Zafira A - silnik diesel czy benzyna?
Moderator: Tunio999
Zafira A - silnik diesel czy benzyna?
witajcie,
Zamierzam dołączyć do waszego klubu i kupić Zafirę A z lat 99-2001
zastanawiam sie tylko czy kupić benzynkę i zagazować czy diesla?Po prostu podoba mi sie
to auto i chce ją mieć ale w miarę tanio jeździć i nie stać w serwisach
Ogólnie lubię diesla ale o Zafirach w ON słyszę różne opinie z reguły mało pochlebne
w szczególności dotyczące pomp paliwa. Stad pytanie do użytkowników czy
to prawda że są z nimi takie problemy i czy warto pchać sie jakby nie było
w 10-cio letniego diesla z przebiegami po 200 tys czy lepiej kupić benzynkę i zainwestować
w instalacje LPG. Mam całkiem niezłą zagadkę bo auta z tymi silnikami są w podobnych cenach
chce jednak uniknąć poważnych problemów. Dodam jeszcze że dużo rzeczy eksploatacyjnych potrafię zrobić
sobie sam typu wymiana oleju czy klocki tarcze itp. miałem Astre F i sam sobie wszystko robiłem tylko to była benzyna. Do pompy paliwa to raczej wolałbym sie
sam nie dotykać a jest to kosztowna zabawa.
Na co mam też zwracać uwagę przy oględzinach diesla?
będę wdzięczny za pomoc
Zamierzam dołączyć do waszego klubu i kupić Zafirę A z lat 99-2001
zastanawiam sie tylko czy kupić benzynkę i zagazować czy diesla?Po prostu podoba mi sie
to auto i chce ją mieć ale w miarę tanio jeździć i nie stać w serwisach
Ogólnie lubię diesla ale o Zafirach w ON słyszę różne opinie z reguły mało pochlebne
w szczególności dotyczące pomp paliwa. Stad pytanie do użytkowników czy
to prawda że są z nimi takie problemy i czy warto pchać sie jakby nie było
w 10-cio letniego diesla z przebiegami po 200 tys czy lepiej kupić benzynkę i zainwestować
w instalacje LPG. Mam całkiem niezłą zagadkę bo auta z tymi silnikami są w podobnych cenach
chce jednak uniknąć poważnych problemów. Dodam jeszcze że dużo rzeczy eksploatacyjnych potrafię zrobić
sobie sam typu wymiana oleju czy klocki tarcze itp. miałem Astre F i sam sobie wszystko robiłem tylko to była benzyna. Do pompy paliwa to raczej wolałbym sie
sam nie dotykać a jest to kosztowna zabawa.
Na co mam też zwracać uwagę przy oględzinach diesla?
będę wdzięczny za pomoc
Ostatnio zmieniony 27 sty 2021, 22:02 przez Rybka, łącznie zmieniany 5 razy.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
No czytając Twoje wymagania skierowałbym się jednak w strone benzyny i LPG
Bo generalnie pompa kleka w okolicach 300-400tyś a w tych rocznikach i dieslach taki przebieg jest niemal pewien
No i najlepiej kupić czystą i samemu wsadzić gaz
Częsci do benzyny generalnie tańsze jak coś a i budowa prostsza
Bo generalnie pompa kleka w okolicach 300-400tyś a w tych rocznikach i dieslach taki przebieg jest niemal pewien
No i najlepiej kupić czystą i samemu wsadzić gaz
Częsci do benzyny generalnie tańsze jak coś a i budowa prostsza
Z tych samych powodów zrezygnowałem z zakupu ON, 1,5 m-ca temu pojechałem do Niemiec i przywiozłem sobie 1.8 125KM. W Polsce wstawiłem LPG sekwencję BRC i na razie śmigam.sesorek pisze:o Zafirach w ON słyszę różne opinie z regóły mało pochlebne
w szczególności dotyczące pomp paliwa
Ostatnio zmieniony 10 maja 2010, 18:05 przez AndrzejS, łącznie zmieniany 1 raz.
WITAM
ten sam dylemat miałem pare tyg. temu dobrego diezla trudno znaleść przynajmniej mi
się to nie udalo a szukałem pół roku
mam benzynkę zagazowałem ją brc sq24- samochodzik wyrwałem w oplu we Włoszszech
przebieg 80 000 ,książka, pierwszy wlasciciel jedynie 2 ciężko mi wchodzi i niewiem co z tym zrobic ?
... obok stały 3szt . zafirek diezle przebiegi
300 - 400 tyś ,,lawetowcy" ładowali je do polski jak przekrocza granice przebieg spadnie o polowe
pozdrawiam
ten sam dylemat miałem pare tyg. temu dobrego diezla trudno znaleść przynajmniej mi
się to nie udalo a szukałem pół roku
mam benzynkę zagazowałem ją brc sq24- samochodzik wyrwałem w oplu we Włoszszech
przebieg 80 000 ,książka, pierwszy wlasciciel jedynie 2 ciężko mi wchodzi i niewiem co z tym zrobic ?
... obok stały 3szt . zafirek diezle przebiegi
300 - 400 tyś ,,lawetowcy" ładowali je do polski jak przekrocza granice przebieg spadnie o polowe
pozdrawiam
Dodatkowo do zakupu benzyny i wstawieniu gazu przekonały mnie wpisy na tym forum. Poszukaj w tematach bo były podobne "benzyna czy diesel?"
np. taki: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=53
np. taki: http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=53
-
- Zafiromaniak
- Imię: Grisza
- Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
- Model: ZBZAAF
- Oznaczenie silnika: Z22yh20LET
sesorek, poczekaj chwilkę zaraz odezwą się Warszawscy zagazowani forumowicze, albo przepatrz temat LpG Zafirka A
W każdym jaki widziałem wsteczny wrzuca się jak jedynkę tylko ciągnąc pierscień: Tak mam w AF i ZB
a to w Oplach jest wsteczny do tyłuwojtek_z pisze:EŻELI MASZ WSTECZNY DO TYŁU TO MASZ TEGO TYPU KASETE NIE WAŻNE JAKI SILNIK BENZYNA CZY DIESEL
W każdym jaki widziałem wsteczny wrzuca się jak jedynkę tylko ciągnąc pierscień: Tak mam w AF i ZB
Ostatnio zmieniony 10 maja 2010, 21:46 przez Lorry, łącznie zmieniany 1 raz.
.Jeden dzien roboczy a jesli jestes z warszawy polecam skontaktowac sie z MIGAZ-S znzjdziesz kontakt w necie a bedziesz zadowolony.pzdrsesorek pisze:spoko jadę na wakacje nad morze więc może te 2 mies pojeżdżę na benzin jeśli nie
znajdę nic ciekawego w w-wie. A na długo trzeba wstawić auto na montaż?