[FAQ]Tempomat

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
shell'a

[FAQ]Tempomat

#1 Post autor: shell'a »

Witam

Panowie w Gliwicach „zapomnieli” zamontować w mojej Zafirce – tempomatu :cry:
Jestem ciekawy ile kosztuje doposażenie auta w ten „bajer” ? :D
Ostatnio zmieniony 18 cze 2017, 11:02 przez shell'a, łącznie zmieniany 3 razy.

dejna

#2 Post autor: dejna »

generalnie w ASO jest teraz akcja montowania tempomatów w Opelkach... niewiem jak u Ciebie ale w Warszawie cena max. to 475zł tylko niepamietam do jakiego modelu (chyba do Vectry C)

shell'a

#3 Post autor: shell'a »

Podobno wystarczy wymienić manetkę kierunkowskazów (na inną z funkcją tempomatu ), jeżeli samo nie zaskoczy to jeszcze podpinamy kompa i już - tak słyszałem, ale czy to prawda?? :/

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#4 Post autor: MieHor »

Po pierwsze: koszt tempomatu będzie niższy niż 500zł. Manetkę na allegro można kupić już za 80zł, do tego czujnik położenia sprzęgła ( najpierw lepiej sprawdzić, bo może być już zamontowany - tak najczęściej jest w przypadku silnika diesla) w cenie około 46zł w ASO, potem zostaje aktywacja tego Techem2 - cena mniej więcej od 70zł wzwyż.

Instalacja jest w 99% przypadków już pociągnięta, faktycznie jest 4-pinowa ale pociągnięte do niej są tylko 2 przewody. Kostka jest brązowa.

Manetkę można założyć samemu.
- ściągnąć osłonę gumową,
- wsunąć klucz do gniazd sześciokątnych o średnicy 1,5 mm przy wyłączniku (pod niego) i zwolnić zaczep ustalający,
- wyjąć dźwignię wyłączników.

Manetka to: WM 12 41 231, podaję w rzaie czego gdyby ktoś chciał kupić w ASO.
Czujnik: 62 40 187 lub 62 39 120

Techem aktywujemy następujące rzeczy:

Engine Variant configuration - cruise control - modify to present
IPC Variant configuration - cruise control - modify to present
CIM steering Variant configuration - cruise control - modify to present
CIM steering Variant configuration - country code - modify to (nie wiem czy tam będzie jakiś kod, czy nazwa kraju)
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez MieHor, łącznie zmieniany 1 raz.

shell'a

#5 Post autor: shell'a »

oooooo!!
bardzo dziękuje !!
to się nazywa wyczerpująca odpowiedz !!
:D

rkanisz
Przeglądacz
Imię: Rafał
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#6 Post autor: rkanisz »

kaliope pisze:Czy ktoś z szanownych owner'ów ZB doposarzył sobie zafirke w tempomat?
Tak dołożyłem i działa :)
kaliope pisze:Mam pytania
znalazłem takie ogószenie http://www.allegro.pl/item1031160000_te ... _nowy.html
1. Gdzie sie wpina te wiązkę? Jak ona wygląda? dlaczego w tym ogłoszeniu nie ma wiązki? kupuje się osobno?
Szczerze nie wiem o jakiej wiązce piszesz, owa wiązka występuje w Z_A, w Z_B to raczej jest na wyposażeniu.
kaliope pisze:2. Gdzie jest ten czujnik połozenia sprzęgła? podobo w 99% jest w dieslach. Jęsli go mam to kwestia tylko załozenia manetki, podłączenia wiązki z pyt. 1 i aktywacja techem?
Aby zobaczyć czujnik musisz zdemontować plastik osłaniający nawiew na nogi i będzie widoczny po wciśnięciu sprzęgła. U mnie był.
Ja dokupiłem tylko manetkę i aktywowałem TECH'em. Nic więcej nie było do dłubania - u mnie :)
Migacze nie niszczą akumulatora!!!
A więc UŻYWAJMY ICH !!!

Obrazek

Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#7 Post autor: MieHor »

Patrząc na zdjęcie z oferty, przez analogię z ZA - kabel z wtyczką do podłączenia tej manetki musi być w obudowie kolumny kierowniczej, myślę, że w wersji Cosmo pewnie tam będzie

rkanisz
Przeglądacz
Imię: Rafał
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z18XER

#8 Post autor: rkanisz »

kaliope pisze:czyli ta manetka z ogłoszenia jest ok? Tylko nie rozumiem wpięcia tej manetki , przeciez musi byc jakas wiazka z kablem do podlaczenia tempomatu, skad auto ma wiedziec ze zamontowalem manetke z tempomatem? Czy w tej manetce wystają jakies kable? bo nie widze nic na tym ogłoszeniu. Druga sprawa czy mógłbys dokładnie opisac jak demontowąc tę manetke i zamontowac nową?
MieHor po części odpowiedział a więc:
różnica manetki z i bez tempomatu w budowie to w środku są 2 lub 3 (nie pamiętam) kabelki, zakończenie (wsad do kolumny kierownicy) nie różni sie w budowie - czyli plug&play ;) Wystarczy włozyć manetkę i już, auto będzie ją widziało po zaprogramowaniu TECH'em i tyle :).

Co do montażu to już zapomniałem a nierobiłem tego sam. Jak będziesz ją miał to przyjżyj się końcówce, bo są tam 2 zapadki, które tzymają manetkę i poprzez podważenie ich da się wsunąć/wyciągnąć manetkę. Aby wyjąć ją oprócz zsunięcia "gumki" :mrgreen: musiałem zdjąć obudowę górną kolumny kierownicy, co później okazało się zbędnę. Dla kogoś kto zna się na temacie to praca na 15 min. mi zeszło znacznie więcej :oops: , wiem, ze na forum Vektry był opis jak zamontować.
Powodzenia - nie da sie spaprać rooboty :mrgreen:
Migacze nie niszczą akumulatora!!!
A więc UŻYWAJMY ICH !!!

Obrazek

kubik_CDTi

#9 Post autor: kubik_CDTi »

Wpinasz Manetkę i aktywujesz w 3ech miejscach CIM,ECU i w zegarach.
Wszystko jest p&p
Ja dokładałem.
Diesle mają włącznik przy sprzęgle montowany fabrycznie.
Nowa manetka w ASO chyba 250zł.
Ja z montażem zapłaciłem 300zł i jest po bożemu nawet się kontrolka świeci.
Tym o to sposobem można sobie zaoszczędzić 1200zł i wydać na przyjemne rzeczy typu pogram :lol:
Pozdrawiam

Anony Mous

#10 Post autor: Anony Mous »

jesli nowa manetka kosztuje 250zl to chyba bardziej sie opłaca kupic:

http://www.allegro.pl/item1034971934_za ... 2009r.html

rozumiem ze z 2009 bedzie pasowała? Gosć jeden miał na allegro sama manetke za 50zl...ale sie spózniełem :(

edit

wszedlem na astraownerclub i koledzy duzo o tym pisza

http://www.astraownersclub.com/vb/showt ... se+control

oni oczywisice kupuja na ebay'u i sprawdzałem .... za 30 funów kupi nówkę, tylko pisza ze dla kierownicy z prawej strony... jakie ma to zanaczenie??

http://cgi.ebay.co.uk/ASTRA-H-ZAFIRA-B- ... 3cac2193be

kubik_CDTi

#11 Post autor: kubik_CDTi »

Nie ma to znaczenia.
Taka może być.
Ogólnie przyciski na tempomacie są dość wkurzające(o wiele lepiej jest w VW) i czasem ciężko go wrzucić szczególnie przy wyższych prędkościach,pierwsze naciśniecie czasem jakby zupełnie martwe.

Lorry
Zafiromaniak
Imię: Grisza
Auto: Direct, OPC i BiałaStrzała
Model: ZBZAAF
Oznaczenie silnika: Z22yh20LET

#12 Post autor: Lorry »

Powiem Wam że coraz bardziej zaczynacie mnie kusić co do tego tempomatu....

A z VC albo Signum nie podejdzie ? Na zdjęciach praktycznie takie same

Chyba $$$ przeznaczony na modele pójdzie na rozwój ZB :)

kaliope jakbyś to ściągał z GB to daj znać bo bym się chyba dołączył ;)

kubik_CDTi

#13 Post autor: kubik_CDTi »

Lorry pisze:A z VC albo Signum nie podejdzie ?
Po co robić pokemona,skoro szlaki przetarte?
Tempomat dobra sprawa.

Anony Mous

#14 Post autor: Anony Mous »

kubik_CDTi pisze:Nie ma to znaczenia.
Taka może być.
Napisałem do goscia czy aby na pewno nie podejdzie ta manetka dla wersji z lewej strony i gośc mówi ze nie ma szans......wiec już nie wiem jak to jest.

Na innej aukcji też jest zaznaczone ze tylko dla kierownicy z prawej strony.

kubik_CDTi

#15 Post autor: kubik_CDTi »

Przecież i w angliku i w europejczyku manetka od kierunków jest po lewej stronie kierownicy.
Poproś gościa o nr.manetki i sprawdź dla europejskiej.wg.mnie będzie to samo.
Ale nie chcę wprowadzać w błąd,ja robiłem to jak Bozia przykazała i może ma racje.
http://astraklub.pl/viewtopic.php?t=6949 Polecam lekturę
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”