pomocy ZB bierze olej i duże spalanie (1.9 automat)

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
saimon21

pomocy ZB bierze olej i duże spalanie (1.9 automat)

#1 Post autor: saimon21 »

Hej pomocy nie mam siły ;/
zafira B 2006/ 1.9/ 120 km/automat/ przebieg 280 tyś ale 100% pewny
zakupiłem ZB miałem problem z różnicą ciśnień przez DPF (rozwiązałem go, wycinając mechanicznie i elektrycznie)

pozostał mi problem brania oleju średnio co 800 km 200-300ml muszę dolać aby nie świeciła kontrola

duże spalanie w trybie mieszanym choć większość miasta spalanie to około 11l (weryfikowane przy tankowaniu do pełna i do tankowaniu po 100km) a na baku robię max 524 km

jedynie coś nie po kojącego to siwo/biały dym przy wysokich obrotach, mechanicy weryfikowali turbo i jest ok widać że po regeneracji, z góry i na osłonie pod spodem brak śladów oleju, sonda sprawdzana też ok,

przesiadłem się z corsy C 1.7 bez obsługowej :( miało być pro rodzinnie a jak na razie nie ma dnia bez rozczarowania ;/

bardzo proszę o pomoc
Mawerix

#2 Post autor: Mawerix »

saimon21 pisze:duże spalanie w trybie mieszanym choć większość miasta spalanie to około 11l
Może coś poszło nie tak przy wycince DPFa.
saimon21 pisze: mechanicy weryfikowali turbo i jest ok widać że po regeneracji
I przy regeneracji zdarzają się błędy ;)
saimon21

#3 Post autor: saimon21 »

niestety ale to odpada przed dpf też tak było tylko oprócz tego był non stop błąd różnicy spalin wlotu i wylotu ;/

w nd zostawiam ponownie auto u mechanika i w pn ma rozebrać turbo i po sprawdzać
spectroB

#4 Post autor: spectroB »

Sprawdzałeś filtr powietrza? Zawalony powoduje deficyt w dolocie i zaciąganie z komory silnika poprzez odmę a w opelkach odmy są konstrukcyjnie do doopy i nie wyłapują dobrze oleju. Jeżeli nałoży się na to również przeładowanie turbiny (uszkodzony elektrozawór, lub zapieczona sztanga od kierownicy turbo) to efekt może być całkiem podobny do tego co opisujesz...ale to są tylko moje przypuszczenia :/

P.S. tajemnicze ubywanie oleju może się również wziąć z nieszczelności obudowy filtra oleju który znajduje się centralnie nad łącznikiem elastycznym tłumika, w takim przypadku wyciek dosłownie odparowuje :D
Ostatnio zmieniony 09 wrz 2016, 14:23 przez spectroB, łącznie zmieniany 1 raz.
saimon21

#5 Post autor: saimon21 »

oo super dzięki zweryfikuje
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”