Cześć,
w mojej Zafirze B 1.6 Benzyna + LPG rocznik 2006 na liczniku 172k, wiszą dwa błędy:
0171 - zbyt ubogi skład mieszanki,
0110 - czujnik powietrza nawiewanego.
Generalnie widziałem, że sporo osób boryka się z tymi problemami, ale rzadko ktoś do końca informuje, co było przyczyną awarii, jak udało się z nimi uporać. Postaram się wyeliminować problemy i opisać po kolei co zostało zrobione.
Nie jestem mechanikiem, ale powiedzmy, że z techniką ogólnie mam do czynienia, więc przesiałem trochę informacji z internetu i moich obserwacji, na ten moment podejrzewam, że błąd 0110 pochodzić będzie od uszkodzenia przepływomierza. Pojawił się kilka razy po dłuższej jeździe w korku, później kontrolka checkengine gasła.
Błąd 0171 być może pochodzi po prostu od kijowego paliwa LPG, szczerze mówiąc była by to chyba najkorzystniejsza opcja. Wyświetlił się po przejechaniu ok. 3 km od zatankowania, w tym czasie, jak sądzę, nowe paliwo mogło już spowodować zadziałanie czujników.
W moim przypadku kolejność była taka, że najpierw pojawił się błąd 0171, a dopiero po jakimś czasie, może około miesiąca 0110, stąd myślę, że drugi niekoniecznie może wynikać z pierwszego, chociaż "leżą jakby w pobliżu". Życzcie mi szczęścia lub podzielcie się rozwiązaniem, jeżeli Wasze podobne problemy zostały usunięte.
Nie zauważyłem spadku mocy. Na autostradzie przy 140km/h mam 4tys. obrotów, ale sądziłem, że przy tak małym silniku to może być normalne, ewentualnych użytkowników podobnych modeli proszę o opinię.
Spalanie wzrosło mi ostatnio z ok 10,5l lpg do niecałych 12, nie jestem jednak przekonany czy nie jest to związane np. z większą ilością km przejechanych w korkach (pozdrawiam Kraków).
We wtorek Zafira będzie u mechaniora.