W witam wszystkich forumowiczów, od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Zafiry b w wersji OPC z 2006r. autko bardzo fajne w porównaniu z moimi poprzednimi oplami, ale to w końcu też opel no i problemy z elektryką.
Po pierwsze IDS+, kontrolka nie zawsze gaśnie po uruchomieniu silnika trzeba zrobić parę kilometrów zgasić motor i ponownie uruchomić dopiero w tedy gaśnie choć nie ma reguły. Obstawiam że to raczej wiązka przy kole po przeczytaniu kilku tematów z forum.
Po drugie lampy przód, Xenon normalnie świeci ale przy uruchomieniu nie wykonuje testu Góra/Dół, prawo/lewo. Kontrolka gaśnie po uruchomieniu silnika za każdym razem, ale jak podłączałem op-coma brak komunikacji z lampami poniżej wstawię kody jakie odczytałem.
Trzeci problem dotyczy tylnej klapy, nie można jej otworzyć przyciskiem w klapie tylko dorobionym przełącznikiem, mikrostyk sprawdzałem wygląda że jest ok po wciśnięciu zamyka obwód i przejście jest, w środku brak oznak błota czy wilgoci, wiązki w klapie posprawdzane wszystko też jest ok przewody całe, styki nie skorodowane, ma ktoś może schemat tego układu i by go użyczył.
Z góry dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemów, załączam kody jakie odczytałem, większość tych błędów występuje czasowo.
U2120 - Brak komunikacji magistrali CAN z układem regulacji ustawienia reflektorów
(00) - Obecny
U2100 - Brak komunikacji z magistralą CAN (duża szybkość)
(00) - Nie występuje
U2105 - CAN-BUS - brak komunikacji z ECM (modulem kontroli silnika)
(00) - Nie występuje
C0670 - Za wysokie napięcie w obwodzie czujnika przysp koła przedn lew
(07) - Nie występuje
U2117 - Nieprawidłowe dane z wyświetlacza (DIS)
(71) - Nie występuje
B3884 - Przerwany obwód lub za wys. nap. w obw. środk. światła hamowania
(05) - Nie występuje
U2100 - Brak komunikacji z szyną CAN (średnia prędkość)
(00) - Nie występuje
U2201 - Brak komunikacji magistrali CAN z EHU (Moduł multimedialny)
(00) - Nie występuje
Problemy z IDS+, Bixenonem, oraz tylna klapa.
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Problemy z IDS+, Bixenonem, oraz tylna klapa.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2016, 11:25 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
- kysiu241
- Mieszkaniec
- Imię: Krzysztof
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Nie mam tylko op-coma
Co do palników wyglądają na orginały, choć poprzedni właściciel zapewne wymienił tylko jeden ponieważ na prawym zapłonniku jest nalepka osram a na lewym nadruk na obudowie bez nalepki też osram co dziwne jeśli był wymieniany tylko jeden świecą tą samą barwą nie widać żadnej różnicy.
Co do palników wyglądają na orginały, choć poprzedni właściciel zapewne wymienił tylko jeden ponieważ na prawym zapłonniku jest nalepka osram a na lewym nadruk na obudowie bez nalepki też osram co dziwne jeśli był wymieniany tylko jeden świecą tą samą barwą nie widać żadnej różnicy.
Ostatnio zmieniony 03 sie 2016, 11:41 przez kysiu241, łącznie zmieniany 1 raz.
Astra F 1.6 8v/ Calibra 2.0 16v c20xe/ Astra GSI c20xe/ Vectra B 2.5v6 Swap i500/ JEST Zafira B 2.0T OPC.