[A i B] Jak odpicować Zafirę

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#106 Post autor: tOmki »

Nie wiem czy dobrze wczytałem się w temat, ale na hasło "zafiraklub" - mamy na excede.pl jakieś zniżki ?
ZB Obrazek
ZC Obrazek

Awatar użytkownika
GOTI
Zafiromaniak
Imię: Sebastian
Auto: Insignia
Model: ZA
Oznaczenie silnika: A18XER

#107 Post autor: GOTI »

tOmki pisze:Nie wiem czy dobrze wczytałem się w temat, ale na hasło "zafiraklub" - mamy na excede.pl jakieś zniżki ?
Tak, a przynajmniej tak było kiedyś.
Niestety kontakt z Danielem jest zerowy poprzez forum także ciężko to potwierdzić na tą chwile ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
tOmki
Zafiromaniak
Imię: Tomasz
Auto: Zafira
Model: ZC
Oznaczenie silnika: B14NET

#108 Post autor: tOmki »

Wysłałem mejla na oficjalny adres sklepu i jak na razie nie dostałem żadnej odpowiedzi.
ZB Obrazek
ZC Obrazek

Awatar użytkownika
violator
Zafiromaniak
Imię: Artur
Auto: Meriva 1.4 Turbo
Model: B
Oznaczenie silnika: A14NEL

#109 Post autor: violator »

Coś się zmienilo w powyższym temacie?
Ostatnio zmieniony 18 gru 2015, 21:25 przez violator, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Oznaczenie silnika: Z18XE

#110 Post autor: SD72 »

Wiec ja polecam ....

Pianownica..

Obrazek

Oraz ...

Obrazek

Przy nabraniu wprawy.....Zafira pokryta pianka w ciagu max 2 minut ....ale ...najwazniejsze to ze wiemy czym myjemy i ograniczamy do minimum produkty oferowane przez myjnie publiczne ;)

Po nalozeniu pianki ...papierosek... i plukanko :uklon:
Ostatnio zmieniony 14 lut 2016, 17:18 przez SD72, łącznie zmieniany 3 razy.
bazyliszek72

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#111 Post autor: czarekcw »

Temat już trochę zapomniany.

Tematyką interesuje się od ok 4 lat, podchodzę do sprawy hobbistycznie :lol: . Oprócz odkurzacza piorącego oraz powłok kwarcowych to robię niemalże wszystko z autem ;)

Na początek VW Golf V
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Oznaczenie silnika: Z18XE

#112 Post autor: SD72 »

A jak to robisz ( jakich produktow i sposobu wykonania stosujesz) :?: ;)
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2016, 18:49 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.
bazyliszek72

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#113 Post autor: Dziadek13 »

No ładnie to wygląda, może jakiś opis czym i jak bo moja zafirka sie tym interesuje.

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
#114 Post autor: czarekcw »

Kosmetyków to mam multum, sam nie wiem co posiadam w piwnicy (bo tylko tam jest optymalna temperatura przez cały rok :mrgreen: ). Przez te 4 lata udało mi się ogólnikowo nagromadzić:
- woski naturalne oraz syntetyczne (Poorboys World Natty's Red i Blue, Collinite 476, Soft 99 King of Gloss, Mirror Shine oraz Fusso Coat 12 Months, FK Hi Temp, kilka sampli Dodo, Duragloss #111 i inne)
- cleanery/ politury (Prima Amigo, ścierny i nieścierny Dodo Juice, R222 i inne)
- pasty polerskie (Sonax, Menzerna i Scholl)
- produkty pomocnicze w postaci usuwanie smoły, zanieczyszczeń metalicznych, glinki, usuwanie sylikonów po pastach,
- miernik lakieru Blue Technology P-10 S-AL,
- kosmetyki do wnętrza,
- multum gąbek, fibr oraz polerka rotacyjna (ale zamierzam też kupić lepszą DA bo miałem Kraussa lecz to nie było to, coś w podobie Rupesa chcę nabyć ale ori Rupes jest dla mnie za drogi bo nie robię tyle aut aby mi się taka inwestycja zwróciła).
bazyliszek72 pisze:A jak to robisz ( jakich produktow i sposobu wykonania stosujesz)
Dziadek13 pisze:No ładnie to wygląda, może jakiś opis czym i jak bo moja zafirka sie tym interesuje.
Ciężko mi powiedzieć jaki Opel ma lakier bo nie miałem Opla w garażu, VW ma twardy więc mam spory zakres "zabawy" tzn jak coś zepsuję to uda mi się to wyciągnąć ;) . Przewinęły mi się przez łapy Suzuki, Honda oraz Toyota (dwie ostatnie czarne) i tu miałem spore problemy aby hologramy wyciągnąć na rotacji.

Ogólnie po krótce lecę tak:
- mycie i suszenie
- usuwanie smoły, płukanie
- usuwanie zanieczyszczeń metalowych, płukanie,
- glinkowanie,
- mycie, suszenie, wjazd do garażu, zabezpieczanie taśmą,
- odświeżanie lakieru
I na tym etapie trochę się zatrzymam. Jako że praca na etacie mocno mnie ogranicza więc robię auta od piątku popołudnia do niedzieli wieczór. Nie poleruję aut 3 etapami past bo na to nie mam już po prostu czasu. Moja najczęstsza kombinacja to Scholl S17+ na żółtym miękkim padzie z Flexipads i albo Prima Amigo albo coś z Dodo Juice.
- woskowanie (tutaj w zależności co chce "klient"- w sumie to są znajomi bo urząd skarbowy lubi węszyć więc nigdzie się nie ogłaszam. Do wyboru albo woski typowo na lato albo wosk który ma przetrwać zimę).

W kolejnym poście przedstawię właśnie Toyotę Avensis (czarny lakier :lol: ) z 2012r gdzie zastałem naprawdę bałagan po papraku.

PS. Moja Zafira jest zabezpieczona powłoką kwarcową Gtechniq Crystal Serum- poprzedni właściciel zrobił taki zabieg. Poprzedni czyli mój wujek który prowadzi studio pielęgnacji samochodów i jest moim mentorem.
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2016, 21:07 przez czarekcw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#115 Post autor: Wojti »

Widać ze pojęcie masz Czarek :ok: Wiadomo każdy fach potrzebuje lat praktyki :piwo: To nie jest łatwy kawałek chleba i trzeba wkładać dużo czasu i serca aby mieć idealny efekt .Tez dużo się bawiłem przy renowacji lakieru ale co fachowiec to fachowiec wiedza doświadczenie to podstawa :ok: Polecam produkty Nanolex mam na zafirce :piwo:
https://www.facebook.com/nanolexpl/?fref=ts
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT

#116 Post autor: Robert LTM »

lunatyk pisze:Mam czarną Zosię po lifcie , i chciałbym zapytać jak sobie radzicie z myciem , i konserwacją lakieru żeby fajnie wyglądał , jakich produktów używać , jakich firm są sprawdzone a jakich unikać ( szampony , mleczka , woski itp) .
Nie chodzi mi o preparaty ścierne , raczej o wosk kolorujący i tp. , do lakieru , plastików wewnętrznych , uszczelek drzwi , opon itp.
Temat rzeka... :lol: czarny i czysty...
jak na bogato chcesz się bawić to popatrz na profil Wojti ;)
http://www.zafiraklub.pl/profile.php?mo ... le&u=12435
a tak tylko żeby było ładnie to wystarczy wszystko co Sonax ma jakościowo nawet całkiem całkiem jak trochę wyżej to meguiars troche lepsze ja jestem zadowolony ;)
Ostatnio zmieniony 09 gru 2016, 01:23 przez Robert LTM, łącznie zmieniany 1 raz.

lunatyk

#117 Post autor: lunatyk »

Czy o ten produkt chodzi ?
Załączniki
sonax.jpg

Awatar użytkownika
Robert LTM
Zafiromaniak
Imię: Robert
Auto: Opel Zafira B 1.9CDTI SPORT

#118 Post autor: Robert LTM »

Może być ;) łatwy i szybki sposób nakładania ogólnie Sonax ma dobrą opinię i efekty widać :P

lunatyk

#119 Post autor: lunatyk »

A co do środka ? , na plastiki , (wszystko mam czarne) . I czy jak zajadę przez przypadek tym środkiem pokazanym powyżej po plastiku , gumie to zostaną jakieś ślady ? (np ciężkie do usunięcia ). Czy raczej unikać kontaktu z innymi materiałami .

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#120 Post autor: Wojti »

Tak jak opisuje Robert albo powłoka i masz naprawdę duży komfort w myciu lecz kasa raczej większą lub można woskować ale regularnie co 2-3 miesiące i tez efekt będzie zadowalający .Co do śladów na gumie raczej się nie dotyka takich rzeczy ,najlepiej okleić taśmą no ale środki tez się zmieniają może już są takie co nie brudzą he he :lol:
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”