:Kontrolki sygnalizowały jakąś awarię?
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php? ... sc&start=0
-
zafirakamil
Witam mam dokładnie ten sam problem, podczas jazdy zapala mi się najpierw kontrola trakcji a później serwis -auto z kluczem, błędy dwa te same , przeczyściłem wtyczki przy kołach z przodu ale to nie pomogło. Sprawdzałem na nawierzchni szutrowej, przy hamowaniu abs działa , pedał hamulca pulsuje jak powinien, przy szybszym starcie, kontrola trakcji również działa i auto idzie do przodu, sprawdzałem również gdy świecą się te dwie kontrolki i również uważam że wszystko działa tak jak powinno. Po zgaszeniu i ponownym przekręceniu zapłonu zazwyczaj gaśnie po pierwszym razie a czasami za 2 lub 3. Ktoś coś poradzi co z tym zrobić ?jazg pisze:Witam. Posiadam Zosię 1.8 16v 125KM(silnik z18xe) 2003r, skrzynia manual. Ostatnio zaświeciła mi się na stałe kontrolka tc i serwis -auto z kluczem, po podpięciu kompa wykazuje dwa błędy:
U2108 - CAN-BUS - brak komunikacji z ABS/TC
(00) - Nie występuje
U2104 - CAN-BUS - kasowanie przekroczenia licznika
(00) - Obecny
Pytanie do forumowiczów, co one znaczą.
Wstawiałem auto na warsztat, to świeciła się kontrolka trakcji, panowie stwierdzili że padł sterownik abs, sprawdzali na drugim z innymi numerami i było ok, orzeczenie że trzeba kupić nową pompę. Pytanie, czy drugi błąd może być "zasługą" podłączenia pompy z innymi numerami przez fachowców z warsztatu? Jak sprawdzić czujniki i sterownik aby nie wyrzucać pieniędzy w przysłowiowe błoto.
Proszę o pomoc i wyrozumiałość, próbowałem założyć nowy temat ale nie mam uprawnień Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 25 lip 2016, 22:34 przez zafirakamil, łącznie zmieniany 2 razy.
-
zafirakamil
-
karlik-17
Witam pomozcie jezeli potraficie zaswiecila mi sie kontrolka absu Predkosciomierz padl wskazowka na zero wrocilem do domu podnioslem auto a tam dwa kable idace do czujnika absu sie przerwaly terqz pytanie czy musze kupic cala piaste z czujnikiem czy tylko sam czujnik ? Na allegro czujnik ok 40zl a cala piasta ok150 wiec roznica jest .dodam ze silnik 2.0 dti 16v 2001 rocznik 101 km
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Tylko cała piasta tam czujnika się nie wymienia jest nie wymienny.
Opis wymiany jak masz na 5 śrub to piasta na pięć śrub nie pomyl.
http://www24.zippyshare.com/v/XCdYfvrr/file.html
Opis wymiany jak masz na 5 śrub to piasta na pięć śrub nie pomyl.
http://www24.zippyshare.com/v/XCdYfvrr/file.html
Ostatnio zmieniony 01 sie 2016, 19:43 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Janus
Jeżeli sam kabel jest przerwany fizycznie możesz spróbować polutować przecież... o ile jest to w takim miejscu gdzie lutowanie będzie sensownym rozwiązaniem.
-
KrzysztofM
Miałem tak samo i po wymianie piasty problem minął - podobno nie ma możliwości wymienić samego czujnika
. Przy nagłym hamowaniu kiedy świeciła się kontrolka ABSu łapało mi lewe koło a na prawym działał ABS więc auto uciekało mi na lewo - dość niebezpieczna sytuacja przy nagłym hamowaniu więc jak dla mnie trzeba było wymienić obowiązkowo - zawsze bezpieczniej się czujesz na drodze jak wiesz że jest ok.