Zegary nie działają

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Arko11

Zegary nie działają

#1 Post autor: Arko11 »

Cześć
Wczoraj rano wsiadłem przekręciłem kluczyk, ale niestety kontrolki oraz zegary się nie zapaliły. Odpaliłem silnik, auto jeździ bez problemu.
Przy przekręceniu kluczyka od razu zapalają się światła (jak w płatnej usłudze OPLA) wcześniej tego nie miałem.
Co nie działa:
Zegary, kontrolki, światła awaryjne, przycisk centralnego zamka na konsoli, włączanie świateł i przyciemnianie deski.
Co działa (w pobliżu):
Wyświetlacz z komputerem, zegarem, wentylator, radio, sterowanie z kierownicy, oświetlenie wnętrza, klima.
Co sprawdzałem:
Bezpieczniki (przód i tył), przekaźniki, robiłem reset komputera (odłączony aku na 30 min.), rozkręciłem zegary w celu sprawdzenia połączenia - było ok.
Może macie jakieś pomysły? Zwarcie (wilgoć) czy może przerwany jakiś kabelek - kilka dni temu pod moim domem żona widziała kunę. Przewody oglądałem ale nigdzie nie zauważyłem żadnych śladów.

pozdrawiam
Arko
Lorry

#2 Post autor: Lorry »

Moduł CIM

Spróbuj ściemnić podświetlenie zegarów na początek.
Arko11

#3 Post autor: Arko11 »

j.w. - nie działa
jutro spróbuję podskoczyć do serwisu
Arko11

#4 Post autor: Arko11 »

W zegarach padł główny procesor, już wymieniłem na "nowe" z allegro - koszt 230 zł z przesyłką
Bigkruszynek

#5 Post autor: Bigkruszynek »

U mnie to samo co u kolegi Arko11. Jutro jadę na diagnostykę. Główny procesor? Zamawiałeś kompletne zegary czy dostałeś osobną część? Pozdrawiam
miałczyk76

#6 Post autor: miałczyk76 »

Arko11 pisze:W zegarach padł główny procesor, już wymieniłem na "nowe" z allegro - koszt 230 zł z przesyłką
Za tyle to ja mam całe zegary wylogowane z przebiegiem jaki chcesz
Kasiapelasia

#7 Post autor: Kasiapelasia »

No to moi drodzy u mnie stalo sie to samo... Zobaczymy jutro... A u Was jaki koszt końcowy byl?
Flora

#8 Post autor: Flora »

Mam zapasowe zegary do ZB :)
Wariant podstawowy, ale sprawne ;)
aroniusz

#9 Post autor: aroniusz »

Dopadło to i mnie

Dziś rano przed wyjazdem do pracy okazało się, że po włączeniu zapłonu nie działają wskaźniki - licznik - całkiem ciemny - ale samochód odpalił, światła się świeciły, po chwili zamknął się centralny i zaświecił przycisk sport. Nie działało podświetlenie przycisków na konsoli środkowej. Wszystkie światła były, ładowanie też więc pojechałem do pracy. W trakcie jazdy lekko żarzyła się kontrolka od poduszek na liczniku. W pracy przed zgaszeniem chciałem przyciskiem odryglować drzwi ale przycisk ryglowania, sport i czujników parkowania nie działały. Teraz efekt jest taki, że jak przekręcę kluczyk w pozycję zapłon od razu włączają się światła pozycyjne i mijania, z tyłu też, nie idzie ich wyłączyć przełącznik nie reaguje, długie działają a przeciwmgielne nie. Sprawdziłem interfejsem i zarzucił mnie błędami, na początku można było wejść w moduły oprócz licznika, po czasie już nie można wejść do UEC, REC, PAS, SDM no i IPC ECU. Sprawdziłem bezpieczniki z przodu i z tyłu wyglądają dobrze, wyjąłem też UEC ale nic niepokojącego nie widziałem. Mam pod maską ślady obecności kuny chyba, ale nie widzę aby coś zrobiła. Nie wiem czy wiązać tą wizytę z problemami Zosi. Doczytałem, że może być to CIM ale czy wówczas można się z nim połączyć ? Czy to raczej zegary z którymi od początku nie dało się nawiązać komunikacji ? Kupno na wszelki wypadek obu generuje koszty.
Obrazek
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 27 lis 2017, 13:36 przez rafant4011, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”