Zgrzyt na 2 biegu

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
bombel01

Zgrzyt na 2 biegu

#1 Post autor: bombel01 »

Witajcie,

Zafirę B (2007) posiadam od kwietnia. Często nie jeżdżę - 2-3 razy w tygodniu, ok 150 km tygodniowo.

Niestety od jakiegoś czasu po zmianie biegu z 1 na 2 chwilę później słychać jakby zgrzyt, chrupnięcie jakby coś się otarło. Jednakże słychać to tylko po uruchomieniu samochodu (przy tej pierwszej zmianie biegu z 1 na 2). W momencie gdy ruszam ze świateł itd już tego nie słychać.

Dodatkowo od tygodnia świeci się kontrolka "silnik" ale kodu błędu nie ma.

Czy może wiecie co się dzieje?

W najbliższym tygodniu wybieram się do mechanika.

Dzięki za pomoc :)

artur936

#2 Post autor: artur936 »

siada ci synhronizator 2 biegu. Sprawdz stan oleju w skrzyni biegów, ewentualnie wymiana oleju powinna pomóc.

Awatar użytkownika
mariusz_technik
Mieszkaniec
Model:

#3 Post autor: mariusz_technik »

Jak siedzi synchronizator to wymiana oleju nie pomoże. Wiem bo wymieniałem olej i nic to nie dało. Trzeba do tego się przyzwyczaić, bo robić się nie opłaca. Zmieniać biegi z wyczuciem

Awatar użytkownika
Peter
Świeżak
Model:

#4 Post autor: Peter »

Witam.
Mam podobny problem. Daj znac, czy udało Ci się w końcu go rozwiązać?

faunecri

#5 Post autor: faunecri »

W Peugeocie to normalna rzecz. Jakbyś się przesiadł z francuza to nawet byś nie zauważył :D

Awatar użytkownika
Sumik
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira B OPC 300+
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LEH

#6 Post autor: Sumik »

Tak jak pisze artur936, siada synchronizator. Jak wymiana oleju nie pomoze to w najgorszym wypadku dla spokoju bedziesz musial oddac skrzynie do naprawy zeby go wymienili. Ale jezeli tak sie dzieje to wskazuje to na to ze ktos prubowal sie gonic tym autem.
Wynika to z szybkich zmian biegow z 1 na 2 przy duzych obrotach... czyli raczej nie podczas normalnej jazdy.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”