Jaki olej do ZB Z18XER
To jak jest tym Motulem 8100 X-Cess 5W40? W instrukcji Zafira B napisane jest, żeby lać olej spełniający normę GM-LL A-025. A powyższy olej spełnia normę GM-LL B-025. Można zalać silnik 1.8 Z18XER tym olejem bez żadnych szkód?Da radę ale X-cess byłby na pewno nie gorszy.
Ostatnio zmieniony 27 sie 2016, 22:12 przez Jarek75, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Takie pytanko, jeśli jest niski poziom oleju i zaczyna pikać, przeważnie macie sucho na bagnecie czy czasami czujnik świrować ?
Miałem tak w VC pokazał niski stan oleju na zegarach a na szabelce pół stanu.
Miałem tak w VC pokazał niski stan oleju na zegarach a na szabelce pół stanu.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
- Zafiromaniak
wszystko już w porządku, szwagier sprawdził i jest lekko poniżej połowy stanu na szabelce, a czujnik już krzyczy, znam to z Vectry C
Oleje pozamawiane tylko czekać na przesyłkę
Oleje pozamawiane tylko czekać na przesyłkę
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pierwszy raz będe zmieniał olej do zafiry B z 2007 Z18 XER. Dostałem informacje że olej ma być z grupy Dexos 2. Przy LPG jaki najlepiej olej? Jakiej firmy? Dostałem informacje od sprzedawcy że castrol 5w30. Czytając opinie że olej ten jest nie za bardzo. 0w40 czy 5w30 czy 5w40 i jakiej firmy? Proszę o fachową pomoc bo nie jestem kumaty w tych sprawach a chce dobrze dla mojej Zośki
Witam. Zbliża się wymiana oleju i nie wiem na jaki się zdecydować. Obecnie mam zalany Vavoline max life 5w-40 i nie jestem zadowolony. Po przejechaniu 5000km z ciemniał i zaczęły klekotać KZFR przy rozruchu, wystarczy, że postoi z 2h. A koła założyłem nowe i bardzo chciał bym, żebym nie musiał już ich wymieniać. Skłaniam się do tego: Motul 8100 X-CESS 5W-40. Doradzcie proszę
Dużo czytałem w temacie "[A] Jaki olej do diesla/benzyny ?" ale zamiast wiedzieć więcej to mam tylko mętlik w głowie.
Podzielił by się swoimi doświadczeniami ktoś kto przejechał na tym oleju XER-m więcej jak 6000km?
A jaki Dawid olej zalałeś i co o nim myślisz?
Dużo czytałem w temacie "[A] Jaki olej do diesla/benzyny ?" ale zamiast wiedzieć więcej to mam tylko mętlik w głowie.
Podzielił by się swoimi doświadczeniami ktoś kto przejechał na tym oleju XER-m więcej jak 6000km?
Crazy pisze:Oleje pozamawiane
A jaki Dawid olej zalałeś i co o nim myślisz?
Ostatnio zmieniony 01 sty 2017, 12:59 przez grzes, łącznie zmieniany 2 razy.
Dzięki za odpowiedź. Jeszcze prośba jedna do Ciebie, możesz podać dokładniejszą nazwę i zdradzić gdzie kupujesz? Ułatwił byś mi bardzo wymianę.
Wczoraj szukałem jeszcze i znalazłem potwierdzenie moich odczuć co do oleju vavoline, otóż przeczytałem takie słowa: "Odnośnie Valvoline to te oleje są na kiepskich bazach i mając bardzo wysoki parametr "noack" nadają się do wymiany po 6-8kkm... " Cytat pochodzi z tąd
http://e46forum.pl/oleje-f25/mini-porad ... 16826.html
Wczoraj szukałem jeszcze i znalazłem potwierdzenie moich odczuć co do oleju vavoline, otóż przeczytałem takie słowa: "Odnośnie Valvoline to te oleje są na kiepskich bazach i mając bardzo wysoki parametr "noack" nadają się do wymiany po 6-8kkm... " Cytat pochodzi z tąd
http://e46forum.pl/oleje-f25/mini-porad ... 16826.html
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Crazy pisze:Leje tylko i wyłącznie Penrite 5W-40
Jest napewno dobry ale bez przesadyzmu :>
Doradzamy,proponujemy ,dzielimy sie doswiadczeniami ...
.....bez sugerowania w taki sposob
Ostatnio zmieniony 01 sty 2017, 16:43 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zafiromaniak
Sylwek a to w jakiś sposób źle napisałem jaki olej stosuje u siebie ?
Leje już do 3ego Opla Penrtie dlatego iż poranny rozruch jest lepszy i poprzednie modele które miałem np. VC 3.2 V6 od wymiany do wymiany olej Motul zużywał około 1litra po przejściu na Penrtie zeszło do 400ml
Grześ biorę od Daniela z firmy Bestoiils.pl
Leje już do 3ego Opla Penrtie dlatego iż poranny rozruch jest lepszy i poprzednie modele które miałem np. VC 3.2 V6 od wymiany do wymiany olej Motul zużywał około 1litra po przejściu na Penrtie zeszło do 400ml
Grześ biorę od Daniela z firmy Bestoiils.pl
- Pepit
- Debiutant
- Imię: Piotrek
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z18XER
Ja leję 5w30 bo takim silnik jest zalewany od nowości. Na Motul 8100 X-clean fe 5W30 zrobiłem około 15 000km. Jestem zadowolony bo silnik oleju nie bierze a poprzedniego, Mobil Super 3000, często ubywało. Na zimnym zawsze delikatny stukot KZFR jest ale wiem, że ten typ tak ma.
Auto zadbane jak kobieta.
-
- Zafiromaniak
Spoko dzisiaj każdy ma prawoDawid przepraszam bo czytajac rano widzialaem LEJ zamiast LEJE
Mój obecny XER i poprzedni jakoś tego nie ma/miałNa zimnym zawsze delikatny stukot KZFR jest ale wiem, że ten typ tak ma.