Podkładki podwyższające przednie zawieszenie
-
- Debiutant
- Imię: Ocean
- Auto: Zafira
- Model: C
- Oznaczenie silnika: B14NET
Podkładki podwyższające przednie zawieszenie
Koledzy, proszę o radę, co sądzicie na temat podwyższenia przedniego zawieszenia, przez zastosowanie gumowych podkładek podwyższających 3cm. Mam Zafirę rok 2007 z silnikiem 1,9CDTI 150KM, który jest bardzo ciężki i przednie zawieszenie z czasem nieco oklapło. Chciałbym lekko podnieść przednie zawieszenie. Podkładki gumowe pod sprężyny są dostępne na Allegro.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
ryba1 pisze: pytanie po co???
nie każdy chce mieć nisko...ocean pisze:przednie zawieszenie z czasem nieco oklapło. Chciałbym lekko podnieść.
ocean, a nie myślałeś nad wymianą sprężyn? Ile takie podkładki? Dużo tańsze od sprężyn?
Z czasem i te podkladki się zniszczą... Jest to według mnie takie rozwiązanie doraźne które problemu nie wyeliminuje, aczkolwiek bardzo interesujące i zmyslne
Możesz jakiś link podesłać?
Ostatnio zmieniony 10 sie 2016, 10:35 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Nie szukaj najtańszych sprężyn bo efekt po ich założeniu może być gorszy jak przed...ocean pisze:Sprężyna na allegro najtańsza to 76zł, podkładka 12zł
12zł. to nie dużo może warto zaryzykować i sprawdzić jak długo efekt się utrzyma, najwyżej stracisz flaszke czystej
Masz jakiś link aby coś więcej można było poczytać?
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
A oklapło tyle? 3cm to chyba trochę za dużo. Może dojść (nie musi) do sytuacji, że koło wpadnie w małą dziurę i amortyzator wysunie się maksymalnie a to będzie działać tak, że będzie go wyrywać. Przy tym wydając nieprzyjemny stukot. Przerabiałem podobną sytuację jak mechanior założył mi za krótki amortyzator o 1,5cm.ocean pisze: 3cm. Mam Zafirę rok 2007 z silnikiem 1,9CDTI 150KM, który jest bardzo ciężki i przednie zawieszenie z czasem nieco oklapło
Jeżeli podłożysz gumy to geometria do sprawdzenia obowiązkowo.
Przy starym aucie, na tyle podłożyłem twardą gumę 1cm, wymieniłem sprężyny na nowe i pomogło.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
hmm...czy ja co napisałeś że musi mieć nisko???rafant4011 pisze:nie każdy chce mieć nisko..
jak podchodzisz takimi kategoriami to najzwyczajniej nie stać Cię nie to autoocean pisze:Sprężyna na allegro najtańsza to 76zł, podkładka 12zł
generalnie to na początek sprawdził bym na stacji diagnostycznej stan zawieszenia a potem co kolwiek robił.po za 3 cm podnieść to sporo.a co z tyłem???pokaż foto z profilu jak wygląda bo może masz auto obniżone a o tym nie wiesz
- wojtowca
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Kolega ma rację, a i sprężyna nie będzie już spełniać swojej funkcji poprawnie. Miałem taką gume kiedyś założoną i auto dziwnie podskakiwało zamias tłumić nierówności. Ja bym wymienił sprężyny jeśli już...wampir11111 pisze:Ocean niewiem czy trakcja na tym sie niepogorszy I czy sprezyna niebedzie plywac