Kolory przewodów do czujnika temperatury oleju

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
sosu83

Kolory przewodów do czujnika temperatury oleju

#1 Post autor: sosu83 »

Witam.
Mam problem z czujnikiem temperatury oleju który znajduje się w misce olejowej, a bardziej z jego podłączeniem. Otóż poprzedni właściciel albo urwał albo postanowił uciąć wtyczkę która idzie do owego czujnika. Chciałem go podłączyć ale okazuje się że w plastikowej osłonie(peszelku) są schowane cztery przewody a do czujnika można podłączyć tylko dwa. Dwa są napewno brązowe, a dwa pozostałe mają kolorowe paski.
Więc mam pytanie czy ktoś wie lub ewentualnie mógłby sprawdzić u siebie jakiego koloru są te przewody do tego czujnika. Bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat.
Z góry dziękuję za odpowiedź i pomoc.
Skasowany użytkownik 16629

#2 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

Podejrzewam, że czujnik został wymieniony na inny, nie pasujacy, byle olej nie leciał i ktoś bardzo ambitnie obciął kabelki... napisz w TYM DZIALE z pytaniem o czujnik ciśnienia oleju tudzież temperatury oleju. Kolega Bodek napewno pomoże, poda numery i linki do odpowiednich stron, sprawdzisz czy to wygląda tak samo jak Twój
sosu83

#3 Post autor: sosu83 »

Oki dziekuje za info w wolnej chwili zgłoszę się z pytaniem. :piwo:
Flora

#4 Post autor: Flora »

Do czujnika temperatury oleju idą oryginalnie 2 przewody: brązowy oraz brązowo-niebieski.
Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#5 Post autor: Dziadek13 »

A dwa następne to do czujnika poziomu oleju którego dawno się nie stosuje z względu na awaryjność.
sosu83

#6 Post autor: sosu83 »

No i sprawa się wyjaśniła. Bo dwa są nawet troszkę krótsze. Jak jutro znajdę chwilę to spróbuj podłączyć czujnik.
Dzięki wielkie za pomoc.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”