kolorowy wyświetlacz LCD

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Anony Mous

#16 Post autor: Anony Mous »

Te 4 gwoździe są w miarę bezpieczne do wyciągnięcia radia czy szkoda ryzykować? Trzeba jakoś równomiernie pchać 4 na raz? czy najpierw jedna strona potem druga? Jak głeboko one mają wejść? Co tam w ogóle jest? jakieś zapadki? Ma ktoś fotke tych zatrzasków?
norbert_p

#17 Post autor: norbert_p »

tico0 pisze:Aby dostać się do wyświetlacza jest troszkę pracy.... Zdejmujemy tą nakładkę która jest w okuł daszka od wyświetlacza, potem by praca szła sprawnie wyciągamy radio i panel od wentylacji i teraz odkręcamy cztery śrubki które trzymają całą tą konsolę środkową dwie są na dole za panelem, a dwie z góry, jest to torx-20 i zdejmniesz konsolę. Pod wyświetlaczem masz dwie śrubki które trzymają wyświetlacz.... i już... ;) potem troszkę mocowania z wyświetlaczem.... i wszystko jest na wierzchu....
ps. niedługo będzie opis z fotkami jak to zrobić ;) bo właśnie wczoraj wymieniałem wyświetlacz.... ;) .
Czy wyświetlacz ma jakieś okablowanie mocowanie na wtyczkę? Pytam, bo w zimne i mokre dni obraz mi faluje, a jak się auto nagrzeje to taki stan zanika... Chciałbym sprawdzić połączenia. Może gdzieś brak jakiegoś styku...
Liczę tic0 na sprawny opisik :mrgreen:
Awatar użytkownika
MieHor
Zafiromaniak
Imię: Mieczysław
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#18 Post autor: MieHor »

Tak jest podłączony pod radio i jeśli się nie mylę to nawet dwoma przewodami, w tym jeden od RBG
tico0

#19 Post autor: tico0 »

norbert_p pisze:wyświetlacz ma jakieś okablowanie mocowanie na wtyczkę?
Tak jedena RGB i druga zasilanie i dane, pozostałe wyświetlacze mają jedną wtyczkę.
norbert_p pisze:bo w zimne i mokre dni obraz mi faluje, a jak się auto nagrzeje to taki stan zanika... Chciałbym sprawdzić połączenia. Może gdzieś brak jakiegoś styku...
Według mnie to wina leży w elektronice wyświetlacza i tam szukać a nie w kablach zapytaj SigMan-a napewno będzie wiedział.... ;)

[ Dodano: Pią Maj 06, 2011 13:35 ]
Miał być opisik wymiany wyświetlacza ale jakość zdjęć jest kiepska i raczej nic z tego nie wyjdzie... :/ . Całą operację robiłem w ciemnym garażu i fotki były robione z lampą i są prześwietlone i niewiele widać albo za ciemne.... i nijak nie idzie ich wyprowadzić... by było przyzwoicie coś widać.
DThorn

#20 Post autor: DThorn »

Witam Panow i Panie,

Czy mozna wymienic wyswietlacz LCD maly ( taki gdzie jest tylko temp, data i godzina ) na taki na ktorym bede sprawdzal spalanie, temp silnika itp ??
drahe
Mieszkaniec
Model:

#21 Post autor: drahe »

Jak najbardziej tak :D
Diagnostyka komputerowa.Odzyskiwanie kodu security (Opel carpass). Rozszerzanie funkcji komputera pokładowego - wszystkie modele Opla.Dokładanie tempomatu i inne mody.Wymiana modułu CIM.
mario_79

#22 Post autor: mario_79 »

drahe pisze:Jak najbardziej tak :D
OKej a jaki to koszt bo też jestem zaciekawiony.
DThorn

#23 Post autor: DThorn »

@drahe :
Dziekuje. Nie ma znaczenia od jakiego silnika ,prawda? Koszt lepszego LCD to ok 60€ plus wgranie softu.
rossi991

#24 Post autor: rossi991 »

hej jestem tu nowy potrzebuje pomocy w sprawie logowania ma ktos moze numer do uzytkowiniaka
drahe potrzebuje jego pomocy

Napisz do Irka PW - Bodek
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2016, 14:34 przez rossi991, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”