[A] + [B] Zmiana języka w kompie na polski
Moderator: Mariusz
Kurcze, szukam i szukam, i nie mogę znaleźć.
Kolega nabył Zafirkę 2.0TD z 2000 roku i komputer wyświetla komunikaty po niemiecku. Chodzi mi o to jak zmienić język na angielski?
Szukałem na Forum i nie znalazłem. Przejrzałem instrukcje obsługi i tez nie ma tam nic o zmianie języka.
W swojej Zośce z radiem Simens NCDR 1100, zmieniłem bez problemu, a w tej nie mogę znaleźć.
Jest to komputer który ma sterowanie w prawej dźwigience przy kierownicy, tej od wycieraczek. Wyświetlacz wyświetla literki i cyferki z takich jakby kwadracików.
Jak można, to niech ktoś opisze jak to zrobić, co trzeba nacisnąć, przytrzymać.
Kolega nabył Zafirkę 2.0TD z 2000 roku i komputer wyświetla komunikaty po niemiecku. Chodzi mi o to jak zmienić język na angielski?
Szukałem na Forum i nie znalazłem. Przejrzałem instrukcje obsługi i tez nie ma tam nic o zmianie języka.
W swojej Zośce z radiem Simens NCDR 1100, zmieniłem bez problemu, a w tej nie mogę znaleźć.
Jest to komputer który ma sterowanie w prawej dźwigience przy kierownicy, tej od wycieraczek. Wyświetlacz wyświetla literki i cyferki z takich jakby kwadracików.
Jak można, to niech ktoś opisze jak to zrobić, co trzeba nacisnąć, przytrzymać.
koledzy proponuje zerknąć tutaj http://www.astraklub.pl/viewtopic.php?t=16252 w mojej zafie poszło idealnie (na razie jest spolszczenie nawigacji ale dalszy etap to spolszczenie całego komputera) myślę że warto poczytać i śledzić poczynania kolegi WOŁKA
pozdrawiam
pozdrawiam
temat spolszczenia nawigacji i kolega Wołek jest znany wszystkim zainteresowanym na naszym forum - info w dziale car audio, navi...aznaklo pisze:koledzy proponuje zerknąć tutaj http://www.astraklub.pl/viewtopic.php?t=16252 w mojej zafie poszło idealnie (na razie jest spolszczenie nawigacji ale dalszy etap to spolszczenie całego komputera) myślę że warto poczytać i śledzić poczynania kolegi WOŁKA
pozdrawiam
tu chodzi o wgranie polskiego softu do kompa - czyli całkiem inna sprawa
w poszukiwaniu godnego następcy ZB OPC
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny
edit: następca znaleziony... zobaczymy czy okaże się godny
Myślę, że sprawa nie jest taka prosta jak Ci się wydaje.sQcha pisze:Ja mam pytanie do tych, co zmieniali język w swoich komputerach. jakim fejsem wam to ktoś robił? Czy był to TECH na com czy na usb? Mam zamiar się tym zająć i jeżeli będę wiedział jaki to fejs, to oprogramowanie już sobie znajdę i na następnym zlocie będę mógł każdemu chętnemu zmienić język.
Mam OpComa i nie idzie nim zmienić języka. Z tego co udało mi się ustalić nie ma taniego (kilkaset złotych) fejsa, którym dałoby się samodzielnie zmienić język i to bez względu na rodzaj połączenia z kompem.
Język zmienili mi w serwisie gdzie mieli oryginalnego Techa II. Operacja kosztowała mnie 60pln trwała raptem kilka minut. Fajny fejs, ale jego zakup to mała fortuna.
Witam! jest jeszcze sposób opisany tutaj
http://forum.vectraklub.pl/index.php?sh ... gramowanie
ale to dla kogoś kto choć trochę z elektroniką ma do czynienia... tak zdaje się Miehorowi syn zmienił język i dołożył komputer... mnie też się udało ożywić mojego mida i zrobić angielski zamiast niemieckiego, niestety polskiego u mnie brak ( wcześniej pokazywał tylko temperaturę i radyjko, nawet synchronizacji z RDS time nie było) teraz mam już funkcje kompa bez sprawdzania czujników (sprawdza tylko bezp. stopu) czyli chwilowe spalanie, srednie spalanie, calkowite , srednia predkosc, przebyta droga , stoper , rds time. zamierzam uruchomić jeszcze niektóre czujniki i tutaj rodzą się pytania ale to już może na osobny temat... Jakby ktoś chciał w midzie z okolic Krakowa mogę zmienić język na jeden z dostępnych w procku (procesorów nie wymieniam, nie programuje, nie znam sie , zarobiony jestem, poza tym są jednokrotnego programowania i w dodatku zabezpieczone przed odczytem :-) ) pod warunkiem że sobie tego mida wyjmiecie , za przysłowiowe Bóg zapłać, pozdrawiam Paweł
http://forum.vectraklub.pl/index.php?sh ... gramowanie
ale to dla kogoś kto choć trochę z elektroniką ma do czynienia... tak zdaje się Miehorowi syn zmienił język i dołożył komputer... mnie też się udało ożywić mojego mida i zrobić angielski zamiast niemieckiego, niestety polskiego u mnie brak ( wcześniej pokazywał tylko temperaturę i radyjko, nawet synchronizacji z RDS time nie było) teraz mam już funkcje kompa bez sprawdzania czujników (sprawdza tylko bezp. stopu) czyli chwilowe spalanie, srednie spalanie, calkowite , srednia predkosc, przebyta droga , stoper , rds time. zamierzam uruchomić jeszcze niektóre czujniki i tutaj rodzą się pytania ale to już może na osobny temat... Jakby ktoś chciał w midzie z okolic Krakowa mogę zmienić język na jeden z dostępnych w procku (procesorów nie wymieniam, nie programuje, nie znam sie , zarobiony jestem, poza tym są jednokrotnego programowania i w dodatku zabezpieczone przed odczytem :-) ) pod warunkiem że sobie tego mida wyjmiecie , za przysłowiowe Bóg zapłać, pozdrawiam Paweł