podłączenie sterowania w kierownicy

Car Audio + navi - tematy dotyczące Zafiry B

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
marcolub

podłączenie sterowania w kierownicy

#1 Post autor: marcolub »

Witajcie, mam pytanie. Chcę zamontować u siebie sterowanie w kierownicy, radio CD30 ma z tyłu okablowanie i kostka pod kierownicą też jest. Kupiłem sobie sterowniki z okablowaniem od Vectry GTS i pasuje ale radio nie reaguje. Czy trzeba to aktywować w kompie? Będę wdzięczny za podpowiedzi.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#2 Post autor: Lorry »

marcolub pisze:Czy trzeba to aktywować w kompie
tak, ale niestety nie wiem dokładnie którym. Czy wystarczy OpCom czy TECH2 konieczny.

Aha i taka mała prośba--- jakbyś mógł wkleić zdjęcia z prac i podzielić się wrażeniami bo ja i pewnie ktoś jeszcze są zainteresowani takim modem u siebie ;)

marcolub

#3 Post autor: marcolub »

Jest ktoś z lublina kto może aktywować tą funkcję (za rozsądną opłatą)?, narazie wróciłem do opcji bez bo nie działało (:-( ale jak uda mi sie włączyć to wstawię instrukcję. Proszę o kolegów z Lublina o info na priv.

WAŻNE musi być to sterowanie od Vectry po 2006 najlepiej GTS wtedy jest identyczne (:-) w wyglądzie.

capricorn80

#4 Post autor: capricorn80 »

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat i zapytać czy to sterowanie w kierownicy z pokrętłem do regulacji głośności radia jest takie same we wszystkich oplach? Pytam bo mam przetarte i trochę drażni, może ktoś wie ile takie coś kosztuje? Pozdrawiam.

marcolub

#5 Post autor: marcolub »

Są 3 rodzaje musisz dobrać konkretny model i kolor. Używany komplet 50PLN i udaje sie wybrac niezniszczone. Ewentualnie pozostaje podmiana samych sterownikow bez plastikow kierownicy ale tez są 2 rodzaje. Wrzuc foto twoich to moze cos pomoge. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#6 Post autor: BajBus »

marcolub pisze:Jest ktoś z lublina kto może aktywować tą funkcję
zajrzyj tutaj : link
I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

capricorn80

#7 Post autor: capricorn80 »

Tak wygląda element który chciałbym wymienić http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/417 ... 6b9c2.html , marcolub na allegro tego nie mogę znaleźć, jakbyś był w stanie pomóc będę wdzięczny.

marcolub

#8 Post autor: marcolub »

Żeby nie zagęszczać odpowiadam na PW, ja musiałem trzy razy wymieniać zakupione zanim trafiłem, daj na mail w PW zdjęcia, zrobię foty swojej to zamieszczę.narazie nie mam nikogo blisko kto by za rozsądną opłatą aktywował ale dam całą historię wymiany jak będzie działało
Ostatnio zmieniony 10 maja 2010, 21:30 przez marcolub, łącznie zmieniany 3 razy.

Lorry
Zafiromaniak

#9 Post autor: Lorry »

Jak najnardziej zapraszam tu ;) Wszelkie rady z czymś nowym się przydadza ;)

marcolub

#10 Post autor: marcolub »

OK (:-)

Zadawane pytania:

Pytania: czy trzeba demontować Air Bag?
Odp: Nie trzeba jeśli odkręci się wkręt za zaślepką/sterownikiem i jest wtyczka to bez demontażu.
Jeśli nie ma wtyczek to Air Bag łatwo się demontuje poprzez wciśnięcie drutu sprężynowego z tyłu kierownicy (otwory bliżej osi) nie ma potrzeby odłączania wtyczki Air Bag, dla bezpieczeństwa i w poszanowaniu słuchu proponuję odłączyć akumulator (trąbi niemiłosiernie przy ruchu AirBagiem)

Pyt: Jaki rodzaj sterownika?
Odp: Najlepiej poznać po ilości pinów we wtyczce i rozstawie nóżek plastikowych stabilizujących w gumie kierownicy.

Pytajcie śmiało, ja założyłem ale nie mam gdzie aktywować (:-( wszyscy z Tachem daleko chyba mi serwis zostanie

miałczyk76
Bywalec
Model:

#11 Post autor: miałczyk76 »

Mam takie sterowanie jak na foto .Pasuje do Astry H więc do Zafiry bez problemu .Mogę sprzedać :) Stan bez zarzutu
http://img23.imageshack.us/img23/1163/6 ... a25med.jpg

marcolub

#12 Post autor: marcolub »

miałczyk76 pisze:Mam takie sterowanie jak na foto .Pasuje do Astry H więc do Zafiry bez problemu .Mogę sprzedać :) Stan bez zarzutu
To sterowanie nie pasuje jesli konczy sie wtyczkami 3 pin na kabelkach. Zafira ma takie jak Vectra GTS Astra po 2006 . Prawy (glosnosc) ma gniazdo na 6 pin a lewy (od kompa) ma 4 pin. pozdrawiam

miałczyk76
Bywalec
Model:

#13 Post autor: miałczyk76 »

marcolub pisze:
miałczyk76 pisze:Mam takie sterowanie jak na foto .Pasuje do Astry H więc do Zafiry bez problemu .Mogę sprzedać :) Stan bez zarzutu
To sterowanie nie pasuje jesli konczy sie wtyczkami 3 pin na kabelkach. Zafira ma takie jak Vectra GTS Astra po 2006 . Prawy (glosnosc) ma gniazdo na 6 pin a lewy (od kompa) ma 4 pin. pozdrawiam
do Astry H 2005 roku podeszło bez problemu.Reszty nie sprawdzałem .Może to być tylko kwetia kabla który łączy sterowanie z cim .Ale to już dodatkowy koszt 59zł ASO.Chyba że ktoś nie ma sterowania a chce dołożyć to wtedy i tak musi kupić kabelek :)

Lorry
Zafiromaniak

#14 Post autor: Lorry »

miałczyk76 pisze:Chyba że ktoś nie ma sterowania a chce dołożyć to wtedy i tak musi kupić kabelek
o to sie generalnie rozchodzi

miałczyk76
Bywalec
Model:

#15 Post autor: miałczyk76 »

Lorry pisze:
miałczyk76 pisze:Chyba że ktoś nie ma sterowania a chce dołożyć to wtedy i tak musi kupić kabelek
o to sie generalnie rozchodzi
to nie lepiej całą kierę zmienić .U mnie w Astrze kiera bez sterowania nie miała możliwości założenia sterowania .Najlepiej sprawdzić najpierw to,bo można zostać z samymi przyciskami jak ja :P .kupiłem całą kierę ze sterowaniem i ją wymieniłem i wszystko OK.Gdzieś fotki posiałem by pokazać jak wygląda kiera do której nie dołożysz sterowania :(

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”