Zafira A brak koszyka na koło i dziwny "korek"

Zawieszenie, koła, podwozie, układ kierowniczy, hamulce, opony itp.

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
witek88

Zafira A brak koszyka na koło i dziwny "korek"

#1 Post autor: witek88 »

Witam serdecznie! W niedzielę zakupiłem Zafirę 1.8 z 2004r sprowadzaną z Niemiec. Dopiero poznaję auto i potrzebuję odrobiny pomocy od doświadczonych użytkowników. W bagażniku brak śruby do opuszczania koszyka z kołem zapasowym, po prawej stronie schowek i kompresor. Pod spodem nie widzę koszyka. Wersja wyposażenia njoy. Chcę założyć gaz i mam pytanie. Czy w zakładzie sami zamontują odpowiedni stelaż, czy powinienem sam go wcześniej zakupić? Jest też jeszcze jedna rzecz, która nie wiem,czym jest. Mianowicie z tyłu, pod zderzakiem jest dziwny korek (żona mnie straszy,że był już gaz założony), jego zdjęcie w załączniku. Bardzo proszę o pomoc i pozdrawiam!
Załączniki
chodzi o ten plastik z logiem GM
chodzi o ten plastik z logiem GM
Ostatnio zmieniony 19 paź 2016, 18:50 przez witek88, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#2 Post autor: Sebu$ »

Ten korek to gniazdo elektryczne do podłaczenia wtyku z przyczepy.
I masz wersję z hakiem.

Ostatnio ktoś w dziale giełda sprzedawał kosz na koło zapasowe. Na Allegro również powinny być dostępne.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
witek88

#3 Post autor: witek88 »

:piwo: Uff;) dziękuję bardzo za odpowiedź. Do haka mam instrukcję właśnie, ale sam hak ktoś chyba zdemontował. Czyli koszyk najlepiej zakupić wcześniej samemu? W sumie chyba najlepiej będzie, jak zapytam w zakładzie gdzie będę montował lpg.
Awatar użytkownika
Sebu$
-#Administrator
Imię: Sebastian
Auto: Yaponiec
Model: Inne
Oznaczenie silnika: Pb1.5

#4 Post autor: Sebu$ »

Sprawdz czy haka nie masz w lewym schowku lub w rynience bagaznika.

tak na szybko masz aukcję z Allegro

kosz Zafira
Ostatnio zmieniony 19 paź 2016, 21:14 przez Sebu$, łącznie zmieniany 2 razy.
Nie jestem gruby i nie mam nadwagi. Wyniki są poprawne ! Ale kurde wyszło mi, że mam znaczny niedobór wzrostu :evil:
Obrazek
i już wiem, że nie jestem stary - jestem po prostu RETRO ....
:lol:
Awatar użytkownika
Tunio999
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ex ZB 1.8 SPORT
Model: 2008
Oznaczenie silnika: Z18XER

#5 Post autor: Tunio999 »

witek88 pisze:Czyli koszyk najlepiej zakupić wcześniej samemu?
Z tego co mi wiadomo butlę montują bez kosza zapasowego ;)
Ale podjechać i zapytać nie szkodzi :)

Co do wyposażenia swojej ZAFIRY to podaj numer VIN (w odpowiednim temacie) a będziesz wiedział co powinna mieć a czego nie ma ;)
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
- Albert Einstein

<<< Pozdrawiam Tunio999 >>>
witek88

#6 Post autor: witek88 »

Jeszcze zobaczę dokładniej jutro, ale póki co, jak patrzyłem po zakamarkach, to nie widziałem. Rolety bagażnika też brakuję, ale przy zakupie jakoś się nie zwracało na takie rzeczy uwagi;) Dziękuję za link do aukcji. Nowy członek rodziny póki co stoi pod blokiem i czeka na wizytę u mechanika, bo ma 153tys przebiegu i boję się, że rozrząd strzeli;) Podzielę się małą anegdotką, mianowicie wracając od handlarza zatankowałem na jakiejś najbliższej podłej stacji i check engine nie dawał mi spokoju. Dziś dolałem 98 z BP i kontrolka odpuściła,a już myślałem, że to coś poważniejszego.

EDIT
Tunio999 dzięki:) W wolnej chwili odszukam temat i podam vin.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2016, 20:01 przez witek88, łącznie zmieniany 1 raz.
Mariusz 79

#7 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, jeśli chodzi o montaż butli gazowej to jest to już zmartwienie zakładu montującego, przecież ty za to płacisz. Ja u siebie mam butle przymocowaną dwoma śrubami, do tego jeszcze dwie opaski zamontowane na krzyż, i do tego jeszcze uchwyt na koło zapasowe. Moim zdanie dwie śruby i kosz by wystarczył, a jak nie ma kosza to śruby razem z dwiema opaskami.
witek88

#8 Post autor: witek88 »

Mariusz 79, uspokoiłeś mnie. Miałem taką nadzieję, że będzie to tak wyglądać :) W takim razie nie zamartwiam się koszykiem, tylko w swoim czasie poszukam pełnowymiarowego koła, bo zdaje się, że taki wymóg jest na taxi i wrzucę je do bagażnika.
Skasowany użytkownik 16629

#9 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

U mnie po zakupie dałem montować lpg - kosz został zdemontowany całkowicie, a butla jest zamontowana na przeznaczonych do tego zaczepach... wszystko zależy od firmy montującej instalację. Ja na Twoim miejscu nie szukałbym kosza tylko podjechał do kilku firm polecanych w swojej okolicy z zapytaniem za ile montaż gazu i w jaki sposób

Jeżeli chodzi o hak to wygląda na oryginał GM, więc trzeba szukać "kuli" oryginalnej po aukcjach ;) no chyba, że nie potrzeby Ci ten gadżet to zapomnij o temacie, a w ostateczności zdemontuj całość ;)
witek88

#10 Post autor: witek88 »

kacza1982, dzięki, dobrze upewnić się od osoby, którą sama gaz montowała:) co do haka, to nie jest mi on potrzebny, więc zaczep czeka demontaż;) pozdrawiam wszystkich i dziękuję za odpowiedzi
Crazy

#11 Post autor: Crazy »

Kolego wczoraj montowałem LPG u siebie, i kosz koła zapasowego został i jest idealnie pod butle, butla jest zamontowana 4 śrubami, oprócz tego jeszcze kosz po kole zapasowym skręcony śrubą na maxa i zapięty linką :)
witek88

#12 Post autor: witek88 »

Crazy, tylko, że ja właśnie kosza nie posiadam i jak wyżej zostało napisane, poradzą sobie bez niego, więc zakup sobie daruję. Zresztą i tak na inhalacje lpg muszę sobie najpierw odłożyć ;)
Mariusz 79

#13 Post autor: Mariusz 79 »

Witam, nie jestem pewny ale demontaż haka jak tak bardzo ci przeszkadza i montaż gazu, zrobiłbym w tym samym czasie, a powód jest bardzo prosty, każda zmiana jak np demontaż haka o ile był wpisany w dowód rejestracyjny jak i montaż gazu o ile wcześniej go nie było wymaga wymiany dowodu rejestracyjnego, także zgraj to w tym samym czasie coby dwa razy nie wymieniać dowodu.
witek88

#14 Post autor: witek88 »

Demontować nie muszę, bo to co z niego zostało, raczej mi nie przeszkadza, a samochód rejestrowałem dopiero co pierwszy raz w Polsce i póki co mam dowód tymczasowy. Haka nie zgłaszałem,bo nawet nie myślałem, że jakimś stopniu go posiadam;) Dzięki za poradę!
Awatar użytkownika
gRZENIU
Zafiromaniak
Imię: Grzegorz
Auto: Signum
Model: Polift
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#15 Post autor: gRZENIU »

witek88 pisze:Haka nie zgłaszałem,bo nawet nie myślałem, że jakimś stopniu go posiadam;)
A przegląd techniczny miałeś zrobiony jak kupowałeś auto ? Za wbicie haka diagności biorą 20 zł ( bynajmniej tyle mi powiedział),a nigdy nie wiadomo kiedy się przyda ... :lol:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Podwozie”