Zwarcie w instalacji - palą się bezpieczniki

Czyli problemy z prądem w Opel Zafira (osprzęt elektryczny, włączniki, przekaźniki, szyby elektryczne, oświetlenie itp.)

Moderator: Sebu$

Wiadomość
Autor
Janus

#16 Post autor: Janus »

abraham2ooo pisze:Dzisiaj odebralem auto, elektryk rozłożył ręce... Stwierdził, że może być uszkodzony MID i w nim jest zwarcie. Zmieniłem multitimer i też nic to nie dało. Z włożonym bezp. 33 święci na stałe MID i środkowy stop. Bez bezp. nie święci środkowy stop, reszta działa ok. Gdzie mogę znaleźć jakiś schemat, na którym zobaczę jak podłączony jest środkowy stop?
Schematy elektryki masz podklejone w dziale elektryka ZA. Moim zdaniem masz dalej jakieś drobne zwarcie w tylnej wiązce do gniazda haka. Prąd z obwodu bezpiecznika nr 33 przepływa w którymś miejscu do kabli świateł stop. Pobór prądu przez światła stop jest minimalny bo tam są zdaje się LED-y więc one świecą, żarówki już nie - albo świecą tak słabo że nie zauważasz tego. MID jest spięty z obwodem zasilania świateł stop - sprawdza w ten sposób czy sprawny jest ich bezpiecznik. Może pojawienie się tam jakiegoś prądu "wzbudza" MID-a.
abraham2ooo

#17 Post autor: abraham2ooo »

Jeszcze nie miałem czasu przejrzeć schematów, a jedna rzecz nie daje mi spokoju: zwarcie zwarciem, ale dlaczego środkowy stop nie działa jak wyjmę bezp. 33? Przecież światła stop są pod bezp. 38...
Janus

#18 Post autor: Janus »

abraham2ooo pisze:Jeszcze nie miałem czasu przejrzeć schematów, a jedna rzecz nie daje mi spokoju: zwarcie zwarciem, ale dlaczego środkowy stop nie działa jak wyjmę bezp. 33? Przecież światła stop są pod bezp. 38...
Też o tym myślałem. Dlatego uszkodzenia wiązki szukałbym tam, gdzie zasilanie świateł stop rozdziela się na lewą, prawą i środkową lampę
abraham2ooo

#19 Post autor: abraham2ooo »

Odebrałem auto od drugiego elektryka, znalazł problem:
Obrazek
Gazownik dał zbyt długą śrubę przykręcając wężyk od gazu i wkręcił się w kable... Było to za poprzedniego właściciela...
Temat zakończony.
Ostatnio zmieniony 02 gru 2016, 22:21 przez abraham2ooo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Elektryka i elektronika”