[B] Światła do jazdy dziennej-programowanie

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Zdenek2007
Zafiromaniak
Model:

#166 Post autor: Zdenek2007 »

shadow pisze:Szkoda tylko, że światła z opcją AUTO nie są spięte z czujnikiem deszczu :(
A tu się troszeczkę mijasz z przwdą! Bo włączenie i kilkunastokrotne machnięcie wycieraczek bez przerwy przełącza światła z trybu dziennego na normalne.
Co prawda nie jest to zasługa czujnika deszczu ale u mnie działa.

Awatar użytkownika
Arkan29
Debiutant
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19CDTI
#167 Post autor: Arkan29 »

Można również w deszczowy dzień załączyć halogeny przednie co sprawia, że automatycznie załączają się pozycyjne z przodu i z tyłu a wyświetlacz przechodzi w tryb nocny.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#168 Post autor: Flora »

Pomijając już stosowanie halogenów przy dobrej widoczności, możliwość ich włączenia nie jest przypadkiem zależna od świateł mijania?

Vitoski
Świeżak
Imię: Edward
Auto: Zafira B 1.8
Oznaczenie silnika: Z18XER

#169 Post autor: Vitoski »

Panowie mam do Was pytanie o światła dzienne (mijania) i czujnik zmierzchu.
Otóż dzięki uprzejmości naszego forumowego kolegi Mawerix (dzięki) mam ustawione światła dzienne w następujący sposób:
- UEC - wybrany program nr 5
- REC - wybrana opcja "nie występuje"

Wszystko powinno banglać jak należy, ale jakoś mi to "chyba" nie działa. Autko zaparkowane jest w garażu gdzie mamy tylko oświetlenie sztuczne (lampy). Przełącznik świateł w pozycji 'AUTO'. Po odpaleniu auta zapaliły się wszystkie lampy, czyli przód (mijania i postojówki), tył (pozycyjne), podświetlenie zegarów, konsoli oraz CID w trybie nocnym.
Po wyjechaniu z garażu ok 8:00 stan ten się w ogóle nie zmienił - czyli wszystko działało jakby w trybie nocnym. Faktem jest, że dziś w Krakowie był dzień pochmurno-deszczowy.
W ciągu dnia żona, która jeździ autem zaobserwowała, że CID był w trybie dziennym po odpaleniu auta (nie ruszała przełącznika). Odebrała malucha ze żłobka i przy kolejnym odpaleniu auta CID już został w trybie nocnym.
Chcąc sprawdzić czy faktycznie działa ustawienie świateł dziennych postanowiłem wieczorem "oszukać" czujnik zmierzchu i poświecić na niego latarką na zapalonym silniku, tak aby zasymulować jasne otocznie. Niestety nic się nie zmieniło, wszystkie lampy jak świeciły tak pozostały, CID w trybie nocnym:(

Stąd moje pytanie, czy "oszukiwanie" czujnika faktycznie nie działa? Jak najlepiej sprawdzić czy program nr 5 działa w moim aucie?
Jak to działa u Was koledzy z czujnikiem zmierzchu. Czy faktycznie w dni pochmurne czujnik dostaje za mało światła i ustawia tryb nocny?

Jako ciekawostkę dodam, że sprawdzałem czujnik na wcześniejszych ustawieniach i po całkowitym jego zakryciu światła się włączały. Na poprzednim ustawieniu w pozycji AUTO CID był w trybie dziennym, natomiast żadne lampy się nie świeciły (wygląda to jak program nr 3).

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#170 Post autor: rafant4011 »

działa poprawnie,
Warszawa też była pochmurna i auto odczytało to jako noc i cały dzień jeździłem na CID ciemny.
Wszystko działo Ci jak należy ;)

Vitoski
Świeżak

#171 Post autor: Vitoski »

Ufff... Dzięki za potwierdzenie.
Pozostaje tylko pytanie czemu czujnik nie reaguje na światło latarki? Czyżby to była taka cwana bestia i reagowała tylko na określoną barwe światła?

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#172 Post autor: Flora »

Vitoski pisze:Chcąc sprawdzić czy faktycznie działa ustawienie świateł dziennych postanowiłem wieczorem "oszukać" czujnik zmierzchu i poświecić na niego latarką na zapalonym silniku, tak aby zasymulować jasne otocznie.
Spróbuj z metalohalogenem, a zobaczysz różnicę.
Czujnik nie wyłapuje różnicy jasno/ciemno, ale sprawdza intensywność oświetlenia. Większość sztucznych źródeł światła ma znikome w porównaniu do oświetlenia słonecznego natężenie. Dodatkowo nawet w pochmurny dzień często włącza się "tryb nocny".

Awatar użytkownika
Arkan29
Debiutant
Imię: Mariusz
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI
Oznaczenie silnika: Z19CDTI
#173 Post autor: Arkan29 »

Lepiej czujnik oszukać w drugą stronę. Przykryć czymś szybę i zasymulować noc :) Ja mam ustawione światła przez kolegę Irka i sprawdza się w 100%. W pogodny, jasny dzień świecą się tylko światła mijania z przodu a BID w trybie dziennym. Przy wjeździe np. do tunelu (ten w Katowicach pod rondem) przeszło mi w tryb nocny czyli wszystkie światła i BID w pozycji noc.
Dodatkowo nawet gdy jest jasno a używam wycieraczek dość intensywnie (tryb auto i dość częste ruchy) autko samoczynnie przechodzi w tryb nocny czyli wszystkie wymagane światła. No i opcja by wymusić tryb nocny to załączyć halogeny przeciwmgielne z przodu a automatycznie zapalają się światła z tyłu i pozycyjne z przodu. To jedna sprawa.
Aby dokładnie wiedzieć w jakim trybie akurat jedziesz wystarczy zerknąć na kontrolki. Jak świeci Ci się kontrolka od świateł mijania to jest tryb nocny. Jak nie świeci, to masz tryb dzienny (kontrolka się nie świeci a i tak mijania są załączone).

TomCars
Przeglądacz
Imię: Tomasz
#174 Post autor: TomCars »

Wie ktoś czy czujnik zmierzchu idzie jakoś wyregulować? Mi się wydaje że w dzień za szybko się włącza w tryb nocny.
1,9 CDTI,150KM,COSMO,OPC LINE,AUTOMAT,2010,PANORAMA,CZARNA PERŁA

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#175 Post autor: rafant4011 »

Arkan29 pisze: Aby dokładnie wiedzieć w jakim trybie akurat jedziesz wystarczy zerknąć na kontrolki. Jak świeci Ci się kontrolka od świateł mijania to jest tryb nocny. Jak nie świeci, to masz tryb dzienny (kontrolka się nie świeci a i tak mijania są załączone).
Nie wystarczy, jeśli masz wyłączoną opcję AUTO poprzez szybkie przekręcenie gałki świateł Prawo/Lewo to tryb do jazdy dziennej jest wyłączony... I możesz myśleć że światła są włączone, a i tak mandat zarobisz :evil: miałem takie zajście ale obeszło się upomnieniem, jak panu policjantowi pokazałem co jak działa...

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
#176 Post autor: Flora »

TomCars pisze:Wie ktoś czy czujnik zmierzchu idzie jakoś wyregulować? Mi się wydaje że w dzień za szybko się włącza w tryb nocny.
Pamiętaj, że czujnik ten nie ma za zadanie włączenia świateł aby doświetlić drogę, ale sprawić że będziesz lepiej widoczny. Dlatego właśnie przełącza się w "tryb nocny" w czasie pochmurnego dnia.

TomCars
Przeglądacz
Imię: Tomasz
#177 Post autor: TomCars »

Ja nie mówię o pochmurnym dniu, tylko w dzień słoneczny włącza się wg nie za szybko i dlatego pytałem o możliwość regulacji.
1,9 CDTI,150KM,COSMO,OPC LINE,AUTOMAT,2010,PANORAMA,CZARNA PERŁA

Vitoski
Świeżak

#178 Post autor: Vitoski »

Arkan29 pisze:Lepiej czujnik oszukać w drugą stronę. Przykryć czymś szybę i zasymulować noc :)....
Dokładnie tak zrobiłem gdy testowałem za pierwszym razem czujnik. Niemniej jednak chciałem przetestować w drugą stronę, a tu aura ewidentnie nie sprzyja:(
Jak będę miał okazję to przetestuję przy użyciu metalohalogenu jak radził kolega Flora.

Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak

#179 Post autor: rafant4011 »

Dziś mamy ładną pogodę, słoneczną...

Vitoski
Świeżak

#180 Post autor: Vitoski »

rafant4011 zazdroszczę!:)
Jak zaczęło wczoraj lać, tak dalej leje bez przerwy.
Wracając do tematu pochmurnych dni, uważam to za zaletę, że czujnik przełącza w tryb "nocny. Dzięki temu nie trzeba pamiętać o przestawianiu świateł aby być lepiej widocznym na drodze.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”