[B]Spalanie 1.8 benzyna

Silnik (ON, PB, LPG, CNG), układ przeniesienia napędu, układ wydechowy itp.

Moderatorzy: Mariusz, Tazz

Wiadomość
Autor
giant19s

#16 Post autor: giant19s »

bondzo001 pisze:normalna jazda 80-110 8-9 litrów
nie normalna: 110-190(najczesciej 150) 11-12 litrów, :shock:
brakuje 6 biegu :(
\

Widzę że nie tylko moja tak pije :)
Tak jak kolega bondzo001 pisze po 130-140 aż się prosi o zmianę na 6 biega :( oj naprawdę by się przydał ;) trzeba se jakoś radzić

Anony Mous

#17 Post autor: Anony Mous »

bondzo001 pisze: 110-190(najczesciej 150) 11-12 litrów, :shock:
brakuje 6 biegu :(
Dlatego jak brałem 1.8 pod uwagę przy zakupie...to tylko z opcją lpg...bo nie wyobrazam sobie jechać np na Chorwacje....gdzie teraz już ponad połowe trasy to autostrady.....ze spalaniem 11-12 litrów....

Woytas

#18 Post autor: Woytas »

kaliope pisze:połowe trasy to autostrady.....ze spalaniem 11-12 litrów
Tak jak wcześniej napisałem w zeszłym roku w 4 os dorosłe+2 dzieci z box'em dachowym z włączoną klimą Zocha spaliła mi 9,5l/100km (średnia prędkość 130-140km/h). Jazda bez szaleństw na tempomacie.

kaliope pisze:jak brałem 1.8 pod uwagę przy zakupie...to tylko z opcją lpg
Jest tylko mały problem z jazdą bez zapasu, oby nikomu się nie przydarzył:
Na Słowacji, Austrii, Chorwacji, Słowenii jest OBOWIĄZEK posiadania koła zapasowego (dojazdowego) żadnych substytutów typu pianki, naboje, itp. We wszystkich tych państwach jest to przepis bardzo zajadliwie egzekwowany w stosunku do turystów/tranzytowców w przypadku kontroli :cry:
Na Słowacji jest za brak kółeczka - mandat 350 Euro !!! (a oni lubią nas skubnąć), Słowenia nawet czytałem, że więcej (tam turyści to muszą mieć winiety nawet na polną drogę, którą uznają za autostradę).

I weż się tu człowieku spakuj jeszcze z dojazdówką w 4 os+2 dzieci :evil:
Ostatnio zmieniony 13 maja 2010, 11:37 przez Woytas, łącznie zmieniany 2 razy.

M@rio

#19 Post autor: M@rio »

Woytas pisze:I weż się tu człowieku spakuj jeszcze z dojazdówką w 4 os+2 dzieci :evil:
właśnie będę musiał się rozejrzeć za dojazdówką bo jak na razie mam z tyłu szesnastkę i miejsca sporo zabiera :| - makabra - ale da radę i plus pies :mrgreen:

Woytas

#20 Post autor: Woytas »

Flakun pisze:ale da radę i plus pies
no to u mnie by nie weszła nawet dojazd :lol:
oczywiście tylko w takiej konfiguracji auta :mrgreen:
Długo się zastanawiałem nad lpg i ..... nadal nie podjąłem decyzji :oops:

Flakun zajrzyj tu:
http://www.allegro.pl/item1030816398_op ... we_16.html

giant19s

#21 Post autor: giant19s »

A więc nie ma jak to zapas w koszu pod podłogą :) bagażnik uwolniony od zbędnych ładunków.
Może i większe spalanie ale wejdzie 4+2+bagaż+pies i jeszcze miejsce na kochankę się znajdzie :mrgreen: :mrgreen:

bondzo001

#22 Post autor: bondzo001 »

Juz tu w temacie kiedys pisałem
,najprawdopodobniej dojazdowka pasuje z calibry. :idea: :driver:

Anony Mous

#23 Post autor: Anony Mous »

Witam, u mnie spalanie po przejechaniu ok. 5 tkm wynosi wg komputera 8,7 l/100 km (rzeczywiste ok. 8,5 - komputer zawyża o jakieś 0,2-0,3 l/100 km). Przy czym głównie trasa, jazda po mieście niestety ok. 9,5-10,0 l/100 km.

8marco0

#24 Post autor: 8marco0 »

Witam. U mnie jazda po mieście-comp pokazuje 11,3L
W trasie 8,3 przy 130-140km/h. :|. To spalanie na mieście troche mnie drażni,ale co zrobić.

maly.art

#25 Post autor: maly.art »

Generalnie nie jeżdżę na benzynie, ale za nim założyłem LPG to po trasie wyszło mi ok 8,3 - 8,6, natomiast miasto 9,5 - 9,7 teraz na LPG to trasa 9,0-9,6, miasto 10,5 - 11.

Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#26 Post autor: oki »

A jak wygląda spalanie w przypadku skrzyni automatycznej z silnikiem 1,8?
Posiada ktoś może taką skrzynię?

Anony Mous

#27 Post autor: Anony Mous »

każdy Ci powie co innego....gdyż wszystko zależy od stylu jazdy. Np w miescie Woytas twierdzi że 10, 8marco0 że 11 litów a shell że 8-8-4, co dla mnie jest wynikiem zaskakującym gdyż cdti palą w mieście 8 i to przy raczej spokojnej jeżdzie. Średnia 16 osób na autocentroum osób to 10,4. Jeśli chcesz automat, to dodaj sobie 1 litr. Czyli musisz liczyć okolo 11 w miescie.

Awatar użytkownika
guma75
Bywalec
Imię: Waldek
Auto: Opel Zafira B 1,9CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#28 Post autor: guma75 »

Witam . Mam pytanie moja Zosieńka(1.8 2000r) spala mi gazu 15litrów , wydaje mi sie że to dosyć dużo na baku 40l przejeżdzam 270km . 26-go jestem umówiony u gazownika na kontrole darmową (gaz ledwo co założony). I ma mi zrobić coś z tym odpalaniem bo długo kręce może to jest przyczyna tak sporego spalania? Prośba kolegów co mają w Zosieńkach LPG bardzo prosze oinformacje ile wam spala gazu. Pozdrawiam

Założyli mi sekwencie Stag4 - Zostawie in auto i niech robią . Dzieki Jacek za odpowiedz.Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 21 lip 2010, 15:12 przez guma75, łącznie zmieniany 1 raz.
GUMA75

dejna

#29 Post autor: dejna »

guma75 pisze:Witam . Mam pytanie moja Zosieńka(1.8 2000r) spala mi gazu 15litrów , wydaje mi sie że to dosyć dużo na baku 40l przejeżdzam 270km . 26-go jestem umówiony u gazownika na kontrole darmową (gaz ledwo co założony). I ma mi zrobić coś z tym odpalaniem bo długo kręce może to jest przyczyna tak sporego spalania? Prośba kolegów co mają w Zosieńkach LPG bardzo prosze oinformacje ile wam spala gazu. Pozdrawiam

Założyli mi sekwencie Stag4 - Zostawie in auto i niech robią . Dzieki Jacek za odpowiedz.Pozdrawiam

kolego, to jest nie TEN dział... temat i tak już się rozjechał na ZA i ZB a dodatkowo poruszasz problemy z instalacją... poszukaj w dziale dla ZA tematów dotyczących gazu i może tam znajdziesz wyjaśnienie... proszę o pisanie we właściwych działach gdyż robi się później BAŁAGAN!

rafi.zafi

#30 Post autor: rafi.zafi »

NO to tak Miasto klima 9,3 trasa Chorwacja 8,1 Mieszane 8,9 Jak na mase i gabaryty to nie ma co nazekac.Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silnik”