Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
kaliope pisze:a człowiek sie tyle namęczył....i ani dziękuje
A po co wymieniać cały wentylator jeśli jest cały wystarczy sam silniczek.... u mnie też tak było jak kupiłem auto. Zatarty silnik i kupiłem za 50zł używkę wyglądał jak nowy, z tego co pamiętam to od ZA też powinien pasować...
Kaliope - DZIEKUJĘ BARDZO!. Zawsze jak jest jakaś podpowiedź czytam ją z uwagą i zawsze z niej skorzystam z Twojej również. Z tego względu, że posiadając wiedzę którą przekazujecie (nie tylko w tym temaci), to mogę przy zakupie podyskutować czasami wynegocjować inną cenę. Ale nie chodzi tu tylko o kasę.
Jak dobrze WSZYSCY wiedzą takie informacje są cenne i czytają nie tylko osoba która tworzy temat ale również ludzie którzy mająten sam "problem".
Pozdrawiam wszystkich i wszystkim Dziękuję za udzielanie odpowiedzi na moje posty, które nie zawsze są pytaniami "z tej górnej półki"
Kaliope jeśli się spotkamy na jakimś zlocie Zafirek to będzie browar
Witam serdecznie .W listopadzie zeszłego roku nabyłem Zoskę B z 2008 r.1.9 DT 120 Kw. W dniu wczorajszym na przeglądzie klimatyzacji Macher stwierdził, iż w moim autku brak jest wentylatora klimatyzacji. Niestety czeka mnie zakup kompletnego wiatraka. i tu jest problem jaki to jest wentylator.Dzwoniłem do trzech serwisów Opla, niestety nr katalogowego nie podadzą. Po korespondencji na prywatnym z kolegą Bodkiem, ustaliłem iż prawdopodobnie sa dwie opcje :
63 41 172 - nr katalogowy
WENTYLATOR I SILNIK, ZESP., CHŁODZENIE RADIATORA, 335 MM ŚREDN. (WENTYLATOR WYCIĄGOWY) (DLA KLIMATYZACJI)
13 41 378 - nr katalogowy
WENTYLATOR I SILNIK, ZESP., CHŁODZENIE RADIATORA, 312 MM ŚREDN. (WENTYLATOR TŁOCZĄCY) (DLA KLIMATYZACJI)
Cy ktoś z kolegów pomoże w zidentyfikowaniu własciwy wentylator ???Może ktośm może jakaś fotka
podam też vin mojej Zoski VIN: W0L0AHM758G102976
pozdrawiam
cieniassss pisze:bosman242, a może masz fabrycznie tylko jeden wentylator?? ja mam jeden, tylko ten wyciągowy i myślałem że brakuje mi tego tłoczącego
Witam...bralem taką opcję. Gdybyś mógł sprawdzić w swojej Zosi czy pod plastkikiem na przednim pasie samochodu masz wyciągnięty krotki przewód zakończony płaskim wtykiem trój pinowym, a także w górnej częsci głównej chłodnicy dwa nagwintowane czpienie na nakrętkę 10 do mocowania owego nieobecnego wentylatora.
Ja to mam tak przewód jak i czpienie, także zapewne i bylł wentylatorek...
pozdrawiam
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem ZB 1,6 silnik Z16XEP z 2006r. i mam kilka pytań dotyczących chłodzenia i klimatyzacji:
1) Czy jest coś takiego jak wentylator chłodnicy klimatyzacji (np. VECTRA B posiada dwa wentylatory). Jak jest to gdzie szukać?
2) Komputer pokazuje na wyświetlaczu "Poziom cieczy chłodzącej Sprawdzenie" - sprawdziłem poziom jest OK ale komunikat ciągle się wyświetla? Czyżby uszkodzony czujnik poziomu płynu w zbiorniczku wyrównawczym?
3) Skrzynka bezpieczników w komorze silnika - gniazda 5 i 6 są od wentylatora chłodnicy - u mnie bezpiecznik jest tylko w 6 o wartości 40A. Tak ma być?
(w bagażniku mam typ z większą ilością bezpieczników)
4) Jak można sprawdzić temperaturę cieczy chłodzącej - podobno poprzez TEST MODE. Jak to zrobić?
Witam. Czy ktoś z państwa tu obecnych mógłby mi napisać; Czy Opel Zafira B 1.8 140km ma coś takiego jak wentylator klimatyzacji? Pytanie śmieszne, ale nie znam się i nie mam jak sprawdzić.
Jest jeden wspólny wentylator od klimy (skraplacza) i chłodnicy silnika
Otwórz maskę silnika i szukaj a na pewno go znajdziesz
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
Czy wentylator skraplacza włącza się od razu po włączeniu klimy czy później ??
Jeśli później, oznaczało by to że jest sterowany presostatem wysokiego ciśnienia ??
Odnośnie presostatu - jak wypiąć z niego wtyczkę ?? próbowałem i nie chce wyjść a nie chciałbym czegoś urwać
Podłączę się pod ten temat....
Do wiatraka klimy nie dochodzi prąd. Zanim rozdłubie pół samochodu może ktoś podpowie od czego zacząć - jakieś typowe usterki itd...
Pozdrowić z Lublina chcę was ja...
A srebrne moje szaleństwo wygląda tak -->KLIK<--
Witam. Od niedawna mam problem z wentylatorem klimy. Gdy tylko włączę przycisk od klimy w tym samym momencie wentylator klimy zaczyna kręcić na max. (na zew. bardzo głośno). Z tego co wyczytałem to chyba 2 bieg. Dzieje się tak nawet przy zimnym silniku. Co może być przyczyną. Sprawdzałem bezpieczniki-są ok. Może ktoś pomoże. Zafira 1.8 140 km 2007 rok