Mechanizm lędźwiowy w oparciu kierowcy
Moderator: Sebu$
- wojtowca
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: Opel Zafira A
- Model: ZA
- Oznaczenie silnika: Y22DTR
Witajcie. Jako, że mam problemy zdrowotne z kręgosłupem to mechanizm lędźwiowy mam na maxa "wyciśnięty" z oparcia. Wczoraj wsiadając do auta strzeliło coś w oparciu i mechanizm się "schował" i pokrętło od niego nie działa. Moje pytanie brzmi: czy ktoś rozbierał oparcie fotela i czy nie ma jakiejś filozofii z naprawą tego mechanizmu? Kurcze muszę to mieć bo moje plecy tego potrzebują a nie chcę tego rozebrać i potem nie poskładać.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moze pomoze (foto nr 5 )wojtowca pisze: Moje pytanie brzmi: czy ktoś rozbierał oparcie fotela i czy nie ma jakiejś filozofii
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7408
Ostatnio zmieniony 28 sie 2016, 17:30 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Poszła linka, a najprędzej jej mocowanie. Z naprawą nie ma dużej filozofii. Ściągacz obicie fotela zaczynając w tylnej części, wyciągasz zagłówek i wykręcasz poduszkę powietrzną. Teraz możliwe jest zdjęcie całego obicia fotela razem z pianką znajdująca się z przodu. Mechanizm to żebra z tworzywa, które wyginają się zależnie od naprężenia linki.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2016, 22:49 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Tu masz opis modyfikacji podłokietnika ale jest tam opisane jak rozebrać fotel od tyłu.wojtowca pisze:czy ktoś rozbierał oparcie fotela i czy nie ma jakiejś filozofii z naprawą tego mechanizmu
http://www55.zippyshare.com/v/APbY8aFN/file.html
Pamiętaj że jak będziesz coś kombinował z poduszką to odłącz akumulator bo może być bum.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2016, 20:08 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.
- SD72
- Zafiromaniak
- Imię: Sylwek
- Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
- Oznaczenie silnika: Z18XE
Moj drugi post w tym temacie (wszystko na forum .....nie musimy szukac innych zrodel ) :>Dziadek13 pisze:Tu masz opis modyfikacji podłokietnika ale jest tam opisane jak rozebrać fotel od tyłu.wojtowca pisze:czy ktoś rozbierał oparcie fotela i czy nie ma jakiejś filozofii z naprawą tego mechanizmu
Pamiętaj że jak będziesz coś kombinował z poduszką to odłącz akumulator bo może być bum.
bazyliszek72
Ostatnio zmieniony 28 sie 2016, 20:37 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.
bazyliszek72
- Dziadek13
- Zafiromaniak
- Imię: Jorg
- Auto: VW Turan była zafira DTL
- Model: Turan
- Oznaczenie silnika: AVQ
Zauważ że brak tam foto jak zdjąć pokrywe tylną siedzenia bez wyłamania zaczepów górnych, a musi dojść do dolnej części fotela.
Ostatnio zmieniony 28 sie 2016, 22:07 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojtowca
- Zafiromaniak
Dziękuję koledzy za pomoc . Jak tylko znajdę chwilę czasu to wezmę się za rozbiórkę .
ps. ten link mi nie działa, muszę cosik instalować :>Dziadek13 pisze: Tu masz opis modyfikacji podłokietnika ale jest tam opisane jak rozebrać fotel od tyłu.
Ostatnio zmieniony 29 sie 2016, 09:47 przez wojtowca, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojtowca
- Zafiromaniak
Dzisiaj miałem chwilkę i zająłem się tym mechanizmem. Faktycznie rozbiórka pleców oparcia banalna tylko trzeba delikatnie odchylać, żeby nie połamać zaczepów. Oczywiście zaraz zlokalizowałem usterkę,
są to zerwane dolne pręty trzymające "żeberka" pasa lędzwiowego:
Wymontowałem mechanizm bez linki i sprężynek bocznych i dałem tacie (magik ,złota rączka) żeby dorobił mi takie pręciki. Jak naprawię to, to dam znać.
Ps. przy okazji naprawiłem sobie podłokietnik , jak odchyliłem tapicerkę z oparcia to ukazała mi się nakrętka. Okazało się, że to z tego "trójkąta" trzymającego podłokietnik i pozostałe nakrętki były poluzowane. A tak mnie wkurzał ten podłokietnik bo zgrzypiał jak stare wyro w MONie . Teraz cisza i stabilne ułożenie łokcia
są to zerwane dolne pręty trzymające "żeberka" pasa lędzwiowego:
Wymontowałem mechanizm bez linki i sprężynek bocznych i dałem tacie (magik ,złota rączka) żeby dorobił mi takie pręciki. Jak naprawię to, to dam znać.
Ps. przy okazji naprawiłem sobie podłokietnik , jak odchyliłem tapicerkę z oparcia to ukazała mi się nakrętka. Okazało się, że to z tego "trójkąta" trzymającego podłokietnik i pozostałe nakrętki były poluzowane. A tak mnie wkurzał ten podłokietnik bo zgrzypiał jak stare wyro w MONie . Teraz cisza i stabilne ułożenie łokcia
- wojtowca
- Zafiromaniak
No i mechanizm naprawiony , tata dał radę, dorobił zerwane pręty prawie jak oryginał. Założyłem i wszystko działa jak należy a nawet lepiej. Wcześniej chyba był już jeden z prętów zerwany bo teraz bardziej czuję ten mechanizm gdy jest wysunięty na maxa
Ostatnio zmieniony 04 wrz 2016, 20:59 przez wojtowca, łącznie zmieniany 1 raz.