DPF Info - aplikacja na Androida Zafira Tourer 2.0

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
evolution1zafir
Mieszkaniec
Imię: EVO
Auto: Opel Zafira C Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DT
DPF Info - aplikacja na Androida Zafira Tourer 2.0

#1 Post autor: evolution1zafir »

Kolega PING z forum Insignia stworzył program DPF info który pokazuje bieżące parametry filtra, zapchanie, temperatury itp.
Jeśli ktoś jest chętny to zapraszam do przestudiowania tematu forum insignia .
Na razie do silników 2.0 CDTI ale i tak pomysł bardzo dobry i przede wszystkim udany.
Ja już mam :-)

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 paź 2016, 15:48 przez evolution1zafir, łącznie zmieniany 2 razy.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Model: A
Oznaczenie silnika: A16LET
#2 Post autor: Crazy »

DPF Info to już dawno zrobiona aplikacja przez kolegę VooDoo z VKP.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
evolution1zafir
Mieszkaniec
Imię: EVO
Auto: Opel Zafira C Cosmo
Model: ZC
Oznaczenie silnika: A20DT
#3 Post autor: evolution1zafir »

W takim razie temat do zamknięcia.

Temat zostaje przeniesiony do Działu DPF i nie będzie zamykany - Bodek
Ostatnio zmieniony 11 paź 2016, 15:50 przez evolution1zafir, łącznie zmieniany 2 razy.

Ping

#4 Post autor: Ping »

Witam,

Zauważyłem, że temat mojej aplikacji pojawił się na tym forum.
W kwestii sprostowania, chciałbym poinformować, ze przedstawiona aplikacja nazywa się obecnie OPL DPF Monitor i odczytuje poziom zapełnienia w silnikach w Insignii, Zafirze C oraz Astrze J, a konkretnie w silnikach które mają oznaczenia A20DT, A20DTJ, A20DTH, A20DTR oraz z niektórymi silnikami A17DTx do roku modelowego 2014.

Z tego co mi wiadomo, to aplikacja stworzona przez VooDoo z VKP nie gada z tymi silnikami.

Awatar użytkownika
scooter
Bywalec
Imię: Rafał
Auto: Opel Zafira B 1.7 CDTI
Model: ZB
Oznaczenie silnika: A17DTR
#5 Post autor: scooter »

Witam, Kolego PING możesz polecić jakiego ELM kupić żeby nie robić sobie zbędnych kosztów i czy ta aplikacja zadziała z Zafirą B silnik A17DTR

Crazy
Zafiromaniak
#6 Post autor: Crazy »

scooter pisze:jakiego ELM kupić żeby nie robić sobie zbędnych kosztów
To bierz najtańszego :)
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne

Awatar użytkownika
aroniusz
Mieszkaniec
Imię: Arek
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#7 Post autor: aroniusz »

Bardzo fajna aplikacja, a graficznie i pod względem informacji lepsza od DPF Info :piwo:
Pisałem kiedyś do autora aby interfejs zrobił bardziej przejrzysty, np taki jak w OPL DPF Monitor, ale poza obietnicą nic się nie zmieniło. Może kolega Ping zrobi też aplikację co zosiek b :>

Ping

#8 Post autor: Ping »

Ja na razie aplikacja działa z ZC z silnikami które wymieniłem wcześniej.
W kwestii pytania czy będzie działać z ZB z silnikiem A17DTR to ciężko mi jednoznacznie stwierdzić czy aplikacja zadziała czy też nie, gdyż nie testowałem takowej. ZB ma nieco inny protokół diagnostyczny.

Aplikacja jest w fazie rozwojowo/testowej. Co jakiś czas coś tam dodaje, coś poprawiam, jednak uprzedzając pytania, to na chwilę obecną nie mam możliwości wprowadzenia obsługi innych silników niż te o których wspomniałem w moim pierwszym poście.

Jeżeli chodzi o ELM327 to te najtańsze nie są do końca takie dobre. Są to klony oryginalnego interfejsu, w których zostało powycinane lub niezaimplementowane sporo funkcji. Dobrą aplikacją do sprawdzenia jakości interfejsu jest ELM327 Identyfier z Google Play.

Stworzyłem jeszcze inną aplikację, którą można odczytać błędy ECU, ale na liście modeli nie uwzględniłem ZB i ZC - przy okazji jakiegoś updatu, mam nadzieję że uda mi się je dodać, aczkolwiek wybierając inny model też powinno zrobić odczyt.

Nie chciał bym zostać posądzony o to, że robię sobie tutaj reklamę, jak to miało miejsc na forum AstraKlubu, gdzie mój post został wycięty przez moderatora. W razie czego zadawajcie pytania.

Crazy
Zafiromaniak
#9 Post autor: Crazy »

Jeżeli chodzi o ELM327 to te najtańsze nie są do końca takie dobre.
Też to kiedyś tu pisałem, ale rozpętała się nieco dłuższa rozmowa dlatego wolałem napisać "kup najtańszego"
Najbardziej podrabianymi są interfejsy Icar.
Chinczyk potrafi własny produkt podrabiac :lol:

Awatar użytkownika
scooter
Bywalec
#10 Post autor: scooter »

Mi chodziło bardziej o wskazanie , podanie modelu nazwy. Mnóstwo jest tego na aukcjach trudno wybrać a niechce kupować pokoleji każdego wy napewno macie takie miejsce w którym kupiliscie i działają.
Miałby współpracować z Galaxy S5 Neo

Awatar użytkownika
fredas
Zafiromaniak
Imię: Ryszard
Auto: Opel Zafira B
Oznaczenie silnika: Z19DT
#11 Post autor: fredas »

scooter pisze:Mi chodziło bardziej o wskazanie , podanie modelu nazwy. Mnóstwo jest tego na aukcjach trudno wybrać a niechce kupować pokoleji każdego wy napewno macie takie miejsce w którym kupiliscie i działają.
Miałby współpracować z Galaxy S5 Neo
Nie wszyscy maja galaxy s5 wejdziesz na aledrogo i upatrz sobie wymarzonego elm-a wyślij zapytanie do sprzedającego to jest jego brocha żeby klienta poinformować :> cxzy jest kompatybilny z tym modelem :ok:
Ostatnio zmieniony 04 sty 2017, 07:16 przez fredas, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
scooter
Bywalec
#12 Post autor: scooter »

Moze inaczej coś co jest kompatybilne z Androidem 6 :)

Crazy
Zafiromaniak
#13 Post autor: Crazy »

Ping pisze:ELM327 Identyfier z Google Play.
Ta aplikacja nie jest w stanie jednoznacznie stwierdzić czy interfejs jest dobry, przykład:
wysyłamy pytania o wspieranie protokołu KWP, aplikacja podpowie, że wspiera ten interfejs ale w praktyce nie połączy się z pojazdem.
Problem głównie występuje w fiatach.

Jest to spowodowane złą jakością interfejsu.

Polecam używać interfejsów na procesorze PIC, a nie ARM ogólnie ciężko są dostępne na tym PICu
Ostatnio zmieniony 04 sty 2017, 08:44 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Flora
Zafiromaniak
Imię: Marcin
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#14 Post autor: Flora »

Właściwie ma czegoś takiego jak ELM327 na ARMie.

Ping

#15 Post autor: Ping »

Można by rzec ze OBDLink jest takowym ale w porównaniu z chinczykami to cena kosmos.

ODPOWIEDZ

Wróć do „DPF”