Stacyjka czasami nie "odskakuje"

Wszystko o karoserii na zewnątrz i wnętrzu (naprawy blacharskie, szyby, fotele, tapicerka, plastiki, bagażniki dachowe itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
buli

stacyjka

#1 Post autor: buli »

Witam koledzy mam problem ze stacyjka po włozeniu kluczyka nie moge go przekrecic musze długo próbowac i dopiero zaskoczy! I co teraz musze kupic cała stacyjke z kluczykiem czy jest mozliwosc wymiany wkładu albo jakies innej czesci? Jezeli ktos juz miał taki problem prosze o pomoc. Pozdrawiam!

kicaj

#2 Post autor: kicaj »

a kolo kierownicy masz zablokowane czy luzne? jesli zablokowane sprobuj lekko przekrecic powinno latwiej pojsc z kluczykiem

Awatar użytkownika
BajBus
Zafiromaniak
Model:
Kontakt:

#3 Post autor: BajBus »

I miejsce naj-tuning Grotniki 2010
III miejsce najładniejsza ZA Grotniki 2010
I miejsce naj-tuning Rzeczka 2011 (n)
I miejsce najładniejsza ZA Rzeczka 2011 (n)

Anony Mous

#4 Post autor: Anony Mous »

Witam.

Ostatnio pojawia się u mnie problem nie "odskakującej" stacyjki przy wyjęciu kluczyka. Trzeba ją palcem docisnąć i po kilku próbach odskoczy. Kluczyka nie da się włożyć no i radyjko ciągle gra.

Co z tym zrobić ?? Da się to jakoś "nasmarować" drogą nieinwazyjną ??

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#5 Post autor: Dziadek13 »

Może ci to coś pomorze nie często to sie psuje Stacyjka

SH'Raku

#6 Post autor: SH'Raku »

celius, mam ten sam problem, jak go rozwiązuje ;) nie możesz kluczyka wyciągać po woli, trzeba to zrobić stanowczo, impulsywnie, po męsku, nigdy nie zostanie stacyjka wciśnięta, a jak się zapomnę to jak kluczykiem podważysz tą osłonkę gumową to też zawsze mi odskoczy, ale z reguły staram się o tym pamiętać i nie wyciągam tego kluczyka jakby był ze szkła a stacyjka z jakiegoś drogiego brylantu, tylko traktuje to jak to godajom jak Chop, szybko i bez bulu ;) bez smarowania bez bawienia się i szukania usterki. :piwo:

Anony Mous

#7 Post autor: Anony Mous »

Przez parę dni robiłem test. Wyjąłem tą gumkę która jest wokół stacyjki. Stacyjka odskakuje za każdym razem. 2 dni temu założyłem na miejsce i już z 2 razy się zacięła :)
Trzeba by pomyśleć jak ją zmusić do pracy :lol:

boogoo

#8 Post autor: boogoo »

Zacina ci się...psiknij tam jakiś smar do zamków.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#9 Post autor: Crazy »

Odgrzeje kotleta od 2 dniu trochę słońce przygrzalo i zaczęły się przygody ze stacyjka w Zafirze, jako, że to nie pierwszy mój Opel to temat znany i się udało odblokować tylko pytanie mam bo nigdy stacyjki nie smarowalem itp. Polecacie coś specjalnego do stacyjki psiknac? Oczywiście wd40 nie psikne :)
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#10 Post autor: SD72 »

Ostatnio zmieniony 29 sie 2016, 19:04 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.
bazyliszek72

Crazy
Zafiromaniak
#11 Post autor: Crazy »

Dzięki Wielkie Bazyliszek, zaś robota po pracy :)
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne

Skasowany użytkownik 8511

#12 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

Crazy pisze:Odgrzeje kotleta od 2 dniu trochę słońce przygrzalo i zaczęły się przygody ze stacyjka w Zafirze, jako, że to nie pierwszy mój Opel to temat znany i się udało odblokować tylko pytanie mam bo nigdy stacyjki nie smarowalem itp. Polecacie coś specjalnego do stacyjki psiknac? Oczywiście wd40 nie psikne :)
Nic psiknięcie Ci nie da, musisz naprawić wkładkę kluczyka, bo zablokuje się na amen.Koszt takiej naprawy to 80-100 zł.

Crazy
Zafiromaniak
#13 Post autor: Crazy »

Dzisiaj to dopiero padło na amen :/ na szczęście pomoc o 18stej przyjedzie i wyciągamy wkładkę :)

Crazy
Zafiromaniak
#14 Post autor: Crazy »

O godz 18 przyjechał mój bardzo dobry znajomy, o godz 18:40 już było po wszystkim, znajomy pokazal mi element ktory był winny za cale zamieszanie, z tego wszystkiego zapomniałem zrobic foto tego elementu, ale pilnik i po sprawie :)
Koszt operacji wyniósł mnie 8xWarka :)
Gdyby ktoś potrzebował szczegółów to zapraszam na PW chętnie pomoge :)

Skasowany użytkownik 8511

#15 Post autor: Skasowany użytkownik 8511 »

:ok: :piwo:

ODPOWIEDZ

Wróć do „Karoseria i wnętrze”