Klimatyzacja - montaz

Czyli: chłodzenie, grzanie, termostat, chłodnice, webasto, nagrzewnica

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
Imię: Tomek
Auto: Opel
Model: ZafiraA
Oznaczenie silnika: DTH
#31 Post autor: tomzam »

Mieści się.
Ja już w tej chwili mam IC, najpierw założyłem klimatronic a potem zmieniłem silnik na DTH i dołożyłem wszystko co trzeba żeby mieć 100KM.
Lampka się zaświeci jak nie masz podpiętego czujnika tego co jest na osuszaczu, albo walnięty sterownik.
Rozumiem że wiązkę pod zderzakiem między sterownikiem a wentylatorami masz od wersji z klimą - ma wyjścia na sprężarkę i ten czujnik na osuszaczu.
Poza tymi kablami nie ma żadnych więcej kabli do dołożenia, cała reszta jest na obudowie nagrzewnicy (powinieneś mieć całą wiązkę razem z piecykiem) , wychodzi z niej jeden przewód sygnałowy od klimy (chyba czarno zielony) i idzie do ECU i z ECU idzie potem do sterownika pod zderzakiem - zobacz czy go masz, wchodzi do sterownika wentylatorami w tą kostkę co idzie z instalacji z samochodu, kolor - brązowo fioletowy, w tej wiązce jest tylko jeden taki kolor do pinu 17, jeżeli go masz to wszystko będzie dzialało

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
Imię: Maciej
Auto: Zafira
Model: C
Oznaczenie silnika: A20DT
#32 Post autor: Mattai »

Tak dla mniej zorientowanych, ten element co jest na osuszaczu to presostat. Dokonuje pomiaru ciśnienia w układzie.

Do sterowania pomiędzy ECU a sterownikiem chłodzenia silnika idą 4 przewody - niestety nie miałem pełnej wiązki i muszę dokupić wtyczkę, chyba że ktoś ma na zbyciu do sprężarki i presostatu.

Mam inny temat może ktoś pomoże.
Mam już część klimy zamontowaną. jest jednak problem z doborem sprężarki.
W/g wszelkich informacji z GM musi być z numerkami 68 54 001 lub 68 54 031, ktoś mi może odczytać z natury jakie macie numerki i producenta . Najlepiej jakbym miał też numerki przewodów od klimy bo coś mi z dokumentacji tu nie pasuje.
Mam y20dth więc jest intercooler - mam krótki skraplacz(!).
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
#33 Post autor: tomzam »

kostki może znajde
sprężarki były chyba 2 rodzaje bo były 2 rodzaje przewodów i 2 różne wyjścia przewodów, ja w tej chwili mam założąną sprężarkę z astry III tylko zmieniłem "dupę" z mojej bo w tamtej było jeszcze inne wyjście
także sprężarkę musisz dobrać do przewodów jakie masz u siebie

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#34 Post autor: Mattai »

Na tym etapie to ciężko dobrać, GM podał mi że musi być taki a nie inny numer bo coś tam z obciążeniami . Dlatego że nie mam na razie za wiele, szukam sprężarki jako najdroższego elementu tej zabawy. Rurki z tego co widzę są różne,+ ale główna wiązka chyba tylko jednego rodzaju. Reszta zależy od skraplacza i podłączenia osuszacza...tu też widzę kilka.
Ale to pomotane...
Ta moja sprężarka w/g specyfikacji ma mieć jedno przyłącze dwururkowe. Takie też mam rurki, ale nie wiem czy nie występują znów jakieś dwa rodzaje
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2016, 19:29 przez Mattai, łącznie zmieniany 1 raz.
Scorpio I Lift-back 2.0(OHC)>VW Golf III Variant 1.9TDI(ALE)> ZA 2.0(Y20DTH)>ZC 2.0 (A20DT)

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#35 Post autor: Mattai »

Trafiłem na ciekawy opis
"...Na koniec, sposób na szybkie sprawdzenie działania wentylatorów z czujnikiem trzy konektorowym, w którym napięcie zasilające wynosi 5V. W przypadku opel Astra lub Opel Zafira, przy odpiątej wtyczce od czujnika, powinny uruchomić się wszystkie wentylatory na pełną moc.
..."

I tu ciekwostka. Wtyczka dopiero jedize od tenzam-a a wentylator klimy nie działa. Coś jest nie włączone w kontrolerze?

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#36 Post autor: Mattai »

Mam w zasadzie wszystko, pozostało mi tylko zmontowanie przygotowanej wiązki przewodów do presostatu.
Znalazłem opis gdzie klima po załączeniu, w przypadku braku presostatu włącza wszystkie wentylatory. U mnie nie ma takiej sytuacji, coś muszę włączyć w ustawieniach komputera auta? Robił to ktoś?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, 17:02 przez Mattai, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
tomzam
Mieszkaniec
#37 Post autor: tomzam »

Nie robiłem tego, ale pamiętam jak jeździłem kilka dni bez p[odpiętej chłodnicy klimatyzacji, osuszacza i czujnika i wentylatory mi nie kręciły się cały czas. Dopiero gdy temp silnika wzrosła do momentu gdy powinien włączyć się wentylator chłodnicy, wówczas włączały się wszystkie wiatraki pełną prędkością i zaświecała się kontrolka wentylatora na liczniku - po schłodzeniu silnika wiatraki się już same nie wyłączały, trzeba było zgasić samochód i po ponownym odpaleniu była cisza i check też nie świecił,
Wniosek z tego taki że układ chłodzenia nie przeprowadza testu dopóki nie jest w użyciu, więc nie wykryje braku czujnika. Nie wiem czy trzeba coś odblokowywać ale sprawdzałem kilka sterowników wentylatorów i jeden był chyba od wersji bez klimy i po podłączeniu do mojej zafiry wszystko działało. Spróbuj rozgrzać silnik albo zewrzeć piny na czujniku temp silnika żeby myślał że jest gorący i wtedy zobacz co się stanie (jak jeździłem bez wiatraka od klimy też było tak samo, dopiero rozgrzanie silnika albo zapięcie klimatyzacji wykrywało błąd)
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, 18:01 przez tomzam, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#38 Post autor: Mattai »

Ok sprawdzę jak tylko podłączę nowy wentylator. Oryginalnie w tym aucie był ten co jest od strony silnika, oraz ten od strony belki poprzecznej. Miał kompletni inna ramkę która go trzymała.
Jako ciekawostka - ostatnio w czasie podłączania mid-a, nie zauważyłem że mam zapłon, wówczas wentylator wszedł na maksymalne obroty. To bardzo by potwierdzało Twoją teorię o sprawdzaniu diagnostyki w określonych sytuacjach. Mam nadzieję że nie będę musiał kombinować.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#39 Post autor: Mattai »

Wiosna idzie to pogoda bardziej sprzyja, sięgnąłem do wtyczki wentylatorów ale tu spotkało mnie rozczarowanie.
W/g tego co widzę na schematach idą przewody do dwóch wentylatorów ( różne kombinacje dla zmian prędkości). Ale na schematach jest jeszcze dodatkowy rezystor (dwa przewody które wychodzą z kontrolera chłodzenia tylko do tego rezystora) którego okablowania tu nie mam.
Czy ten rezystor występuje zawsze?
Nie miałem też dwóch linii pomiędzy kontrolerem chłodzenia a ECU - dzisiaj dokładam.

Awatar użytkownika
Mattai
Zafiromaniak
#40 Post autor: Mattai »

Zapakowałem wszystko na miejsce, ale klima nie startuje, pewnie trzeba dogadać ustawienia.
Ma może ktoś swobodny dostęp do TECH2?
Ostatnio zmieniony 03 kwie 2017, 10:14 przez Mattai, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Klimatyzacja, ogrzewanie, układ chłodzenia”