[B] szarpnięcie silnika i stukot podczas przyspieszania

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
Spox5
Debiutant
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER

[B] szarpnięcie silnika i stukot podczas przyspieszania

#1 Post autor: Spox5 »

Problem zaczął się 5 dni temu. Po odpaleniu silnika w kabinie nie można było wysiedzieć. Przy pracy silnika na luzie wewnątrz dudniało i huczało, na zewnątrz silnik wydawał się, że normalnie pracuje i nic nie było słychać niepokojącego. Przyspieszając i nabierając prędkości huk zanikał, ale był słyszalny stukot.
Mechanik na początku podejrzewał problem z wydechem, ale gdy go odkręcił wewnątrz nadal dudniało. Następnie podtrzymując brechą chyba silnik od strony pasażera stwierdził, że poduszka silnika do wymiany. Umówiłem się na termin wymiany i pojechałem do domu. Po tej akcji z brechą, w kabinie huk umilkł. Niestety bardziej wyraźny stał się dźwięk stukotania podczas przyspieszania oraz pojawiło się delikatne szarpnięcie silnika przy odpalaniu.
Mechanik wymienił poduszkę silnika, ale problem stukotu i szarpnięcia nie minął.

Kamerką udało mi się nagrać filmik z dźwiękiem wydobywającym się przy ruszaniu i przyspieszaniu: https://youtu.be/k2I6CxVTEWY (kiepska jakość obrazu).

Błędy odczytałem OP-COM'em ale nic niepokojącego nie zauważyłem. Błędy CIM i ECM po wykasowaniu nie pojawiły już się (część z nich powstała z powodu rozładowanego akumulatora), natomiast błąd REC to brak działania 1 biegu wentylatora (występuje około 1 roku).

Kod: Zaznacz cały

CIM: 
B3055 - Problem z kluczykiem z transponderem
(00)  - Nie występuje

ECM:
P0597 - <Nieznany kod błędu>
&#40;61&#41;  - Nie występuje

P1614 - Niewłaściwy kluczyk z transponderem
&#40;50&#41;  - Nie występuje

P1616 - CIM &#40;Moduł kolumny kierowniczej&#41; - błędny identyfikator środowiska
&#40;00&#41;  - Nie występuje

REC&#58;
B1385 - Wadliwe działanie obwodu przyłącza 15A
&#40;00&#41;  - Obecny

Macie jakieś pomysły co to może być?
Crazy

#2 Post autor: Crazy »

Spox5 pisze:P1614 - Niewłaściwy kluczyk z transponderem
(50)  - Nie występuje
Spox5 pisze:B3055 - Problem z kluczykiem z transponderem
(00)  - Nie występuje
Mam u siebie to samo, sprawdź czy Ci kluczyk zapasowy dobrze działa, ja niestety go nie mam i obstawiam, tutaj przyczynę powstania tych błędów.
Spox5 pisze:P0597 - <Nieznany kod błędu>
(61)  - Nie występuje
Termostat obstawiam do wymiany, a ponoć niestety tani nie jest :(
Spox5
Debiutant

#3 Post autor: Spox5 »

Byłem ponownie u mechanika, i ten upiera się, że to któraś z poduszek silnika tak hałasuje. Za wymianę pozostałych 3 szt. chce 520zł (wcześniej zostawiłem już 170zł).

@Crazy te pierwsze dwa błędy, które opisujesz to dotyczą modułu CIM, ale póki raz na miesiąc występuje ten problem, to nie mam zamiaru się z nim barować.

Sprawdzę za jakiś czas czy błąd P0597 się pojawi, póki co żadnych negatywnych skutków z jego powodu nie doświadczyłem.
Spox5
Debiutant

#4 Post autor: Spox5 »

Jestem po wymianie. Tym razem za pierwszym podejściem mechanicy trafili uszkodzoną poduszkę silnika. Rozsypała się ta na środku od strony kabiny. Za całość wraz częścią zapłaciłem 130zł. Także jeśli u was w Zafirkach podobnie hałasuje jak na filmiku to wiecie gdzie szukać przyczyny. Jak ktoś ma kanał to sam bez trudu by to wymienił.

W końcu nastała wewnątrz cisza :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”