Witam,
zastanawiam się nad zakupem Opla Zafiry A (2000r.), przebieg 240 tys. km, silnik 1,8 125KM + LPG BRC SEQUENT 24, wersja Elegance, w związku z tym mam kilka pytań:
1. Czy przednie reflektory firmy TYC (o ile dobrze pamiętam) są oryginalne? Jeśli nie, to czy chociaż są dobre?
2. Wydaje mi się, że brakuje jej mocy, trzeba dość mocno wcisnąć pedał gazu przy ruszaniu, aby auto nie zgasło oraz przyspiesza bez rewelacji (cisnąłem ją do 5000 obr./min.) - czy to normalne przy tym silniku?
3. Przy rozruchu na benzynie (zimny silnik) wolne obroty utrzymują się na poziomie ok. 1200 obr./min., po kilkunastu sekundach i przygazowaniu spadają do ok. 900 obr./min.
4. Mam wrażenie, że po przygazowaniu np. do 5000 obr./min. dość wolno spadają (ok. 2-3 sekund) do wartości biegu jałowego - prawidłowo?
Auto jeździ na gazie i benzynie bez żadnej różnicy. Na co zwrócić uwagę przy powtórnych oględzinach?
Pozdrawiam
Zafira A 1,8 125KM + LPG
Moderator: Tunio999
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Jedne z najtańszych zamienników, o wiele lepszy były już DEPO.Piotrek71 pisze: Czy przednie reflektory firmy TYC (o ile dobrze pamiętam) są oryginalne? Jeśli nie, to czy chociaż są dobre?
Można sprawdzić poduszkę silnika, czasami poszarpie trochę silnikiem przy ruszaniu.Piotrek71 pisze:2. Wydaje mi się, że brakuje jej mocy, trzeba dość mocno wcisnąć pedał gazu przy ruszaniu, aby auto nie zgasło oraz przyspiesza bez rewelacji (cisnąłem ją do 5000 obr./min.) - czy to normalne przy tym silniku?
Ciężko jednoznacznie stwierdzić co dla Ciebie na odległość jest przyśpieszenie bez rewelacji
Norma, ssanie działaPiotrek71 pisze:3. Przy rozruchu na benzynie (zimny silnik) wolne obroty utrzymują się na poziomie ok. 1200 obr./min., po kilkunastu sekundach i przygazowaniu spadają do ok. 900 obr./min.
Być może przepustnica będzie do czyszczenia.Piotrek71 pisze:4. Mam wrażenie, że po przygazowaniu np. do 5000 obr./min. dość wolno spadają (ok. 2-3 sekund) do wartości biegu jałowego - prawidłowo?
Rzekł bym, że na wszystko, poczytaj tutaj więcej tematów, dużo więcej się dowiesz na co szczególnie zwrócić uwagę.Piotrek71 pisze:Auto jeździ na gazie i benzynie bez żadnej różnicy. Na co zwrócić uwagę przy powtórnych oględzinach?
Popatrz dokładnie na ten przód czemu ma nowe lampy, ja mam co prawda 2004r Zoske ale lampy ori i wyglądają jak nowe
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
Szarpanie wynikało raczej z dławienia się silnika.Crazy pisze:Można sprawdzić poduszkę silnika, czasami poszarpie trochę silnikiem przy ruszaniu.Piotrek71 pisze:2. Wydaje mi się, że brakuje jej mocy, trzeba dość mocno wcisnąć pedał gazu przy ruszaniu, aby auto nie zgasło oraz przyspiesza bez rewelacji (cisnąłem ją do 5000 obr./min.) - czy to normalne przy tym silniku?
Oglądałem Mondeo Mk3 kombi z silnikiem 1,8 125KM (Pb), masa auta taka sama, a wciskało w fotel, natomiast ta Zafira przyspiesza, ale nie czuć tego tak bardzo.Crazy pisze:Ciężko jednoznacznie stwierdzić co dla Ciebie na odległość jest przyśpieszenie bez rewelacji
Być może była uderzona (na pewno nie za kadencji obecnego właściciela, nic na ten temat nie wiadomo), ale wszystko poza lampami wygląda z przodu ładnie, żadnych krzywych, połamanych elementów itd. Chyba, że ktoś wymienił lampy bo np. stare zmatowiały i go to drażniło?Crazy pisze:Rzekł bym, że na wszystko, poczytaj tutaj więcej tematów, dużo więcej się dowiesz na co szczególnie zwrócić uwagę.Piotrek71 pisze:Auto jeździ na gazie i benzynie bez żadnej różnicy. Na co zwrócić uwagę przy powtórnych oględzinach?
Popatrz dokładnie na ten przód czemu ma nowe lampy, ja mam co prawda 2004r Zoske ale lampy ori i wyglądają jak nowe