Silnik mały problem

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
danielkato

Silnik mały problem

#1 Post autor: danielkato »

Witam potrzebuje pomocy moja narzeczona kupiła sobie Fiata Punto 2, jest tak ze zrobiliśmy rozrząd, wymieniłem pompę paliwa, świece cewke kable do świec.

Problem jest taki że akumulator nam padł wczoraj. Dziś założyłem nowy i auto wogole nie chce nam odpalić i nie wiem dlaczego z ego rozrusznik słuchać że kręci ale nie umie go odpalić macie może jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
rafant4011
Zafiromaniak
Imię: Rafał
Auto: Zafira B
Model: Cosmo
Oznaczenie silnika: Z19DT

#2 Post autor: rafant4011 »

danielkato, może ma jakiś alarm/odcięcie zapłonu i brak prądu spowodowało uaktywnienie?
Jest to nowy nabytek więc nie wiadomo co w trawie piszczy, zadzwoń najlepiej do poprzedniego właściciela, jeśli to nie był handlarz...
Mariusz 79

#3 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, a czy po zmianach czyli wymiana rozrządu, cewki itp odpalił i dopiero potem padł akumulator? bo jeśli po zmianach nie był odpalony to może rozrząd jest przedstawiony. Najważniejsza sprawa to czy jest iskra i czy pompka podaje paliwo, jak odpowiesz na te pytania to można dalej diagnozować.
danielkato

#4 Post autor: danielkato »

Powiem tak. autem pojechaliśmy na przegląd przeszedł bez problemu. Zjechalem do pracy akurat mi padło. I od momentu gdy go wyciągnąłem i włożyłem naładowany już nie chce odpalić. I nie wiadomo dlaczego.

Iskra jest, pompa paliwa działa
Mawerix

#5 Post autor: Mawerix »

Błędy jakieś :?: może to być jakiś alarm o którym wspomniał kolega rafant4011, przed odłączeniem klemy było wszystko OK po ponownym podłączeniu alarm mógł się zazbroić i nie pozwala uruchomić pojazdu.
Masz jakiś pilocik przy kluczyku, centralny zamek na pilota :?:
Sprawdź też wszystkie bezpieczniki czasem się zdarza że przy podłączeniu akumulatora któryś się przepali.
Ostatnio zmieniony 14 paź 2016, 06:19 przez Mawerix, łącznie zmieniany 1 raz.
danielkato

#6 Post autor: danielkato »

Ok będę próbować.
danielkato

#7 Post autor: danielkato »

Panowie więc tak udało się dziś odpalić auto,

Nie odpalił na dotyk tylko trzeba było chwilę dłużej mieć przekonany klucz

Jak odpaliłem miałem dałem gaz na 1500 obr było ok
Ale jak puściłem nogę zgasł. Odpaliłem ponownie ale delikatnie puszczam nogę z gazu i spadał na obrotach i przy 800 - 900 lekko trzeslo autem. Co mogę to powodować?
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#8 Post autor: gRZENIU »

danielkato pisze: Co mogę to powodować?
Może być wypadanie zapłonu ( słaba iskra ) do wymiany świece , może mieć przebicie cewka , może być ,że rozłączyło się podciśnienie ... Na tą chwilę to przychodzi mi do głowy ... ;)
danielkato

#9 Post autor: danielkato »

Tylko że to co zrobiliśmy to nowy rozrząd, nowa pompa paliwa nowe świece kable i nowa cewka
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#10 Post autor: gRZENIU »

To trzeba sprawdzić czy rozrząd się nie przestawił ... Może coś tam przeskoczyło i dlatego taki problem ...
danielkato

#11 Post autor: danielkato »

A jam będę mógł to stwierdzić czy tylko mechanik
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
#12 Post autor: gRZENIU »

możesz Ty, ale musiał byś zerknąć gdzie są znaki kontrolne ustawienia rozrządu ... Niestety w Z16XE nie mam pojęcia gdzie one są ... :(
wampir11111

#13 Post autor: wampir11111 »

Ja bym wyciagna pape I zobaczyl czy jaki luzny syf sie niedostal do papy ;)

ps. gRZENIU chodzi o Fiata Punto 2 ;)
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, 07:22 przez wampir11111, łącznie zmieniany 1 raz.
Mawerix

#14 Post autor: Mawerix »

danielkato pisze:nowa cewka
To jakiś zamiennik czy oryginał :?:
danielkato

#15 Post autor: danielkato »

Oryginał
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”