Zdalne uruchamianie - gdzie wpiąć

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
vojtek2008

Zdalne uruchamianie - gdzie wpiąć

#1 Post autor: vojtek2008 »

Hej,
Robię zdalne uruchamianie Zafiry poprzez SMS. Mam automat więc kilka problemów mi odpada. Praktycznie wszystko już mam gotowe czekam tylko na przekaźniki z Chin. To na czym utknąłem to jak to podłączyć do auta. Znalazłem które przewody przy stacyjce są istotne ale jak się do nich podłączyć? Naciąć izolację i dolutować swoje? Miejsca jest mało.
Macie może jakieś sugestie? Wiem że temat był już poruszany na forum ale darrrek się nie odzywa od jakiegoś czasu.
Z góry dzięki za sugestie.
Crazy

#2 Post autor: Crazy »

A jak sprawa z immobilizerem?
vojtek2008

#3 Post autor: vojtek2008 »

Crazy pisze:A jak sprawa z immobilizerem?
Kluczyk surówka z pestką
Janus

#4 Post autor: Janus »

Chyba trochę od złej strony zacząłeś... Jeżeli chodzi o to, aby w aucie szybciej zrobiło się ciepło, to proponuję zamontować elektryczną grzałkę płynu - będzie szybciej, łatwiej i taniej.

Co do podłączenia - aby wystartować musisz podłączyć obwody nr 30 (stały +) z obwodami W i 15 (+ po włożeniu kluczyka i włączeniu stacyjki) a potem po chwili zwłoki (czas potrzebny dla immo) odpalasz rozrusznik (czyli obwód nr 50) - tyle że tylko na chwilę... Do tego potrzebny jest moduł, który wyłączy rozrusznik jak zgaśnie lampka ciśnienia smarowania.
Jeżeli to ma służyć włączeniu silnika na postoju w celu grzania i dodatkowo - nadmuchu w kabinie, to wystarczy wlutować się równolegle do kabli. Uwaga na dokładne zaizolowanie!
vojtek2008

#5 Post autor: vojtek2008 »

Janus pisze:Chyba trochę od złej strony zacząłeś... Jeżeli chodzi o to, aby w aucie szybciej zrobiło się ciepło, to proponuję zamontować elektryczną grzałkę płynu - będzie szybciej, łatwiej i taniej.
Tylko skąd prąd wezmę.

Poza tym jak na razie koszty:
Arduino Nano - $3
Moduł GSM M590 - $1.26
Przekaźniki (w drodze) - $3
:-)

Janus pisze: Co do podłączenia - aby wystartować musisz podłączyć obwody nr 30 (stały +) z obwodami W i 15 (+ po włożeniu kluczyka i włączeniu stacyjki) a potem po chwili zwłoki (czas potrzebny dla immo) odpalasz rozrusznik (czyli obwód nr 50) - tyle że tylko na chwilę... Do tego potrzebny jest moduł, który wyłączy rozrusznik jak zgaśnie lampka ciśnienia smarowania.
Będę mierzył napięcie w instalacji czy podskoczyło.
Janus pisze: Jeżeli to ma służyć włączeniu silnika na postoju w celu grzania i dodatkowo - nadmuchu w kabinie, to wystarczy wlutować się równolegle do kabli. Uwaga na dokładne zaizolowanie!
Właśnie chodzi o miejsce wlutowania.
Gdzie będzie najwygodniej? Nie chcę rozbierać pół auta w śledzeniu kabli idących od stacyjki. A koło stacyjki jest mało miejsca i dodatkowo nie mogę ściągnąć kości (nawet po usunięciu szarej zawleczki) żeby mieć jakąś możliwość manewru.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2016, 22:40 przez vojtek2008, łącznie zmieniany 1 raz.
Crazy

#6 Post autor: Crazy »

Jeśli o grzanie chodzi to dla mnie pomysł ze zdalnym odpalaniem nie jest najlepszy.
No i druga sprawa ze pojazdu nie wolno zostawiać odpalonego bez nadzoru
vojtek2008

#7 Post autor: vojtek2008 »

Crazy pisze:Jeśli o grzanie chodzi to dla mnie pomysł ze zdalnym odpalaniem nie jest najlepszy.
Nie martw się, Tobie tego nie zamontuję.
Crazy pisze: No i druga sprawa ze pojazdu nie wolno zostawiać odpalonego bez nadzoru
Wiem. Ukrainiec będzie go pilnował za paczkę fajek.

Coś w temacie "Zdalne uruchamianie - gdzie wpiąć" masz do dodania?
Skasowany użytkownik 16629

#8 Post autor: Skasowany użytkownik 16629 »

vojtek2008 pisze:
Crazy pisze:Jeśli o grzanie chodzi to dla mnie pomysł ze zdalnym odpalaniem nie jest najlepszy.
Nie martw się, Tobie tego nie zamontuję.
Crazy pisze: No i druga sprawa ze pojazdu nie wolno zostawiać odpalonego bez nadzoru
Wiem. Ukrainiec będzie go pilnował za paczkę fajek.

Coś w temacie "Zdalne uruchamianie - gdzie wpiąć" masz do dodania?
Seba, bardzo nie miło traktujesz innych, w ten sposób raczej pomocy od nas nie uzyskasz żadnej. Kolega Crazy ma rację w powyższych, ale zapytam wprost:
1. Po co Ci taki gadżet? Jeżeli chcesz ogrzać auto to lepsza będzie grzałka, a prąd weźmiesz z akumulatora (chyba, że się mylę), bardziej ekologiczne rozwiązanie, druga sprawa to fakt, że u nas nie ma mrozów jak na sybirze, aby grzać trzeba było auto
2. Kluczyk z pestką do immo? o co chodzi? masz zamiar gdzieś przykleić kluczyk przy kolumnie kierownicy?
3. Dostałeś informację, które obwody odpowiadają za odpalanie, stacyjkę itp. Wiem, miejsca mało, ale czasem faktycznie trzeba trochę pogrzebać i autko rozebrać bardziej lub mniej, aby cel osiągnąć, pamiętaj, jak sam coś zrobisz jako pierwszy będziesz miał większą satysfakcję :piwo:
4. Daj namiary na tego ukraińca za paczkę fajek, pewnie nie jeden z nas będzie chciał mieć taki alarm... w sumie można takiemu zostawić kluczyki, aby auto odpalał odpowiednio wcześniej i nie trzeba się bawić w elektronika
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
Imię: Darek
Auto: Zafira B 2.0 Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z20LER
#9 Post autor: oki »

rozbierz oslone kolumny kierownicy i masz tam wiazke idaca do stacyjki w takim plastikowym kanale.
Kanal otworz sklada sie z dwoch czesci na zatrzaskach i podlacz swoje przewody zaizoluj.
vojtek2008

#10 Post autor: vojtek2008 »

Seba, bardzo nie miło traktujesz innych, w ten sposób raczej pomocy od nas nie uzyskasz żadnej. Kolega Crazy ma rację w powyższych, ale zapytam wprost:
1. Po co Ci taki gadżet? Jeżeli chcesz ogrzać auto to lepsza będzie grzałka, a prąd weźmiesz z akumulatora (chyba, że się mylę), bardziej ekologiczne rozwiązanie, druga sprawa to fakt, że u nas nie ma mrozów jak na sybirze, aby grzać trzeba było auto
A po co ludziom czujniki cofania? Przecież każdy ma oczy.
A po co klima? Przecież to niezdrowe.
A po co alarm? Można auto zostawiać na parkingu strzeżonym.
A po co automatyczne domykanie szyb? Można przecież zamknąć ręcznie.
A po co komfort kierunkowskazów? Można przecież ręcznie machać w te i we wte wajchą.
A po co aktywować tempomat? Przecież każdy ma prędkościomierz.
I tak dalej.
Odpowiedź prosta: bo chcę i potrafię.
2. Kluczyk z pestką do immo? o co chodzi? masz zamiar gdzieś przykleić kluczyk przy kolumnie kierownicy?
Coś w ten deseń. Prawdziwe obejście immo to już ciężka robota i 'skórka za wyprawkę'.
3. Dostałeś informację, które obwody odpowiadają za odpalanie, stacyjkę itp. Wiem, miejsca mało, ale czasem faktycznie trzeba trochę pogrzebać i autko rozebrać bardziej lub mniej, aby cel osiągnąć, pamiętaj, jak sam coś zrobisz jako pierwszy będziesz miał większą satysfakcję :piwo:
Które obwody to wiedziałem już wcześniej.
Liczyłem na odpowiedź w stylu: podłącz się do zacisków 2,3,4 kości XYZ która znajduje się w okolicach ściany grodziowej.
Nie dostałem znaczy chyba nikt nie wie. Ok. Będę pionierem. Nie ma problemu. Chętnie podzielę się wiedzą po wszystkim.
Ale na swaroga trzymajmy się tematu a nie nabijajmy posty tekstami 'bez sensu', 'a po co', 'a nie lepiej'.

Jeśli kogoś interesuje ten temat i kojarzy coś z Arduino to proszę śmiało pisać PW. Chętnie podzielę się kodem i doświadczeniem.
Crazy

#11 Post autor: Crazy »

Ja kolego tak nie miło Cię nie potraktowałem jak ty mnie no ale cóż skoro tak to ok.
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
#12 Post autor: oki »

Pionierem to nie bedziesz, bo ja juz takie odpalanie to robilem w pieciu zafirach i kilku innych autach.
W dwoch swoich zafirach mam zdalne odpalanie i troche na wyzszym poziomie z kontrola obecnosci kierowcy i pomiarem obrotow silnika do sterowania rozrusznikiem.
Skoro wiesz ktore to obwody to czego oczekujesz, jak nawet nie wiemy co potrzebujesz do tego sterownika.
Stale zasilanie masz na stacyjce - Czarny (gruby)
Wystawiasz 2 x +12V na:
ACC1 - Czerwony
ACC2 - Czarny
Rozrusznik - czarno/czerwony
Mase lapiesz z nadwozia spod sruby (za skrzynka po lewej na nadwoziu)
Sygnaly o ile bedziesz potrzebowal masz w wiazce schodzacej z licznika nad skrzynka bezpiecznikowa (nie trzeba demontowac licznika aby sie podpiac)

cisnienie oleju - granatowo/zielony
obrotomierz - zielony
reczny - brazowo/bialy

Astre H i Zafire B tez mozna zdalnie odpalac mimo ze sterowanie stacyjki ma cyfrowe.
Ale jest sporo wiecej roboty, w ZA to pestka.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2016, 22:51 przez oki, łącznie zmieniany 2 razy.
vojtek2008

#13 Post autor: vojtek2008 »

oki pisze:Stale zasilanie masz na stacyjce, wystawiasz 2 x +12V na ACC1 oraz ACC2 i trzeci rozrusznik.
Czy ACC1 i ACC2 można spiąć razem?
Z tego co widzę to te przewody przy stacyjce są dosyć spore. Jakiego prądu należy się tam spodziewać? Jakich używałeś przekaźników?
Sygnaly o ile bedziesz potrzebowal np cisnienie oleju lub obrotomierz masz w wiazce schodzacej z licznika nad skrzynka bezpiecznikowa (nie trzeba demontowac licznika aby sie podpiac)
Co sądzisz o pomiarze napięcia w instalacji jako wyznaczniku czy silnik odpalił?
Awatar użytkownika
oki
Mieszkaniec
#14 Post autor: oki »

ACC1 i ACC2 nie moga byc spiete dla tego sa osobno.
Przekazniki 20A dadza rade.
Pomiar napiecia, do du** - zle podchodzisz do tematu, alternator powoli wstaje i wszystko zalezy od stanu akumulatora to juz prosciej skorzystac z cisnienia oleju.
SIlnik lapie cisnienie i podaje mase z czujnika na lampke licznika - ten fakt mozna wykorzystac do kontroli rozrusznika a nawet blokowania aby nie odpalil rozrusznika ponownie na pracujacym silniku.

Jak piszesz cos w C+ to pomysl o odpalaniu warunkowym,
Odpalanie silnika mozliwe przy zalozeniu ze:
Samochod ma pracujacy silnik po wyjsciu kierowcy, jest zaciagniety reczny, i zaryglowany centralny zamek. Spelnienie trzech warunkow powoduje wylaczenie silnika i mozliwe ponowne zdalne uruchomienie.
Nie spelnienie ktoregos warunku uniemozliwia rozruch, tym samym pozbywasz sie problemu ze auto samo bedzie jezdzic.
Ostatnio zmieniony 22 paź 2016, 23:02 przez oki, łącznie zmieniany 2 razy.
vojtek2008

#15 Post autor: vojtek2008 »

oki pisze: Pomiar napiecia, do du** - zle podchodzisz do tematu, alternator powoli wstaje i wszystko zalezy od stanu akumulatora
A idąc tak:
1. Pomiar napięcia.
2. Rozrusznik na 4 sekundy.
3. Czekamy 2 sek.
4. Pomiar czy napięcie wyższe niż w pkt. 1. Jeśli nie to powtarzamy procedurę (powiedzmy 3 razy).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”