Crazy pisze:Na przyszłość to hankook i'cept winter jest bardzo cichą zimowka i bieznik asymetryczny a to ma znaczenie odnośnie poziomu hałasu
Z tego co zauważyłem z własnego doświadczenia wyciszenie opony jest tym większe, im większe jest nachylenie rowków względem osi podłużnej opony - krawędź rowka układa się wtedy bardziej zgodnie z kierunkiem jazdy. W Uniroyalach RainSport3 główne rowki są nachylone tak na oko chyba z 70 stopni i stąd pewnie ta cisza. Niestety w zimówkach taki patent na logikę nie przejdzie, bo opona musi się wgryzać w śnieg a mocno "skośne" rowki będą się po nim uślizgiwały... Nie mówiąc już o śniegu zmrożonym.
Do tego ludzkie ucho bardzo mocno odbiera różnicę w natężeniu hałasu, gdzie różnica 2 dB może dać indywidualne odczucie głośności 4 razy większej bo dB jest logarytmem a więc krotnością i przeliczeniowo opona 71 dB jest masakrycznie głośniejsza od 69....
Hankooki fajne jak najbardziej - miałem wcześniej Ventus Prime'y 2 i były rewelacyjne (zresztą stosowane są w Zośkach na 1 montaż), ale to były letnie...
Podsumowując - hałas rzecz istotna ale i tak zawsze dla mnie najważniejszy jest parametr "czepliwości" - kapcie z etykietą powyżej B dla jazdy na mokro dla mnie są raczej nie do zaakceptowania... Po prostu szkoda życia, zwłaszcza jak w 99% przypadków jeżdżę z całą ekipą w postaci małżowinki i juniora...