Problem z wentylatorami od chłodnicy i klimy

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
Łukasz

Problem z wentylatorami od chłodnicy i klimy

#1 Post autor: Łukasz »

Witam.
Jestem nowym użytkownikiem i mam następujący problem. Mianowicie po przekręceniu kluczyka w stacyjce odrazu załącza mi się wentylator od chłodnicy i od klimy, ponadto auto zaczeło gorzej odpalać (mam nowy akumulator). Dodam, że parę miesięcy temu działo mi się to samo i wymieniłem termostat bo się rozszczelnił i wymieniłem czujnik płynu chłodniczego. Wystarczyło na jakiś czas . Teraz dzieje się to samo Elektryk badał auto 2 razy i nic - pewnie el. do bani. Dosyć mam wydawania kasy na mechanika i elektryka, proszę o pomoc w tej sprawie.

#2 Post autor: Ramirez »

Miałem tak sam problem jak ty. Chodziły mi wentylator non stop, Byłem chyba u 3 mechaników siedzieli nad zośką pół dnia i nic. Ale pojechałem do Wrocka i zrobił mi mechanik symulację. I okazało się że to Czujnik ciśnienia klimatyzacji. Wymienili mi i wszystko jest ok ;)
giant19s

#3 Post autor: giant19s »

Ja obecnie borykam się jeszcze z tym problemem :)
Takim wyjściem na szybko to wypięcie z modułu wentylatorów klimy i chłodzenia (winna się zapalić kontrolka chłodnicy z gwiazdką -*-)
Byłem z tym u elektryka ale musiałbym zostawić auto na cały dzień to by wtedy dokładnie to sprawdził a narazie to się tylko podpytałem co to może być. Celował ze albo coś nie tak z elektryką (kablami) lub walnięty moduł.
alpi666

#4 Post autor: alpi666 »

giant19s

#5 Post autor: giant19s »

Będzie trzeba przedstawić pomysł "usterki" elektrykowi :) może faktycznie to będzie powodem tych problemów.
Dobrze by było :) zamiast nowego modułu tylko skręcenie kabelków :) ile siana w kieszeni :P hehe
alpi666

#6 Post autor: alpi666 »

No właśnie ja dochodziłem do tego przez parę miesięcy mi już wszystko chcieli wymieniać od kabli wysokiego napięcie do sondy lambdy zauważyłem ze w oplu słabe jest uziemienie
Robert27j

#7 Post autor: Robert27j »

Witam.
Wreszcie jak już mnie wyjazd przycisnął wziąłem się za problem poważnie. Rozkręciłem moduł sterujący i sprawdziłem przekaźniki i tranzystory sterujące. Wszystko niestety działa, to znaczy jak podałem napięcie 5V na bazy tranzystorów to mi się załączały kolejne biegi wentylatorów. Diagnoza: MODUŁ STERUJĄCY USZKODZONY. Kupiłem używkę z rozbitego auta za 220PLN, wymieniłem i po problemie. Auto przeszło test w Chorwacji przy temperaturach 33C a nawet 34C.
Pozdrawiam
Darek S.

#8 Post autor: Darek S. »

Witam
A robiłeś diagnostykę modułu chłodzenia? Ja mam też wielki problem z tym modułem zobacz:
http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=3082&start=30
alek_jan

#9 Post autor: alek_jan »

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jaka powinna być "reakcja" wentylatorów na odpięcie wtyczki z czujnika temp. płynu (ten na termostacie). U mnie oba wentylatory (silnika i klimy) od razu ruszają. Czytałem gdzieś, że nie powinny. Jak z tym jest i jak jest u Was ??

PS. Błędów na kompie nie mam.
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#10 Post autor: Rybka »

Jak odpinam to ruszają wiatraki i wywala błąd.
Świecą się 2 kontrolki.
alek_jan

#11 Post autor: alek_jan »

To masz tak jak ja. Gdzieś czytałem opinię właściciela , że u niego wiatraki nie pracują i tak powinno być .... hmmmm.

Może inni się wypowiedzą ??
Awatar użytkownika
Rybka
Zafiromaniak
Imię: ROBERT
Auto: ZAFIRA B
Model: CDTI
Oznaczenie silnika: Z19DTL
#12 Post autor: Rybka »

Mamy ok.
Odpinając kostkę komp wychwyca błąd chłodzenia i zabezpiecza auto włączając wiatraki.
Ktoś głupoty pisał. ;)
alek_jan

#13 Post autor: alek_jan »

Też mi się tak wydawało, ale wolę się upewnić.

Komp "zabezpiecza" silnik przed ewentualnym przegrzaniem i odpala wiatraki.
Jędrek Z

#14 Post autor: Jędrek Z »

Witam.A ja mam następujący problem: od dłuższego czasu w mojej Zośce jest uszkodzona chłodnica klimatyzacji -cały czas pracowały wentylatory ale syn wpadł na "szatański pomysł" i wyjął bezpiecznik 10 A i w tej chwili jeżdżę bez wentylatorów i pilnie obserwuję wskaźnik temperatury-Zośka nie grzeje się ale jeździć bez wiatraków strach-czy jest jakiś sposób aby oszukać sterownik wiatraków-może jakieś "mostkowanie" czujnika 3 pinowego czujnika klimatyzacji tu pomoże?/oczywiście wszystkie opcje bez kupna nowego skraplacza klimy-nowy kupię na wiosnę/
mleczny87

#15 Post autor: mleczny87 »

Witam, u mnie problem polega na tym, że na desce świeci się błąd w momencie gdy tempertura przekracza 90 i nie pracuje wentylator. Szukałem termowłącznika żeby odpalić fan na krótko i coś ustalić i wykluczyć ale tego czujnika nie moge znaleźć. Jest jakiś inny sposób aby odpalić wentylator? Zaznaczam, że wentylator chłodnicy wody jest wizualnie dobry ( obraca się) a wentylator klimy jest zatarty (klima i tak nie działa) ale to chyba nie ma nic wspólnego.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”