I bardzo dobrze. A jak tam wypalanie?aroniusz pisze:No to włożyłem kij w mrowisko
Moduł informujący o stanie DPF i temperaturze - dyskusja
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
Marcin coś z tym modułem nie tak już dwa razy nie informowało mnie o rozpoczęciu wypalania dzisiaj trzy razy mrugneło zielone i po rozgrzaniu silnika zaczął wypalaç ,nie było sygnalu dźwiękowego i pomaraczowej diody jak proces regeneracji trwał ok 30 sekund tak na słuch to dopiero zapaliła się czerwona po zakończeniu zgasła cóż może być przyczyną
- Flora
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira
- Model: B
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Ryszard, chyba musimy się umówić na jakąś dogłębną diagnostykę. Mrugajaca zieleń to poniżej 90% nasycenia i chyba nie powinno tak szybko wypalać - u mnie nie zaczyna się poniżej 98%
Nie ma problemu aby zrobić taką sygnalizację. Będzie taka opcja jak już rozwiążemy problemy i Fredasa.W sytuacji gdy nie mam DPF (usunięty fizycznie i programowo) to można tak zrobić z diodami temperatury, że np od 100 stopni zapala się czerwona kontrolka cieczy chłodzącej?
- aroniusz
- Mieszkaniec
- Imię: Arek
Sprawdzałem u mnie dziś rano i jeszcze mruga na zielono a fejs pokazał 88% więc już tuż tuż, ale znając moją żonę to pewnie z tydzień bo woli jeździć na rowerze do pracy
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2016, 10:59 przez aroniusz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Flora
- Zafiromaniak
Rozdzielczość odczytu poziomu nasycenia DPFu to 2%, więc może jest już nawet 89,9% i przy kolejnym odpaleniu przeskoczy na 90%, a kontrolka zamruga na żółto
Ostatnio zmieniony 06 wrz 2016, 12:39 przez Flora, łącznie zmieniany 1 raz.
- Flora
- Zafiromaniak
Przed chwilą wypaliłem DPFa. Proces zaczął się po przejechaniu niecałego kilometra w trakcie powrotu z zakupów i zamiast skręcić do domu ruszyłem w trasę. Oczywiście zanim wyjechałem z miasta dwa razy czekałem na światłach generując sporo dymu, co mocno zaintrygowało innych uczestników ruchu. Jeden z pasażerów chciał chyba nawet wyskoczyć z gaśnicą
Zauważyłem, że przy małych prędkościach i nagrzanym uprzednio silniku wykrywanie początku wypalania uruchamia się trochę później niż na trasie, ale i tak działa to całkiem dobrze.
Zauważyłem, że przy małych prędkościach i nagrzanym uprzednio silniku wykrywanie początku wypalania uruchamia się trochę później niż na trasie, ale i tak działa to całkiem dobrze.
- aroniusz
- Mieszkaniec
- Imię: Arek
Dziś rano zamrugała lampeczka 3x na czerwono, trochę kręcenia się po mieście, 2 kierowców i ja jako baczny boczny obserwator. Na jednym z postojów zakupowych szybko zmontowałem starą kontrolkę, która kiedyś pokazywała mi moment wypalania na tylnej szybie. Później w drodze do kolejnego sklepu z kolejnym kierowcą, sukces sygnał dźwiękowy i pomarańczowa kontrolka chyba w tym samym czasie z zaświeceniem się lampki przy obwodzie tylnej szyby, za chwilę czerwona i wypalanie w trakcie. Gdy czerwona zgasła to jeszcze kilkanaście sekund grzała szyba i też się wyłączyła. Po tym już normalne działanie. Przejechaliśmy jeszcze w sumie 17 km i przy kilku odpalaniach nic nie powracało jak u fredasa, wszystko ok. Jedyne co mnie zastanawia, to w momencie od kiedy pojawiła się czerwona kontrolka na liczniku pojawiają się kody ECN, to normalne ?
Dziś rano zamrugała lampeczka 3x na czerwono, trochę kręcenia się po mieście, 2 kierowców i ja jako baczny boczny obserwator. Na jednym z postojów zakupowych szybko zmontowałem starą kontrolkę, która kiedyś pokazywała mi moment wypalania na tylnej szybie. Później w drodze do kolejnego sklepu z kolejnym kierowcą, sukces sygnał dźwiękowy i pomarańczowa kontrolka chyba w tym samym czasie z zaświeceniem się lampki przy obwodzie tylnej szyby, za chwilę czerwona i wypalanie w trakcie. Gdy czerwona zgasła to jeszcze kilkanaście sekund grzała szyba i też się wyłączyła. Po tym już normalne działanie. Przejechaliśmy jeszcze w sumie 17 km i przy kilku odpalaniach nic nie powracało jak u fredasa, wszystko ok. Jedyne co mnie zastanawia, to w momencie od kiedy pojawiła się czerwona kontrolka na liczniku pojawiają się kody ECN, to normalne ?
- Flora
- Zafiromaniak
Przepraszam za chwilowy zastój, ale trochę mnie wciągnęły przygotowania do zbliżającej się imprezy rodzinnej.
Fajnie, że coś zadziałało.
Te "błędy" to efekt komunikacji ze sterownikiem. Gdzieś to już opisałem, ale chyba niezbyt dokładnie.
W pierwotnej wersji cały czas pojawiały się krzaki na wyświetlaczu, dlatego w ostatniej wersji ograniczyłem pobieranie szczegółowych parametrów silnika jeżeli nasycenie DPFa przekroczy 95%.
Te szczegółowe parametry potrzebne są do wykrycia procesu przygotowania wypalania, czyli momentu kiedy na postoju wzrasta spalanie, a z tyłu pojawia się dym, ale jeszcze nie występuje regeneracja.
Możliwe jest pominięcie tego etapu, ale sygnalizacja samej regeneracji nastąpi z dużym opóźnieniem względem względem rozpoczęcia całego procesu. Myślę, że warto zostawić wariant z komunikatami ECN, ponieważ jest on dokładniejszy, a dodatkowo przypomina, że zbliża się wypalanie.
Po weekendzie rozpocznę dystrybucję
Na ostatnim spocie miałem nadzieję na pogmeranie w sterowniku silnika 1.7, ale zapomniałem, że Meriva A to nie Zafira B
Na szczęście mam już lokalnie osobę chętną do współpracy z takim sterownikiem, więc to tylko kwestia znalezienia chwili na spotkanie.
Fajnie, że coś zadziałało.
Te "błędy" to efekt komunikacji ze sterownikiem. Gdzieś to już opisałem, ale chyba niezbyt dokładnie.
W pierwotnej wersji cały czas pojawiały się krzaki na wyświetlaczu, dlatego w ostatniej wersji ograniczyłem pobieranie szczegółowych parametrów silnika jeżeli nasycenie DPFa przekroczy 95%.
Te szczegółowe parametry potrzebne są do wykrycia procesu przygotowania wypalania, czyli momentu kiedy na postoju wzrasta spalanie, a z tyłu pojawia się dym, ale jeszcze nie występuje regeneracja.
Możliwe jest pominięcie tego etapu, ale sygnalizacja samej regeneracji nastąpi z dużym opóźnieniem względem względem rozpoczęcia całego procesu. Myślę, że warto zostawić wariant z komunikatami ECN, ponieważ jest on dokładniejszy, a dodatkowo przypomina, że zbliża się wypalanie.
Po weekendzie rozpocznę dystrybucję
Na ostatnim spocie miałem nadzieję na pogmeranie w sterowniku silnika 1.7, ale zapomniałem, że Meriva A to nie Zafira B
Na szczęście mam już lokalnie osobę chętną do współpracy z takim sterownikiem, więc to tylko kwestia znalezienia chwili na spotkanie.