[B] Wymiana klocków i tarcz hamulcowych - przód i tył.
- Sumik
- Zafiromaniak
- Imię: Marcin
- Auto: Zafira B OPC 300+
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
Jezeli chodzi o tarcze to moge polecic firme ATM Mikoda. Polska firma ktora dziala w Czestochowie. Robia zwykle gladkie tarcze a takze wersje GT nacinane i nawiercane.
Mialem je w zestawie z klockami ATE Ceramic. Hamulce brzytwa!!!
Mialem je w Astrze f GSi, potem w Astrze f Cabrio 2.5 v6 na podtlenku i w borze 2.8 vr6 4x4. Dzialaly ponadprzecietnie. Nigdy nie bily. A ich zywotnosc byla bardzo duza. Cenowo wychodza bardzo atrakcyjnie.
Do Zoski nie OPC wystepuja normalnie w sprzedazy tak wiec moge polecic z czystym sumieniem. Niestety do OPC juz nie produkuja bo sa za duze...
Mialem je w zestawie z klockami ATE Ceramic. Hamulce brzytwa!!!
Mialem je w Astrze f GSi, potem w Astrze f Cabrio 2.5 v6 na podtlenku i w borze 2.8 vr6 4x4. Dzialaly ponadprzecietnie. Nigdy nie bily. A ich zywotnosc byla bardzo duza. Cenowo wychodza bardzo atrakcyjnie.
Do Zoski nie OPC wystepuja normalnie w sprzedazy tak wiec moge polecic z czystym sumieniem. Niestety do OPC juz nie produkuja bo sa za duze...
-
Crazy
-
rolando
Jeśli ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z Opelkiem i nie wie kiedy i na co zwrócić uwagę podczas wymiany hamulców to niech przeczyta ten ciekawy artykuł http://www.iparts.pl/artykuly/jak-czesto-wymieniac-tarcze-hamulcowe,242.html pewnie dla większości z was to są oczywiste rzeczy natomiast znajdą się osoby którym na pewno się to przyda.
-
Skasowany użytkownik 9333
-
Mechanik proponowal tarcze trw ale wybralem atm. Cenowo atm drozsze ale skoro koledzy twierdza ze lepsze at to mam nadzieje ze dobrze zrobilem
A jak mogę sprawdzić Czy sa założone ATM. Wolę się upewnić.
Posty pisane w krótkich odstępach czasu edytujemy i scalamy - Bodek
A jak mogę sprawdzić Czy sa założone ATM. Wolę się upewnić.
Posty pisane w krótkich odstępach czasu edytujemy i scalamy - Bodek
Ostatnio zmieniony 17 paź 2016, 21:30 przez Skasowany użytkownik 9333, łącznie zmieniany 1 raz.
-
-
Skasowany użytkownik 6483
-
czarekcw
Na wiosnę również planuję wymienić tarcze i klocki przód i tył (ew. mogę zostawić tylne tarcze bo nie mają jeszcze dużego progu). Myślałem o firmie Textar (komplet wg allegro to ok 700zł), ATE droższe (ok 800zł).
Skompletowanie zestawu jak Sumik napisał:
tarcze Mikoda + klocki ATE Ceramic (przód): 2 x 117zł + 2 x 200 zł = 634 zł
I na tył: 2 x 70 zł + 2 x 200 = 540 zł
Oczywiście cena uśredniona ale kurcze lipa płacić już ponad tysiaka za heble. Na forum Golfa polecali Textara, tutaj też są dobre opinie. Bo nie mam pojęcia jak polecieć w tym temacie. W Golfie wymieniłem kiedyś tarcze i klocki na obu osiach z firmy Brembo i jakość hamowania pozostawiała wiele do życzenia.
Skompletowanie zestawu jak Sumik napisał:
tarcze Mikoda + klocki ATE Ceramic (przód): 2 x 117zł + 2 x 200 zł = 634 zł
I na tył: 2 x 70 zł + 2 x 200 = 540 zł
Oczywiście cena uśredniona ale kurcze lipa płacić już ponad tysiaka za heble. Na forum Golfa polecali Textara, tutaj też są dobre opinie. Bo nie mam pojęcia jak polecieć w tym temacie. W Golfie wymieniłem kiedyś tarcze i klocki na obu osiach z firmy Brembo i jakość hamowania pozostawiała wiele do życzenia.
Ostatnio zmieniony 06 lis 2016, 18:16 przez czarekcw, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Crazy
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
czy te 100zł aż tak bardzo zrujnuje Twój budżet??o textar się nie wypowiadam bo nigdy na tym zestawie nie śmigałemczarekcw pisze:komplet wg allegro to ok 700zł), ATE droższe (ok 800zł).
- fredas
- Zafiromaniak
- Imię: Ryszard
- Auto: Opel Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DT
a o girling -ach ktoś coś słyszał? bo jak pamiętam to w poprzedniku zosi miałem komplet ale czy tu coś?
Ostatnio zmieniony 06 lis 2016, 21:12 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.