[B] - Sumik - Zafira B OPC - 2.0 T, 241KM - 2007r.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Ja nie podważam żadnego słow. Ja tylko zapytałem czy jest t o gdzieś dokłądnie opisane bo na angielskich stronach nie ma żadnej wzmianki na ten temat. Piszą że wałek XEV coś tam daje ale jest tylko jego numer i tyle. Nawet niektórzy piszą że ssacy i wydechowy jest taki sam. Tak więc jest dużo niejasności a fajnie jakby wszystko było fajnie wytłmaczone. Zapytałem Ciebie czy masz jakieś większe doświadczenie w tym temacie a ty mówisz że podważam twoją wiedzę. A propos...
10 lat siedzisz w astrach (zafirach) Hmmm... a nie wiedziałeś że w silniku LET masz wałki równoważące (na dole silnika), które przy takich modach powinieneś już dawno usunąć. Pytałeś Kondzia czy przy wymianie wałków trzeba ruszać te na dole czy one mają coś do rozrządu. Do tego pisesz ze nie jesteś pewny ale masz na wałku oznaczenie G.
Stary to jest temat z kwietnia 2016 r. http://www.astracoupe.pl/viewtopic.php?f=34&t=27130
I Ty mówisz że tak się znasz na astrach <hahaha> Niech ludzie przeczytają i zobaczą jak sie motasz ( a potem nas uczysz na innym forum. Nie o to chodzi. Osoby które się znają na pewno będą mieli z tego ubaw.
A i jeszcze jedno. Nawet na spocie w Tychach na którym się widzieliśmy kilka osób mi powiedziało żebym się tobą nie przejmował bo Ty po prostu taki jesteś. że się uprzesz to stawiasz na swoim.
Tyle w tym temacie.
Chciałem być miły, chciałem się normalnie dogadywać ale widzę że zawsze wiesz więcej.
Jest taki gość jak Doktor. Zapewne znasz bo też tłumaczył Ci na forum Coupe co masz zrobić z wałkiem od XEV-a. Do niego zawsze można napisać, odezwać się i ZAWSZE pomoże. A jak czegoś nie wiem lub coś źle napiszę to mnie poprawia a dodatkowo wyjaśni co i jak. On ma wiedzę w temacie ale nie unosi się jak TY. On nie musi mi potwierdzać ile to on nie siedział w Oplu. To co pisze, jego kompetentne odpowiedzi i fachowe doradztwo potwierdza że się zna. Taka powinna być współpraca na forum.
10 lat siedzisz w astrach (zafirach) Hmmm... a nie wiedziałeś że w silniku LET masz wałki równoważące (na dole silnika), które przy takich modach powinieneś już dawno usunąć. Pytałeś Kondzia czy przy wymianie wałków trzeba ruszać te na dole czy one mają coś do rozrządu. Do tego pisesz ze nie jesteś pewny ale masz na wałku oznaczenie G.
Stary to jest temat z kwietnia 2016 r. http://www.astracoupe.pl/viewtopic.php?f=34&t=27130
I Ty mówisz że tak się znasz na astrach <hahaha> Niech ludzie przeczytają i zobaczą jak sie motasz ( a potem nas uczysz na innym forum. Nie o to chodzi. Osoby które się znają na pewno będą mieli z tego ubaw.
A i jeszcze jedno. Nawet na spocie w Tychach na którym się widzieliśmy kilka osób mi powiedziało żebym się tobą nie przejmował bo Ty po prostu taki jesteś. że się uprzesz to stawiasz na swoim.
Tyle w tym temacie.
Chciałem być miły, chciałem się normalnie dogadywać ale widzę że zawsze wiesz więcej.
Jest taki gość jak Doktor. Zapewne znasz bo też tłumaczył Ci na forum Coupe co masz zrobić z wałkiem od XEV-a. Do niego zawsze można napisać, odezwać się i ZAWSZE pomoże. A jak czegoś nie wiem lub coś źle napiszę to mnie poprawia a dodatkowo wyjaśni co i jak. On ma wiedzę w temacie ale nie unosi się jak TY. On nie musi mi potwierdzać ile to on nie siedział w Oplu. To co pisze, jego kompetentne odpowiedzi i fachowe doradztwo potwierdza że się zna. Taka powinna być współpraca na forum.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2016, 09:25 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
Sumik pisze:Chciałem być miły, chciałem się normalnie dogadywać ale widzę że zawsze wiesz więcej.
Ty miły???hmm.chyba nie do mnie
owszem pytałem.czy to zbrodnia.założyłem i wiem co i jak dalej.mogłem zrobic szczególowe fotki i porównania ale nie przyszło mi do głowy że kiedyś jakiś tam Sumik, będzie chciał więcej szczegółów.sam kondzio dzwonił i chciał wymiary bo kupił jakiś inny i mógł uszkodzić silnik.pewnie nie uwierzysz ale jest kilka rodzai wałków???i tego nie ma na forum ACC.Sumik pisze:Pytałeś Kondzia czy przy wymianie wałków trzeba ruszać te na dole czy one mają coś do rozrządu
hmm...niby z czym???@doktor potwierdził moje słowa to Ci nie wystarcza co do oznaczenia kilka postów wcześniejSumik pisze:Niech ludzie przeczytają i zobaczą jak sie motasz
Ty pytasz ciągle i się nie motasz.z resztą daremna ta rozmowa bo ja przecież nie mam zafiry
Ostatnio zmieniony 26 sie 2016, 09:59 przez ryba1, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sumik
- Zafiromaniak
Tak. Jak czegoś nie wiem to piszę do Doktora i otrzymuje konkretne odpowiedzi, z przykładami rozwiązań problemów.ryba1 pisze:Ty pytasz ciągle i się nie motasz
Nie o to chodzi czy masz czy nie. Masz 2.0 T swoje przy nim zrobiłeś i masz wiedzę i tego nie neguję. Jednak jak gdzieś coś się nie zgadza to nie powiesz: "o kurdę, faktycznie chłopaki macie rację" tylko tak wyrywasz wątki z całych wypowiedzi że wychodzi że i tak jest po twojemu.ryba1 pisze:bo ja przecież nie mam zafiry
Krzysiu, nie sprzeczajmy się bo psujemy atmosferę forum. A tutaj nie o to chodzi.
Zamykamy temat. Jak Ty to mówisz
Zgoda ??ryba1 pisze:każdy robi jak uważa
Ostatnio zmieniony 26 sie 2016, 10:20 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.
- doktor
- Mieszkaniec
- Imię: Sebek
- Auto: Astra H OPC 'Burg
- Model: AH
- Oznaczenie silnika: z20leh
Pany mnie w nic nie mieszac haha
jak cos wiem to pomagam i tyle
co do tych walkow.. kiedys dostalem tabelke co i jak z tymi oznaczeniami, ale po awarii lapka niestety wcielo.
Wszyscy ładuja te z literka H bo nie bylo problemow, a za to sa dowody ze daje przyrosty.
Nawet jesli pozostale sa "takie same", to panowie ktory z was jest taki odwazny i bedzie testowal z nieznanym skutkiem na swoim silniku za grube pieniadze ?
Dajcie te z litera H bo to kosztuje grosze i po problemie
ja mam H i nie ma kolizji nawet jak jest ustawiony na fabryczny znak, wiec przynajmniej obaw nie ma ze pognie zawory
mozna rowniez dac walek z XERa jest jeszcze ostrzejszy ale trzeba by sprawdzic czy nie ma kolizji, no i pewnie trzeba juz by to strojic.
jak cos wiem to pomagam i tyle
co do tych walkow.. kiedys dostalem tabelke co i jak z tymi oznaczeniami, ale po awarii lapka niestety wcielo.
Wszyscy ładuja te z literka H bo nie bylo problemow, a za to sa dowody ze daje przyrosty.
Nawet jesli pozostale sa "takie same", to panowie ktory z was jest taki odwazny i bedzie testowal z nieznanym skutkiem na swoim silniku za grube pieniadze ?
Dajcie te z litera H bo to kosztuje grosze i po problemie
ja mam H i nie ma kolizji nawet jak jest ustawiony na fabryczny znak, wiec przynajmniej obaw nie ma ze pognie zawory
mozna rowniez dac walek z XERa jest jeszcze ostrzejszy ale trzeba by sprawdzic czy nie ma kolizji, no i pewnie trzeba juz by to strojic.
Ostatnio zmieniony 26 sie 2016, 13:54 przez doktor, łącznie zmieniany 1 raz.
Zafira A OPC - EDS ST1
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
Astra H OPC Nurburgring Edition
Vectra C Turbo GTS
Astra G Kombiak 1.8
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Imię: Michał
- Auto: Zafira B 340KM/480Nm
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z20LER
www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=319100#319100
Zerknij sobie wychodzi na to ze sa dwa rodzaje
Ps. dzieki Bodek
www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=319100#319100
Zerknij sobie wychodzi na to ze sa dwa rodzaje
Ps. dzieki Bodek
- Sumik
- Zafiromaniak
Z tego co Bodek napisał to żaden z numerów nie pasuje do tego numeru co widnieje na wałkach. Co to za numer?? :> Nie ważne.
Doktor napisał że jak mamy H to je montować. Ja mamy inne to na własne ryzyko. W sumie jak wszyscy montują H i wszystko jest ok to tak trzeba robić
O XER też czytałem ale podobnie nikt tego jeszcze nie sprawdzał.
Doktor napisał że jak mamy H to je montować. Ja mamy inne to na własne ryzyko. W sumie jak wszyscy montują H i wszystko jest ok to tak trzeba robić
O XER też czytałem ale podobnie nikt tego jeszcze nie sprawdzał.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2016, 00:00 przez Sumik, łącznie zmieniany 1 raz.
- wampir11111
- Zafiromaniak
- Zafiromaniak
- Zafiromaniak
Albo grubo. Albo wcale
A propos konkretnych zakupow, Wampir, Wojti. Mam cos dla nas
Znajomy mi podrzucil temat. Ciezko kupic ale sa nie do zajechania
A propos konkretnych zakupow, Wampir, Wojti. Mam cos dla nas
Znajomy mi podrzucil temat. Ciezko kupic ale sa nie do zajechania
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2016, 15:58 przez Sumik, łącznie zmieniany 2 razy.