[B] - koval - 1.8, 140 KM, 2007

Moderatorzy: Tunio999, Tazz

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
koval
Debiutant
Auto: Zafira
Model: B
Oznaczenie silnika: Z18XER
#31 Post autor: koval »

JAHS pisze: Instalację mam STAG 300 Premium i jak na razie ok, spalanie także (10 l LPG / 100 km).

Możesz kolego podać link do tych siateczek bo nie mogę wyszukać w takim rozmiarze i mocowaniu rzep.
Świetne spalanie jak na LPG, oby się bezawaryjnie sprawowała instalacja.

Ok, proszę bardzo, podaję link (jeszcze raz - wcześniej ukryłem go pod napisem "allegro" ;-) ) : http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=23382530

JAHS

#32 Post autor: JAHS »

Link widziałem, lecz prosiłem o dokładny model siateczki z Twojego samochodu, bo pasuje idealnie, a dodatkowo napisałeś, że rzep dobrze się trzyma, dzięki czemu zawartość nie wypada a nawkładałeś tam sporo:-), też tam bym zrobił bo pomysł jest doskonały.

Zakładam że ta aukcja na której kupowałeś pewnie już przeszła do Archiwum, ale nick sprzedawcy allegro i opis tamtej aukcji by mi ułatwił poszukiwania.

W mojej Zafirce na chwile obecną mam dwa problemy z którymi jeżdżę: huczące prawe tylne koło przy prędkości 35 km/h (wymiana łożyska i opony nie pomogła) oraz po montażu haka i gazu przestał działać Parktronic przedni i tylni równocześnie.
Z uwagi na budowę nie mam czasu na razie się tym zająć, zresztą interfejsu i programiku serwisowego też nie mam.

Awatar użytkownika
koval
Debiutant
#33 Post autor: koval »

Siateczki które kupiłem mają wymiar 30x30. Trochę miejsca zostało w poziomie i sporo w pionie. Oto link: http://allegro.pl/siatka-do-bagaznika-3 ... 56237.html

JAHS

#34 Post autor: JAHS »

Dzięki serdeczne koval, o to mi chodziło :-)
Miłego dnia i szerokiej drogi.

Awatar użytkownika
koval
Debiutant
#35 Post autor: koval »

W 9 roku życia auta przy przebiegu powyżej 140000 km dramatycznie wzrósł koszt serwisu. Zafirari kupione 5-letnie z przebiegiem 101000 km. Przez pierwsze 3 lata koszt serwisowania nie był wysoki (olej, rozrząd, amortyzatory tył). W minionym dziewiątym roku do naprawy/wymiany były: cewka zapłonowa, chłodnica klimatyzacji, sprzęgło, tuleje wahaczy przód i tył, uszczełki przy wymienniku ciepła (olej dostawał się płynu chłodzącego). Czemu o tym piszę? Zastanawiam się czy teraz już takie koszty serwisowania będą normą czy po prostu to był zbieg okoliczności i kumulacja napraw i awarii. Czy ktoś kto ma starszą zafire B niż ja (2005, 2006) oraz większy przebieg i mógłby się podzielić doświadczeniami ? Jakich napraw powinienem się spodziewać wkrótce? Może mój samochód osiągnął wiek i przebieg przy którym producent zaplanował koniec eksploatacji i wymuszenie zakupu nowego auta ? :-|

Awatar użytkownika
czarekcw
Zafiromaniak
Imię: Cezary
Auto: Opel Zafira B 1.9 CDTI Cosmo Panorama
Model: ZB
Oznaczenie silnika: Z19DTH
#36 Post autor: czarekcw »

Auto z 2006r, przebieg 216 tyś km (wg licznika hehe), klekot w automacie. Najpierw napiszę co muszę zrobić/sprawdzić:
- amortyzatory+sprężyny+ łożyska mc persona przód
- hamulce przód i tył
- wymienić kolektor ssący i magistralę wodną (przypadłość diesla)
- sprawdzić wtryskiwacze i turbo
- zlikwidować mały wyciek z góry silnika

Co zrobione:
- wymiana oleju w skrzyni
- naprawa zawieszenia
- uszczelnienie wału korbowego
- nowa uszczelka kolektora wydechowego
- rozrusznik i alternator po regeneracji
- chłodnica wody
- dziś wymiana simeringów półosi napędowych

Pomijam pakiet startowy jaki przeprowadziłem :lol: . Tanio nie jest. Jak się łącznie przez ok 2 lata zmieszczę się w 8 tysiącach to będę zadowolony, na razie wydałem na niego 4500zł.

Awatar użytkownika
koval
Debiutant
#37 Post autor: koval »

@czarekcw dziękuję za szczegółową odpowiedź. No to chyba trzeba się przyzwyczaić do kosztów serwisu. Mam nadzieję że naprawy rozłożą się losowo na kolejne lata i kumulacja na ten rok się już skończyła.

Awatar użytkownika
Wojti
Zafiromaniak
Imię: Wojtek
Auto: ZB 400ps/502nm
Model: OPC
Oznaczenie silnika: z20leh

#38 Post autor: Wojti »

Raz na wozie raz pod wozem :lol: Na poważnie jest czas ze auto trzeba doinwestować żeby potem spokojnie użytkować .Wszystko zależy od serwisowania na bieżąco i oczywiście od przebiegu,stylu jazdy i szczęścia oczywiście :P
Życie jest Piękne a z Zafirką jeszcze piękniejsze he he

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zafira B”