Przed zakupem Zośki - do wiadomości
Moderator: Tunio999
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
Sprzedałbym moją, ale nie ma teraz co kupić :>deyv1992 pisze:Witam panowie przymierzam sie do kupna zafiry 1.9 120km cdti i tutaj prosilbym was o jakies rozsadne nakierowanie na w miare dobry egzemplarz zebym sie znowu nie wdupil jak z zakupem audicy ze musze teraz ja sprzedac po roku uzytkowania. Interesuja mnie okolice 19 tys zl oraz lubelskie,podkarp,malopolska . pozdrawiam
-
czarekcw
Aż tak brał olej w Audi?
Trzeba było brać 1.8T BEX, sam się zastanawiałem nad takim egzemplarzem w tym silniku ale w okolicy nic nie było.
Jako że sam jestem miłośnik VAGa to powiem tak- masz CIM czego w VAG nie ma (a co to jest CIM to wbij w google bo dużo info), wykonanie wnętrza jest miejscami gorsze wg mnie a miejscami lepsze (takie nijakie z wyglądu, w szczególności podświetlenie zegarów jest tak neutralne że tragedia hehe), skrzynie biegów czy auto czy manual nie są bezawaryjne w 100% (w VAG można sporo wybierać wśród modeli skrzyń). Na plus na pewno silnik (choć i sławne 1.9 TDI jest ok), cena zawieszenia z przodu, ilość miejsca w środku.
Jako że sam użytkuję od niecałych 3 miechów automat to się przekonałem ile kosztuje np simering półosi napędowej- ori to 120zł a w manualu 50 zł
.
Jako że sam jestem miłośnik VAGa to powiem tak- masz CIM czego w VAG nie ma (a co to jest CIM to wbij w google bo dużo info), wykonanie wnętrza jest miejscami gorsze wg mnie a miejscami lepsze (takie nijakie z wyglądu, w szczególności podświetlenie zegarów jest tak neutralne że tragedia hehe), skrzynie biegów czy auto czy manual nie są bezawaryjne w 100% (w VAG można sporo wybierać wśród modeli skrzyń). Na plus na pewno silnik (choć i sławne 1.9 TDI jest ok), cena zawieszenia z przodu, ilość miejsca w środku.
Jako że sam użytkuję od niecałych 3 miechów automat to się przekonałem ile kosztuje np simering półosi napędowej- ori to 120zł a w manualu 50 zł
-
deyv1992
a jak sie zachowuje benzyniak w gazie daje rade w miare ze zbieraniem sie? uparlem sie aktualnie na diesla bo troche mnie zniesmaczylo kolo w bagazniku w audi po instalacji gazowej , co wiadomo ujmuje spora czesc miejsca. Diesel, chce w miare zeby auto jako tako wyprzedzalo innej jednostki na trasie, nie chodzi mi o jakas torpede poprostu odczuwalne przyspieszenie. Kazde rady i porady poczytam poniewaz nie mialem jeszcze stycznosci z zafirami . pzdroCrazy pisze:Koniecznie diesel?
opowiedz cos o swoim silniku to jest ten 101km?Bodek pisze:Sprzedałbym moją, ale nie ma teraz co kupić :>deyv1992 pisze:Witam panowie przymierzam sie do kupna zafiry 1.9 120km cdti i tutaj prosilbym was o jakies rozsadne nakierowanie na w miare dobry egzemplarz zebym sie znowu nie wdupil jak z zakupem audicy ze musze teraz ja sprzedac po roku uzytkowania. Interesuja mnie okolice 19 tys zl oraz lubelskie,podkarp,malopolska . pozdrawiam
audi jak audi 1l/1000km. z 1.8 t jak trafisz kumplowi sie "udal" egzemplarz 1l/2000km
andrzej2503 czy mozesz podac jakies ogloszenia swoich zafir ?
Ostatnio zmieniony 24 lis 2016, 19:14 przez deyv1992, łącznie zmieniany 2 razy.
- Bodek
- Zafiromaniak
- Imię: Bodek
- Auto: Opel Zafira
- Model: ZB
- Oznaczenie silnika: Z19DTH
A Andrzej ma swoją stronę internetową - łatwo znaleźć
http://zafiry.gratka.pl/oferta/
A Andrzej ma swoją stronę internetową - łatwo znaleźć
http://zafiry.gratka.pl/oferta/
-
deyv1992
waham sie ogolnie miedzy 120km a 150km , glownie boje sie o filtry i ich koszta napraw lub wymian, nie znam sie dokladnie na tym . jeden ma dpf a drugi fap? w 150km czesto jest problem z klapkami kolektora ssacego tak ? ich koszt jest jakiego rzedu? bo alternator juz wiem mniej wiecej 700 zl ? sprzeglo wiadomo 2k+- dodam ze rocznie okolo 18 tys robie
-
rzepek81
-
Crazy
-
sprat
Witam,
Panowie, mam dylemat jakie auto wybrać. Otóż wkrótce powiększa mi się rodzina (1wsze dziecko) i w związku z tym usilnie poszukuję jakiegoś auta które pomieści wózek i bagaże. Taa wiem, że pewnie wielu z Was wyda się że przesadzam szukając Zafiry, ale z drugiej strony wychodzę z założenia, że lepiej zbyt dużo przestrzeni niż zbyt mało.
Do rzeczy.
Mam do wydania ok 25 tysięcy złotych. Do tej pory jeździłem Audi A4 B6 1.8T - super auto ale niestety sedan. Chcę jak najlepszą relację cena-rocznik, więc na nowsze Audi nawet nie patrzę.
Rocznie robię ok 40 tys km, praktyznie wszystko po trasach - codziennie ok 25 km w jedną stronę do pracy po trasie więc LPG to mus.
Patrzę na benzyny 1.8 - jak tu z LPG? Jest się czego bać w temacie tych luzów zaworowoych? Wiem, że mam ogarniętego w Zafirach gazownika pod Lublinem - Pan Rogowski, ale pamiętam że bardzo odległe terminy ma.
pomozcie
Panowie, mam dylemat jakie auto wybrać. Otóż wkrótce powiększa mi się rodzina (1wsze dziecko) i w związku z tym usilnie poszukuję jakiegoś auta które pomieści wózek i bagaże. Taa wiem, że pewnie wielu z Was wyda się że przesadzam szukając Zafiry, ale z drugiej strony wychodzę z założenia, że lepiej zbyt dużo przestrzeni niż zbyt mało.
Do rzeczy.
Mam do wydania ok 25 tysięcy złotych. Do tej pory jeździłem Audi A4 B6 1.8T - super auto ale niestety sedan. Chcę jak najlepszą relację cena-rocznik, więc na nowsze Audi nawet nie patrzę.
Rocznie robię ok 40 tys km, praktyznie wszystko po trasach - codziennie ok 25 km w jedną stronę do pracy po trasie więc LPG to mus.
Patrzę na benzyny 1.8 - jak tu z LPG? Jest się czego bać w temacie tych luzów zaworowoych? Wiem, że mam ogarniętego w Zafirach gazownika pod Lublinem - Pan Rogowski, ale pamiętam że bardzo odległe terminy ma.
pomozcie
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
sprat, może pomyśl nad drugim autem i celuj w Zafire A 1.8 w wersji elegance, auto jest przestronne, ładnie wyposażone, wizualnie atrakcyjne... jak dobrze poszukasz to z 15tysięcy zostanie Ci w kieszeni, a kasa się przyda na start dla młodego rodzica, wiem co mówię
sam jestem świeżo upieczonym tatusiem, a braciakowi urodziło się drugie dziecko i kupił właśnie takową ZA http://www.zafiraklub.pl/viewtopic.php?p=338727#338727
Ostatnio zmieniony 26 lis 2017, 09:10 przez Rybka, łącznie zmieniany 3 razy.
-
sprat
Szczerze? nie podoba mi się:) wystartowałem poszukiwania od Volvo V50, ale tu mam wrażenie, że bagażnik za mały + niski prześwit (mam tez Mazde 3, to samo zawieszenie, wiec wiem co mowie), a czesto mam okazje jezdzic po kiepskich drogach. Poteem byla Kia Sportage, tam z kolei zbyt maly bagaznik, to spojrzalem na van-y - Zafira wydaje sie najsensowniejsza, tylko to polaczenie 1.8 + LPG chyba niezbyt szczesliwe?
- rafant4011
- Zafiromaniak
- Imię: Rafał
- Auto: Zafira B
- Model: Cosmo
- Oznaczenie silnika: Z19DT
-
sprat
-
czarekcw
Punkty zapalne 1.9 CDTI (Z19DTH 150 KM)
- stricte w tym silniku: DPF, EGR, klapy wirowe, skrzynie biegów, alternatory, magistrala wodna,
- to co w każdym dieslu: wtryski, turbo, dwumasa,
- w każdej Zafirze B: CIM, niska jakość lakieru (głównie progi pod dodatkową uszczelką), wnętrze odstaje wykonaniem w porównaniu do VAG.
To są główne bolączki Opla z tego okresu
Natomiast w 1.8 masz tak naprawdę tylko koła zmiennych faz rozrządu. Choć poczujesz niedosyt jak masz w Audi 1.8T.
- stricte w tym silniku: DPF, EGR, klapy wirowe, skrzynie biegów, alternatory, magistrala wodna,
- to co w każdym dieslu: wtryski, turbo, dwumasa,
- w każdej Zafirze B: CIM, niska jakość lakieru (głównie progi pod dodatkową uszczelką), wnętrze odstaje wykonaniem w porównaniu do VAG.
To są główne bolączki Opla z tego okresu
Natomiast w 1.8 masz tak naprawdę tylko koła zmiennych faz rozrządu. Choć poczujesz niedosyt jak masz w Audi 1.8T.