biegi nie działają prawidłowo. awaria sama się usunęła
Moderator: Sebu$
-
kibic997
biegi nie działają prawidłowo. awaria sama się usunęła
Witam.
Problem jest następujący.
Pomęczyłem trochę auto w godzinach szczytu we Wrocławiu - korki.
Jedynka. Stop.
I tak w kółko ok pół godziny. Bylo ok. Nic się nie działo złego.
Wracam do domu A4.
Jest ok do czasu. Nagle ni stad ni zowąd biegi 2.3.4 nie wchodzą jak trzeba. Wymagana dużą siła do wybicia biegu. Ale działają 5 wchodzi jak wcześniej.
Do domu dojechałem. Gaszę silnik. Na zgaszonym biegi wchodzą jak kiedyś. Odpalam silnik.
Jadę i biegi nadal wchodzą jak dawniej...
To ja się pytam:
Co to qwa było ???
Problem jest następujący.
Pomęczyłem trochę auto w godzinach szczytu we Wrocławiu - korki.
Jedynka. Stop.
I tak w kółko ok pół godziny. Bylo ok. Nic się nie działo złego.
Wracam do domu A4.
Jest ok do czasu. Nagle ni stad ni zowąd biegi 2.3.4 nie wchodzą jak trzeba. Wymagana dużą siła do wybicia biegu. Ale działają 5 wchodzi jak wcześniej.
Do domu dojechałem. Gaszę silnik. Na zgaszonym biegi wchodzą jak kiedyś. Odpalam silnik.
Jadę i biegi nadal wchodzą jak dawniej...
To ja się pytam:
Co to qwa było ???
Ostatnio zmieniony 13 lis 2016, 19:49 przez kibic997, łącznie zmieniany 2 razy.
- Wojti
- Zafiromaniak
- Imię: Wojtek
- Auto: ZB 400ps/502nm
- Model: OPC
- Oznaczenie silnika: z20leh
Moze siÄ mylÄ ale ....czasami to sÄ
objawy zuĹźycia sprzÄgĹa ,jak siÄ tarcza rozp... to kawaĹki wpadajÄ
pomiÄdzy okĹadzinÄ i docisk i blokujÄ
sprzÄgĹo co za tym idzie biegi wchodzÄ
bardzo ciÄĹźko jak powypadajÄ
znowu wchodzÄ
gĹadko
U mnie tak byĹo i niestety wymiana kompl,sprzÄgĹa byĹa i teraz jest ok 
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he
-
Janus
SprawdĹş ile zostaĹo oleju w skrzyni. MoĹźe przegrzanie skrzyni nastÄ piĹo na A4 przy maĹym stanie olejukibic997 pisze: To ja siÄ pytam:
Co to qwa byĹo ???
-
kibic997
mĂłgĹbym siÄ zgodzic ale skoro jedzie tyle km i biegi nie wchodzÄ -a nagle pod domek gaszÄ silnik,chwilÄ potem odpalam ciÄ gle na gorÄ cym i juĹź jest ok to dziwne by to byĹo,prawda?Janus pisze:SprawdĹş ile zostaĹo oleju w skrzyni. MoĹźe przegrzanie skrzyni nastÄ piĹo na A4 przy maĹym stanie olejukibic997 pisze: To ja siÄ pytam:
Co to qwa byĹo ???
sugerowano mi w pracy Ĺźe moĹźe jakiĹ krzyĹźak siÄ Ĺşle zazÄbiĹ-nie wiem o co chodzi...
w kaĹźdym razie dzisiaj jeĹşdzi jakby nigdy nic.
sugerowano rĂłwnieĹź koĹczÄ ce siÄ sprzÄgĹo-ale 5 wchodziĹa ok-teĹź dziwne,i nagle juĹź nie koĹczy siÄ ?
co jeszcze...linka(?),ĹoĹźysko.
tak czy siak-z dobrym autem nie pojadÄ do mechanika-bo powie:
jeĹşdzic az siÄ zepsuje
-
kibic997
-
Fedorak
-
kibic997
-
Fedorak
Może podleciał ci pod wodzik czy jak to się tam zwie jakiś większy opiłek, albo wyszczerbek z któregoś koła zębatego. Nie ma się co oszukiwać że przy przy pewnych przebiegach w oleju w skrzyni będą pływać różne świństwa, zanim wyłapie je magnesik na korku... U siebie po ~230 000 km znalazłem na tym koreczku dobre dwie szczypty opiłków. Jaki masz przebieg i czy zmieniałeś olej w skrzyni?kibic997 pisze:Żadnych zgrzytów nie było.
Tylko silowo i to bardzo silowo wbijać trzeba bylo biegi.
A co do samoistnego usunięcia awarii. Zgasiłeś silnik, potem go znów odpaliłeś... Widocznie rozrusznik zakolebał Ci troche motorem wraz ze skrzynią i diabelstwo wypadło... Głowy nie dam, ale to mógłby być rozwiązanie, Drogi Watsonie...