Kody błędów

Posty na tematy techniczne, które nie pasują do żadnego innego działu technicznego, np. HowTo, porady wykonane przez użytkowników.

Moderator: Mariusz

Wiadomość
Autor
RippeRms

#991 Post autor: RippeRms »

1.
Po uruchomieniu auta w trakcie postoju na biegu neutralnym w czasie pracy silnika nagle zapaliła się kontrolka serwisowa ( żółte auto z kluczykiem) samochód w trakcie jazdy nie miał prawidłowego przyspieszenia - przeszedł w tak zwany tryb serwisowy - po przejechaniu kilkuset metrów kontrolka żółta serwisowa (auto z kluczykiem) zgasła i auto odzyskało moc - przyspieszenie. Od tego czasu na razie spokój.

Błąd jak już pisałem wyżej to " niskie (bądź "za małe" nie pamiętam dokładnie) ciśnienie w układzie ciśnienia" numeru błędu jak już pisałem nie znam.

Błędy zostały skasowane

Egr od czasu do czasu jest czyszczony i to na pewno nie on bo nie ma w błędach o tym żadnej wzmianki

Trafna diagnoza to jest ta kolegi Dziadka 13 problem z pompą vacum i tam zacznę szukać najpierw na pewno mam nieszczelna uszczelkę tej pompy bo jest wyciek oleju w tym miejscu. Co dalej zobaczymy.

Czy jest możliwość sprawdzenia ciśnienia samej pompy w jakimś warsztacie w Szczecinie?
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, 19:00 przez RippeRms, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#992 Post autor: Dziadek13 »

RippeRms pisze:Czy jest możliwość sprawdzenia ciśnienia samej pompy w jakimś warsztacie
Raczej nie tylko na samochodzie bo musi mieć smarowanie i napęd, ale możesz podpiąć wakumetr i sprawdzić do ilu robi podciśnienie i ważne jak szybko to robi a powinno od razu po zapaleniu być podciśnienie po zapaleniu silnika nie po jakiś 10sek bo wtedy stojąc na światłach wolne obroty pompy nie zrobią podciśnienia i masz błąd, dopiero jak obroty silnika wzrosną to jest podciśnienie i gaśnie kontrolka.
Jak byś miał tak to było by ok ale pamiętaj o czasie.

Obrazek

RippeRms

#993 Post autor: RippeRms »

Dziadek 13 dziękuję bardzo za schemat jak tylko znajdę chwilkę przysiąde do tego i sprawdzenie w aucie jak to tam wygląda.

Może się powtażam bo zielony w tych sprawach jestem ale jeśli któryś z gumowych łączników lub plastikowych wężyków jest nieszczelny bądź uszkodzony to układ nie będzie trzymał ciśnienia i to także może być powodem błędu w komputerze? Nie koniecznie musi być uszkodzona pompa?

Jeszcze raz dziękuję za pomoc

Dek
Bywalec
Imię: Adrian
Auto: Zafira
Model: A
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#994 Post autor: Dek »

A ja jednak dalej będę obstawał przy tym, że kłopoty z podciśnieniem nie są tu główną przyczyną problemów.

Ale po kolei:
Skoro już wiemy, że to silnik Y22DTR to niestety schemat kolegi dziadek13 jest "niedokładny"
Są dwie różnice:
Elektrozawór który steruje na schemacie EGR-em w silniku Y22DTR (Y20DTH) steruje przepustnicą gaszącą silnik.
No i brakuje akumulatora podciśnienia, który jest w Y22DTR.

I teraz tak: Rozłączając nawet cały układ podciśnieniowy jedyne co będzie po zapaleniu silnika to brak hamulców nic więcej. Żadnych błędów.

Jadąc powoli jadąc czy stojąc, nie przekraczając 2000 obr., też nie wygeneruje się żaden błąd.
Błąd wyskoczy tylko i wyłącznie jeżeli w wyniku braku sterowania turbiną silnik zostanie "przeładowany". Sterownik wykryje, że ciśnienie żądane będzie sporo mniejsze niż uzyskane (czujnik ciśnienia doładowania w kolektorze ssącym) i wywali błąd - który zniknie dopiero po zgaszeniu silnika i ponownym zapaleniu. Oczywiście błąd wyskoczy ponownie po kolejnym "przeładowaniu".
Jechałem tak przez pół polski to trochę się napatrzyłem na ta przypadłość. A, że miałem też przy okazji laptopa podłączonego do samochodu to na bieżąco śledziłem jego zachowanie (takie zboczenie - nigdzie dalej nie jadę bez laptopa i interfejsu)

No i ten powyższy wykład miał na celu wskazanie, że jeżeli błąd sam zniknął podczas jazdy to nie miał on nic wspólnego z brakiem lub słabym podciśnieniem.

Będę jednak dalej się upierał co do odczytania ze sterownika KODU błędu. Jedynie to pozwoli precyzyjniej coś doradzić.
Jeżeli kontrolka się zaświeciła i po czasie zgasła to znaczy, że dzieje się coś z osprzętem silnika, a to jest mnóstwo możliwości (elektrozawory, czujniki ).

Co do postu powyżej - tak nawet niewielkie pęknięcie np:kolanka gumowego powoduje, że układ głupieje. Czym pompa jest w lepszym stanie tym później problem się pojawi. Z mojego doświadczenia wiem, że jeżeli podciśnienie nie spadnie poniżej -0,4 bara to będzie się jechało bezproblemowo (poniekąd dzięki akumulatorowi podciśnienia, który jest tylko w Y22DTR).
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, 20:20 przez Dek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Dziadek13
Zafiromaniak
Imię: Jorg
Auto: VW Turan była zafira DTL
Model: Turan
Oznaczenie silnika: AVQ
#995 Post autor: Dziadek13 »

Dek pisze:Skoro już wiemy, że to silnik Y22DTR to niestety schemat kolegi dziadek13 jest "niedokładny"
Dałem przykładowy tylko do pomiarów podciśnienia .
Tu jest przybliżony schemat z vectry B z egr pneumatycznym stąd ez od egr jest jak u nas .

Obrazek

Tu jest foto z ez klapy gszącej już z silnikiem zafiry A Y22DTR

Obrazek

Co do zbiorniczka służy on tylko do uruchomienia , szybszego startu turbiny stąd jest zabudowany dodatkowy ez który lubi walić błędem P1590 nie jest to akumulator dla układu podciśnienia co widać na schemacie.
Dek pisze:Rozłączając nawet cały układ podciśnieniowy jedyne co będzie po zapaleniu silnika to brak hamulców nic więcej. Żadnych błędów.
To rozłącz i zapal i daj odpowiedź.
Przecież na dzień dobry po zapaleniu silnika woła o to:

Obrazek
Ostatnio zmieniony 11 lis 2016, 21:21 przez Dziadek13, łącznie zmieniany 1 raz.

Dek
Bywalec
Imię: Adrian
Auto: Zafira
Oznaczenie silnika: Y22DTR
#996 Post autor: Dek »

A proszę bardzo. I tak musiałem skasować błąd EGR-a :)

Więc o poranku przeprowadziłem malutki eksperyment.
Silnik zimny, układ podciśnieniowy rozłączony (odłączony od pompy VAC), na postoju.
Pierwsze dwa zdjęcia pokazują parametry przy odłączonym podciśnieniu, a ostatnie przy ponownym przyłączeniu. Jak widać błędów brak. Jak bym dalej podnosił obroty to by w końcu wyskoczył błąd ale silnik zimny to i męczyć nie chciałem. Oczywiście podczas jazdy (obciążenie silnika) to by wyskoczył zaraz po przekroczeniu 2000 obr/min. No i tyle.
Załączniki
Górny parametr to oczekiwane ciśnienie, a dolny to zmierzona wartość.
Górny parametr to oczekiwane ciśnienie, a dolny to zmierzona wartość.
Ostatnio zmieniony 12 lis 2016, 09:57 przez Dek, łącznie zmieniany 1 raz.

Crazy
Zafiromaniak
Imię: Dawid
Auto: Insignia
Oznaczenie silnika: A16LET
#997 Post autor: Crazy »

aneta pisze:Identyfikator: 0x0F22
VIN W0L0ZCF6881037456
Numer sprzętu:2112
Typ silnika: Z18XER
Numer części:55355631
Numer wersji oprogramowania: 6577936107
Programming Date: FFFFFFFF
Hardware key number: ˙˙˙˙˙˙˙˙˙˙
Opis systemu: SIEM 0100
Wpisz numer aprobaty: S06002
Kod alfa: XX
Software Freeze Date: 18.06.2007
Hardware manufacturer system name: SIMTEC75
Software version: O676101C
ECU variant coding: 0x0000B982

Łączna ilość kodów: 4

P0564 - Błąd interfejsu tempomatu
(71) - Nie występuje

P0011 - Mechanika fazowania wlotowego wałka rozrządu poza zakr (rząd 1)
(61) - Nie występuje

P1614 - Niewłaściwy kluczyk z transponderem
(50) - Nie występuje

P1616 - CIM (Moduł kolumny kierowniczej) - błędny identyfikator środowiska
(00) - Nie występuje

witam, może ktoś pomóc w odczytaniu błędów autko kolegi z pracy,czy to coś poważnego
1szy
Manetka do sprawdzenia i jej styki

2gi odzywają się czujniki koła zmiennych faz rozrządu

3ci- masz 1 kluczyk do auta ?

4ty coś było dlubane z wyświetlaczem bądź radiem logowanie zmiana itp?
Ostatnio zmieniony 12 gru 2016, 20:08 przez Crazy, łącznie zmieniany 1 raz.
Diagnostyka komputerowa, programowanie, dorabianie kluczy OPEL wszystkie modele do 2020r.Odczyt kodu PIN/Car-Pass, rozszerzenie komputera Zafira C i inne
Pomoc przy zakupie pojazdu. Zapraszam

Awatar użytkownika
aneta
Świeżak
Model:

#998 Post autor: aneta »

mogą być zatkane sitka w czujnikach?,aku był ostatnio ładowany ,może dlatego błąd z radiem?,kluczyki ma dwa ,ale używa cały czas ten sam

tomeczek103

#999 Post autor: tomeczek103 »

Witam niech ktoś ki rozkmini te błędy
Załączniki
IMG_20161214_212517.png

Szajbus Tomek

#1000 Post autor: Szajbus Tomek »

Witam
Jestem tu "nowy", mam Zafire A 1,8 Automat z 2004 i LPG Lovato Smart, i gazu dotyczy moje pytanie. Na benzynie auto sprawuje się idealnie, a na gazie po przejechaniu ok 20km pojawia się żółty kluczyk + trakcja, i oczywiście skrzynia przechodzi na tryb awaryjny. Po odczytaniu błędów wyskakuje P1895 i P1700 na układzie napędowym. Po wyłączeniu zapłonu trakcja gaśnie i auto znowu jakiś czas jedzie normalnie. Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego to się dzieje tylko na gazie???

Awatar użytkownika
Bodek
Zafiromaniak
Imię: Bodek
Auto: Zafira_B_Cosmo
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DT

#1001 Post autor: Bodek »

MieHor pisze:P1700 Transmission Control Module (TCM) Requested MIL Illumination
P1700 Service Vehicle Soon Request from Transmission Control Module AF 40-6 Electronic 6-Speed Automatic Transmission B-029
bazyliszek72 pisze:
mewrik pisze:189511 pomożecie co to za błąd bo nie mogę nigdzie tego ogarnąć
Znalazlem cos takiego ;)

P1895 - TCM to ECM Torque Reduction Circuit

http://forum.opel24.com/topic/59998-ble ... odpaleniu/

http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... lad-p1895/
:lis:

"NADZIEJE LUDZI MĄDRYCH SĄ PEWNIEJSZE NIŻ BOGACTWO NIEUKÓW" - DEMOKRYT

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bogusław Kuduk, ps. Bodek + 30.11.2020. R.I.P.

Szajbus Tomek

#1002 Post autor: Szajbus Tomek »

Bodek pisze:
MieHor pisze:P1700 Transmission Control Module (TCM) Requested MIL Illumination
P1700 Service Vehicle Soon Request from Transmission Control Module AF 40-6 Electronic 6-Speed Automatic Transmission B-029
bazyliszek72 pisze:
mewrik pisze:189511 pomożecie co to za błąd bo nie mogę nigdzie tego ogarnąć
Znalazlem cos takiego ;)

P1895 - TCM to ECM Torque Reduction Circuit

http://forum.opel24.com/topic/59998-ble ... odpaleniu/

http://forum.vectraklub.pl/index.php/to ... lad-p1895/

Opis błędów mam, potrafię te błędy skasować, tylko co z tego bo gdy przełącze na gaz to wywala znowu. A na benzynie idealne auto. Mam program Scan my opel i wszystkie mierzalne parametry są OK i na benzynie i na gazie.

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#1003 Post autor: SD72 »

kobo94 pisze:Witam,
wiem ze temat o błędach jest ale nie mogę niektórych odczytać dlatego postanowiłem utworzyć nowy.
Niestety po czyszczeniu zbiornika i filtra paliwa (biały płyn z wodą w zbiorniku paliwa przy temp. 0 stopni, to będzie zagadka do końca życia bo nikt nie wiedział co to jest) był odpalany plakiem kilka razy no i niestety zaczął teraz wyświetlać się błąd samochód z kluczykiem. :evil:
Może ktoś z was wie czego one dotyczą

1. ECN 068302
2. ECN 010028
3. ECN 161450
4. ECN 161600
Moze pomoze ;)

P0683 - Błąd ogólny urządzenia nagrzewania wstępnego

P0100 - Nieprawidłowy sygnał z przepływomierza powietrza

P1614 -Niewłaściwy kluczyk z transponderem

P1616 - CIM (Moduł kolumny kierowniczej) - błędny identyfikator środowiska
Ostatnio zmieniony 07 sty 2017, 18:01 przez SD72, łącznie zmieniany 2 razy.

kobo94

#1004 Post autor: kobo94 »

P0683 - Błąd ogólny urządzenia nagrzewania wstępnego

Czy może być winna któraś ze świec? Bo kupiłem jedną na wymianę tylko nie wiem za którą się wziąć :D czy po kodzie mozna dojsc która jest winna?

Awatar użytkownika
SD72
Zafiromaniak
Imię: Sylwek
Auto: Zafira A 1.8 Elegance automatic
Model: ZA
Oznaczenie silnika: Z18XE

#1005 Post autor: SD72 »

Moze pomoze ;)

http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?t=7372

A nie lepiej wymienic wszystkie :mysli: :idea:
Ostatnio zmieniony 07 sty 2017, 09:45 przez SD72, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólna technika”