Kupiłem Pierburga, około 260 zł. Ten sam wymieniałem kiedyś w Astrze i przez 3 lata nie było z nim problemówCrazy pisze:Bartek ile dałeś i jakiej firmy zakladasz ?
Termostat Z18XER 18,16v 140km
- ryba1
- Zafiromaniak
- Imię: Krzysiek
- Auto: Zafira B 381KM/507NM
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: Z20LEH
http://allegro.pl/termostat-opel-astra- ... 74645.htmlCrazy pisze:Podrzucisz link ?
co prawda nie ma zapisane ZB ale w AH jest ten sam silnik
- ryba1
- Zafiromaniak
skoro jest napisane to raczej tak.po za tym raczej wątpie żeby OPEL był taki rozrzutny i dawał do każdego modelu inny termostat jak można obniżyć koszty produkcji i dać wszędzie taki samBartek358 pisze:Ciekawe czy pasuje
-
- Zafiromaniak
- Imię: Dawid
- Auto: Insignia
- Model: A
- Oznaczenie silnika: A16LET
Pierburg nie robi przypadkiem dla GMu?ryba1 pisze:Kupiłem Pierburga, około 260 zł.
Dla nich to pewnie lepiej żeby nikt z innego nie przekładał tylko kupował specjalnie pod dany modelwątpie żeby OPEL był taki rozrzutny i dawał do każdego modelu inny termostat jak można obniżyć koszty produkcji i dać wszędzie taki sam
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam
- ryba1
- Zafiromaniak
pewnie tak co nie zmienia faktu że wkład jest taki sam i mało kto o tym wie.nawet w ASO chcieli mi cały termostat sprzedać.Crazy pisze:Dla nich to pewnie lepiej żeby nikt z innego nie przekładał tylko kupował specjalnie pod dany model
to nie ja tylko kolega kupiłCrazy pisze:ryba1 napisał/a:
Kupiłem Pierburga, około 260 zł.
-
- Zafiromaniak
Krzysiek nie wiem jakim cudem z tym Pierburgiem zacytowalem Ciebie haha
A co do wkładu to jak najbardziej masz rację bo w VC 3.2 sam wkład wymieniłem za 15zl
A co do wkładu to jak najbardziej masz rację bo w VC 3.2 sam wkład wymieniłem za 15zl
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
- ryba1
- Zafiromaniak
szkoda przepłacać za cały termostat skoro obudowa jest dobra wystarczy sam wkład.wymieniałem w cabrioLET i teraz w zafirze LET i działa prawidłowo
-
- Zafiromaniak
Czyli poszła fama ze XERy trzymają 105st i wymienia się cały termostat i kto nie wiedział to przeplacal
Oby tylko się okazało że pasuje
- ryba1
- Zafiromaniak
mi ten kit wczoraj wciskali mało tego próbowali wcisnąć że się nie da a się da.Bartek358 pisze:pytałem w sklepach i mówiono mi że wymienia się cały termostat
-
- Przeglądacz
- Imię: Bartosz
- Auto: Zafira B
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z18XER
To nieźle Jeżeli ktoś wymieni ten wkład to niech się pochwali ,bo można zaoszczędzić parę groszy a często padają termostaty w naszych Oplach
Ostatnio zmieniony 01 lis 2016, 19:27 przez Bartek358, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mieszkaniec
- Model:
Niestety termostat w Z.B >Z18xer jest inny , Z.A można było wymienić i było OK , a do B już nie udało mi się nigdzie natrafić na termostat.
-Termostat Z18XER
-Termostat Z18XER
Ostatnio zmieniony 02 lis 2016, 00:38 przez jendrek, łącznie zmieniany 2 razy.
- basti_seba
- Mieszkaniec
- Imię: Seb
- Auto: ZC 1.4T Enjoy
- Model: ZC
- Oznaczenie silnika: B14NEL
Crazy pisze:Czyli poszła fama ze XERy trzymają 105st i wymienia się cały termostat i kto nie wiedział to przeplacal
NIE PASUJE. DO Z18XER nie ma wkładów. Termostat ma grzałkę, trzyma na 105 stopni, tak samo jak do Z16XEP, Z16XER i tym podobnych nowszych silników.
W Zafirze B w benzynach 1.6 105/115 koni oraz 1.8 140 koni, pewnie też 120 koni XEL.
Żeby nie było, że się nie da wymienić wkładu samego. Da się, ale termostat nie jest szczelny do końca, sam tak miałem w silniku Z16XEP.